HomeActualitateŞtefan, Ştefan, Sfânt cel Mare

Ştefan, Ştefan, Sfânt cel Mare

 

Este a treia zi a Crăciunului şi azi îl sărbătorim pe Sfântul Ştefan, primul martir creştin consemnat oficial. În atenţia celor care au deschis televizorul mai târziu cu nişte secole: nu este vorba de Sfântul Ştefan cel Mare al nostru, fiindcă pre mulţi a martirizat Măria Sa, dar nimeni n-a reuşit să-l martirizeze pe el, în afara bărbătoasei Vrâncioaia. Sfântul Ştefan original s-a manifestat ca primul iudeu vestitor şi mărturisitor al credinţei în Hristos, motiv pentru care a fost judecat după Codul Penal al vremii şi, în consecinţă, lapidat fără drept de recurs. Sunt informaţii că un Mare Preot contemporan, Kalinus Tarikenis (de origine greacă şi adept al democraţiei), ar fi încercat în urma evenimentului să constituie o Comisie Rabinică de Apărare a Legii lui Moise, care să reformeze Codul Penal abuziv; respectivul Kalinus a primit însă imediat soarta lui Ştefan, şi asta fără să devină şi el Sfânt, deoarece avusese prea multe soţii în carieră.

Să revenim la titular, adică Ştefan. Ajuns (ca orişice Sfânt) în forma esenţializată de moaşte, el a fost dus la Constantinopol de soţia unui senator care le primise drept ofrandă pentru rezolvarea problemelor de sănătate juridică ale unui prieten. Acolo, din racla personală, Sfântul Ştefan a vindecat-o pe Eudoxia, fiica împăratului Teodosie, alungând duhurile rele ce-i afectau sănătatea. Un document apocrif şi ascuns azi la Vatican ar susţine că la vindecarea menţionată a contribuit consistent şi o trupă cunoscută de luptători romani, condusă de Titus Stilatus şi aflată în vacanţă la Constantinopol, în urma unui ritual în grup practicat o întreagă săptămână. Nu garantăm autenticitatea pentru că, după cum ştiţi, din arhivele Vaticanului nu răsuflă nimic în afara dovezilor că dacii au fost primii vorbitori de latină. Oricum, acelaşi document ar garanta că trupa lui Titus şi-a recunoscut neputinţa fără ajutorul moaştelor lui Ştefan, la gradul de îndrăcire al pacientei.

Recunoscătoare faţă de succesul înregistrat al tratamentului cu moaşte, soţia senatorului l-a transferat pe Ştefan la Roma, evitând intermedierea Becalioţilor practicanţi ai unor comisioane deloc creştine. Din 1425, mucenicul se odihneşte (atunci când nu vindecă pe nimeni) în cripta Bisericii San Lorenzo. Tradiţia consideră ziua de 27 decembrie favorabilă creştinilor cu probleme de sănătate, în sensul că acestea dispar subit dacă bolnavii au în casă o icoană a Sfântului Ştefan. Subliniem: pentru un efect maxim al taumaturgiei, este necesar să nu ţineţi în aceeaşi încăpere icoana împreună cu portretul (fie el şi lăcrimător) al lui Arsenie; energiile ei subtile nefiind complementare unuia cu dosar de Sfânt încă nerezolvat la Patriarhie.

Tot de ziua Sfântului Ştefan se pot produce împăcări spectaculoase ale persoanelor certate de multă vreme, dacă acestea îşi aduc în case icoana martirului. Propunem câteva cazuri de împăcare cu potenţial de a fi consemnate ca evenimente istorice: Adrian Năstase cu Traian Băsescu, Victor Ponta cu Traian Băsescu, PSD cu Traian Băsescu, Poporul Român cu Traian Băsescu. Cele mai mari şanse ar fi în primul caz, deoarece dl Năstase posedă deja numeroase icoane ale Sfântului Ştefan, pictate de mari maeştri internaţionali şi expuse în la fel de numeroase camere ale unor numeroase case.

Aceeaşi tradiţie cere pomeniri pentru sufletele celor morţi în împrejurări dramatice, plus împărţirea unor pachete cu mâncare posesorilor numelui Ştefan. Aici, la noi cel mai bine s-ar încadra Radu Ştefan Mazăre, decedat politic în circumstanţe de-a dreptul tragice; facem un apel de inimă la "babele" Constanţei să pună pensie de la pensie şi să-i dăruiască martirului Ştefan Mazăre pachetele necesare, aşa cum şi el le satisfăcea social din banii altor constănţeni. Supliciul îndurat azi de fostul lor primar întrece în suferinţă martirajul Sfântului Ştefan, fiind nevoit ca, din cauza conturilor blocate, să se nevoiască muceniceşte din lichidităţile strânse pe numele apostolilor săi.

Aşadar – în sprijinul sporului casei şi al sănătăţii celor cu grave probleme de sănătate – nu uitaţi să cinstiţi cum se cuvine icoana Sfântului Ştefan. Sănătate şi noroc la 6/49 le dorim tuturor fănicilor şi fănicelor, plus multă înţelepciune în anul electoral 2016. Curat înţelepciune să fie, coane Fănică! 

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare