AcasăCulturăAnticomuniștii noștri au fost mai leneși ca ai lor

Anticomuniștii noștri au fost mai leneși ca ai lor

Lenea, au zis unii oameni mai inteligenți ca mine, e din totdeauna la ordinea zilei la noi acasă în Balcani.

Joachim Gauck: anticomunistul, președintele

Fiind în Balcani, și noi am avut parte de un comunism leneș: în afară de alde Vișinescu ori Dej, care depășeau norma de intelectuali trimiși la cure de slăbire definitive, muncitorii se făceau că lucrează, statul se făcea că-i plătește, iar cei mai mulți anticomuniști ori preoți se făceau că protestează.

Joachim Gauck e un mister pentru cei mai mulți români. Poți să le zici unora că e o surpriză dintr-un ou Kinder, și probabil te vor crede. Bine, asta nu e șocant într-o țară în care acum câțiva ani vreo 40% din oameni credeau că Soarele se învârte în jurul Pământului, tot cam atâția cred în horoscop și mai mult de jumate au impresia că sfințirea mașinilor e o idee foarte bună.

Fost pastor luteran și dizident pe vremea RDG-ului (da, de acolo de unde veneau nudistele la Marea Neagră), Gauck e, de anul trecut, președintele Germaniei. Știu, constituțional pare că el se ascunde tot timpul pe sub pantalonii office ai Angelei Merkel, dar nu-i chiar așa.

Gauck scrie un roman

De fapt nu un roman, ci o carte de memorii, tradusă de noi la Curtea Veche anul trecut cu titlul Iarnă-n vară. Primăvară-n toamnă. Născut în 1940, Joachim Gauck e un subiect de invidie pentru mine. Dacă eu de-abia îmi aduc aminte ce am făcut acum un an, Gauck povestește, cu precizia de chirurg care îi lipsește lui Sorin Oprescu, viața sub comunism în partea din Germania care a tras paiul scurt la Yalta. De la tatăl său care a fost săltat de comuniști și dus în Siberia fără a avea vreo legătură cu naziștii, la actele sale de rebel cu o cauză, viața cu Stasi în pat și efectele dărămării zidului Berlinului, nimic nu-i scapă.

Am întâlnit și preoți anticomuniști

Pentru că orice altă facultate ar fi însemnat spălare pe creier cu cel mai bun detergent al epocii, comunismul, Gauck alege să se facă pastor lutheran. Nu, nu pentru că avea neapărat o chemare preoțească, ci pentru că își dorea să fie liber. Și din această postură a reușit nu doar să devină un om influent, ci și un critic din interior al sistemului fără nici o jenă. Asta deși, la fel ca Securitatea noastră, și Stasi avea obieciul de a sălta oameni. Comparați atitudinea aceasta cu cei din BOR care acum critică homosexualitatea dar înainte de ’89 dormeau cu dușmanul în pat.

De ce e România altfel?

La noi există celebra expresie despre cum au făcut față intelectualii comunismului: rezistența prin cultură. Pe de-o parte, mi-e greu să-i critic: habar n-am ce aș fi făcut în locul lor. Pe de cealaltă parte, când vezi povestea de viață a lui Gauck și modul în care încerca să-i zgândărească pe comuniști, parcă regreți că n-am fost și noi puțin nemți.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare