Editura Herald şi Librăria Cartea de Nisip din Timişoara (Strada Victor Vlad Delamarina nr. 1) au plăcerea să vă invite vineri, 2 noiembrie 2018, ora 18.30, la evenimentul Poveşti cu o pisică roşie şi alte reverii, eveniment cultural ce se înscrie în seria întâlnirilor cu cititorii din cadrul campaniei „Te aşteptăm în librărie”, organizată şi în acest an de către Editura Herald.
Cum putem înţelege mesajul liric ilustrat prin instantanee fotografice?
Poezia poate fi receptată mai bine de publicul cititor prin conexiunea cu celelalte arte?
Iată întrebări la care, cu siguranţă, vom găsi răspunsuri pe parcursul unei seri pe care
ne-o dorim specială.
Vom discuta pe marginea unei noutăţi editoriale, apărută în colecţia Confluențe, la Editura Herald: Poveşti cu o pisică roşie şi alte reverii de Sorin Lucaci şi Paul Suciu, alături de invitaţii noștri: Cornel Ungureanu (critic si istoric literar), Robert Şerban (realizator TV, scriitor) şi Tudor Creţu (director Biblioteca Judeteana Timis, scriitor), personalităţi marcante care vor împărtăşi cu publicul timişorean bucuria și farmecul poeziei din paginile acestei cărţi. Evenimentul va găzdui o expoziţie de fotografie semnată de Paul Suciu. Paul Suciu, cel care a ilustrat cartea Poveşti cu o pisică roşie şi alte reverii, a câştigat de curând secţiunea Fotografie de stradă a competiţiei ”Fotograful anului în România”. Aceasta a fost prima ediţie a unui concurs care şi-a propus să aducă în atenția publicului cei mai buni creatori români din acest domeniu. Evenimentul va fi moderat de Sorin Lucaci (PR Editura Herald).
„Peste milenii, iată că un poet, Sorin Lucaci, deja o voce distinctă în lumea literelor noastre, se însoţeşte cu Paul Suciu, un artist-fotograf de o maturitate remarcabilă, pentru a testa posibilitatea unei recuperări mnezice de anvergură. În minunata lor carte-album, intitulată Poveşti cu o pisică roşie şi alte reverii, cei doi prieteni reconsideră sanitar antica relaţie dintre cuvânt şi imagine, propunând un discurs poetic de o dublă relevanţă: mesaj liric ilustrat prin instantanee fotografice. Ce s-a pierdut prin grafiere din sensibilitatea metafizică a versului este recuperat vitalist prin susţinerea imagistică a ochiului magic constituit de obiectivul camerei foto. Asocierea în cauză e de natură a fortifica mesajul poetic, deoarece există o înrudire aproape genetică între gestul liric efectiv şi reflectarea sa fotografică..”
Valentin Protopopescu
„Pentru Sorin Lucaci, „totul este despre inimă”, cum spune el memorabil într-un poem, totul este despre „cavitatea asta înţesată de păsări” unde începe și se sfârșește totul. Narative și lungi, animate de plăcerea de a vorbi a unui om cu o curiozitate omnivoră (de la antilopele impala la ceaiurile cu ghimbir, de la Natalie Wood la berile trapiste, totul pare să îi catalizeze imaginația), poemele lui sunt, de fapt, documentele unui om care încă mai crede în inimă, care îi adnotează și glosează obsesiv mișcările și tropismele secrete… ”
Radu Vancu
Sorin Lucaci scrie o poezie narativă, ludică și destul de limbută – greu să ții pasul cu acest autor care are o deosebită ușurință de a crea imagini poetice, de a mixa diferite registre de scriitură, totul cu o poftă și o exaltare care, împreună cu celelalte calități ale scrisului său, îl plasează printre puținii descendenți ai lui Petre Stoica din poezia românească de azi.
Claudiu Komartin
De-a lungul celor zece ediții derulate până în prezent, campania națională „Te așteptăm în librărie” a pornit de la ideea repoziționării acestui centru cultural (librăria) ca un element activ în viața omului contemporan, încercând să evidențieze rolul librarului ca formator de opinie si mediator cultural între editură si cititor.
În perioada 1 august – 1 noiembrie 2018, Editura Herald împreună cu librăriile partenere, ne oferă nouă, cititorilor, şansa de a redescoperi importanţa lecturii şi modul în care cărțile ne pot influenta evoluţia prin intermediul ideilor, conceptelor şi teoriilor transmise de cele mai importante personalități ale istoriei, tradiţiilor şi culturii universale.
„Cărți deschise pentru minți deschise” este invitația noastră pentru a considera lectura ca un instrument de învățare, o sursă inepuizabilă de idei, inspirație și înțelepciune. Pentru că suntem împreună în căutarea celor mai relevante răspunsuri la întrebările fundamentale ale umanităţii, am adus pe rafturile librăriilor o colecție de 30 de lucrări inovatoare, care pot deschide în mintea cititorilor noi perspective ale gândirii.
Parteneri: Herbagen, VivaNatura, Deja Vu Natural, Realitatea Tv, Gold FM, Radio România Cultural, București FM, TANĂNANA, Radio 7, Radio România Cluj, Radio România Timișoara, Radio România Târgu Mureș, Radio Iași, Radio Brașov, TVR Timișoara, Mix TV Brașov, Radio Brașov, Antena 1 Pitești, Radio 3Net „Florian Pittiș”, România Liberă, AdPlayers.ro, Bio Life & Style Expo, 4arte, Agenția de carte, Bookaholic, Bookuria, Bookblog, Bookhub, Booknation, Drumul spre centru, Filme-Cărți, Literatura pe tocuri, Fundația Calea Victoriei, IQool, LiterNet, Povești de călătorie, PRwave, Rabbit Media, Gratuitor, Raftul cu idei, România Pozitivă, Serial Readers, Sfatul părinților, GOKID!, SuntPitic, Trăiește conștient, Gazeta de știri, ZMEU București, Andreea Ignat, Belva.ro, Aventuri în Parenthood, Diana Vijulie, Cărti, Cafea și Tutun, Cinemagia, Shape, Edu-News.