AcasăActualitateDacă aveam primare, aveam și primar

Dacă aveam primare, aveam și primar

Ca orice gospodină din Voluntari care se respectă, doamna Firea se gândește mai întâi la ce bagă-n gură și-abia pe urmă la cultură, sport și alte activități recreative. Carevasăzică, deși a interzis concertele, manifestările sportive și desenele pe asfalt, pe motiv că deranjau aspectul urbei și blocau circulația, primărița noastră cea de toate zilele s-a gândit că n-ar fi rău să blocheze totuși nițeluș circulația chiar în buricul târgului, mutând Târgul de Crăciun din Piața Universității în Piața Constituției. Ce-i drept, nițelușul ăsta o să dureze fix o lună, de la 1 la 31 decembrie, adică timp suficient pentru ca fiecare șofer bucureștean să rămână blocat în trafic prin centru cel puțin o dată și să-i doneze doamnei primar o generoasă porție de fleică.

Mulți s-au întrebat de ce naiba, dacă tot a băgat-o din top pe-aia cu fluidizarea traficului, nevasta lui Pandele se apucă acum să blocheze ditamai artera centrală cu un târg de Crăciun. Adică nu stătea bine târgul ăsta la Universitate, unde nu bloca nimic, că era pe trotuar? Păi stătea, dar probabil veneau prea puțini expozanți și n-avea Primăria ce să pună la teșcherea de pe urma lor. Pe când așa, în ditamai piețoiul, o să vină mai mulți mitici și vor veni și mai mulți bănișori la buget. E drept că târgul putea fi organizat pe străzile Centrului Vechi, unde e spațiu suficient și iarăși, nu se bloca niciun trafic, dar te pui cu doamna Firea? Când e vorba de sărit coarda sau alergat pe Kisellef, madama își pune mâinile-n șolduri și urlă c-a făcut cinci ore de la Otopeni la Victoriei. La fel, când e vorba de vreun concert în Piața Constituției, îl anulează, că se „ștrangulează” circulația. Dar când se pune problema de băgat la maț slăninuță, caltaboșel, tobiță și alte preparate tradiționale de Crăciun, mintenaș ”ștrangulează” chiar ea centrul Bucureștiului de dracii-l găsesc! Păi ce ne trebuie nouă muzică imperialistă și alergări? De maraton stăm noi acuma? De sărit șotronul? Nu, tati, bucureșteanul n-are nevoie de-așa ceva, ci are nevoie să bage-n el ca spartul tot felul de porcării și pe urmă să zică ”săru mâna, doamna primar, că m-ați omenit, vă mai votez o dată, când o fi”.

De ce e doamna Firea pentru unii mumă și pentru alții ciumă? Pentru că târgurile astea le organizează Primăria, iar încasările se duc tot la ea, să aibă doamna Firea cu ce promite că o să cumpere autobuze noi la Sfântu Așteaptă, în vreme ce concertele, crosurile și alte evenimente culturale sunt organizate de alții, care nu împart grosul cașcavalului cu primăria. Așa că, dacă nu-i iese și ei măcar de-un milieu, acolo, și de-un pește pe plasmă, la ce să dea primărița autorizație?

Și toată această lege a bunului plac există și o să existe mult timp de acum înainte pentru că dreapta n-a fost în stare să-și desemneze un candidat unic. Cum e la americani sau la francezi bunăoară: organizezi niște alegeri primare, unde vin să voteze toți alegătorii de dreapta și cel mai bine plasat după alegerile astea devine candidat unic al dreptei. Dacă am fi avut primare înainte de alegerile din iunie, poate că acum aveam și primar, fiindcă Nicușor Dan ar fi câștigat la pas în fața lui Predoiu și-n turul doi mătura cu gospodina de Firea pe jos. Așa, avem o gospodină care mai mult strică decât repară: RADET-ul ne încălzește la lumânare, găurile din asfalt sunt cât groapa Marianelor, traficul prin București e infernal, iar doamna primar ce face? Blochează centrul timp de o lună, să dea porcării la șoșonari și pensionari, că ăștia oricum circulă gratis cu RATB-ul și nu se grăbesc nicăieri. Dacă, pe cât se poate omenește prevedea, PSD va câștiga alegerile parlamentare, mare minune de n-o extinde, prin lege, măsura alegerii într-un singur tur și la președinție. E singura soluție ca să aibă, în sfârșit, și pesedeii un șef de stat, după căzăturile numite Năstase, Geoană și Ponta. În condițiile unei drepte divizate, fără alegeri preliminare, domnul ăla mustăcios din Teleorman va deveni fluierând președinte dintr-un singur tur. Pentru că așa e în România: când n–ai dreaptă unită, viitorul ți-l decid drepții de la Bellu.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare