AcasăActualitateGuvernul afgan forțează femeile să poarte 3 straturi de...

Guvernul afgan forțează femeile să poarte 3 straturi de burka pentru stoparea extinderii focarelor de Covid

Confruntându-se cu o lipsă de măști de unică folosință și o creștere a cazurilor Covid-19, Ministerul afgan al Sănătății Publice a decretat ieri că femeile din toată țara trebuie să poarte trei burka, una peste alta, când se află în afara reședinței lor. Ministrul afgan al sănătății, dr. Ferozuddin Feroz, a anunțat un nou set de măsuri restrictive pentru populație, pentru a reduce răspândirea coronavirusului în țară.

Printre aceste măsuri, guvernul a impus femeilor afgane obligația de a purta minimum trei straturi de burka atunci când se află în public, anunțând amenzi de până la 20.000 de afgani (262 de dolari SUA) și 50 de lovituri de bici pentru orice încălcare a dispozițiilor.

Dr. Feroz spune că această măsură este menită să limiteze propagarea bolii și să protejeze femeile: „Știm că femeile sunt, prin definiție, o populație vulnerabilă, așa că încercăm să le protejăm de rău.”

Mai multe organizații pentru drepturile femeii au denunțat măsura ca fiind extrem de misogină. Într-o scurtă declarație de presă, Consiliul Internațional al Femeilor (ICW) a criticat guvernul afgan pentru că „a pus responsabilitatea opririi pandemiei pe umerii femeilor afgane”.

Dr. Feroz a apărat, însă, decizia autorităților, fundamentând-o științific: ”O singură burka este în mod clar insuficientă pentru a-și proteja purtătorul, de aceea am decis să impunem minimum trei. Înțeleg că ar putea fi mai greu să respiri sau să vezi sub atâta țesătură, dar dacă nu poți respira, nu poți prinde cu siguranță niciun virus care se transmite pe calea aerului. Este o socoteală științifică simplă".

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare