HomeInterviuToma Pătrașcu, ASUR: „Problema nu e că BOR cere...

Toma Pătrașcu, ASUR: „Problema nu e că BOR cere bani şi privilegii, problema e că statul român i le dă!”

Îl cheamă Toma Pătraşcu, este vicepreşedintele Asociaţiei Secular-Umaniste din România (ASUR) şi, după propria-i mărturisire, n-are niciun Dumnezeu. În schimb, are câte ceva de transmis clericilor şi enoriaşilor din toată ţara şi a dorit să facă acest lucru şi prin intermediul interviului de mai jos.

 

Reporter: E chiar atât de rea ora de religie pentru prichindei? Credeţi că vor deveni fanatici religioşi şi se vor detona cândva la metrou, între Romană şi Victoriei?

Toma Pătrașcu: Intoleranța religioasă duce la acte extreme; din fericire, până acum în România nu am avut de-a face cu incidente violente. Pe de altă parte, copiii provenind din familii nereligioase sau de altă religie decât cea majoritară se lovesc la școală, de multe ori, de o atitudine ostilă din partea colegilor, atitudine ostilă care este încurajată de maniera actuală de predare a religiei. ASUR susține necesitatea predării în școli a istoriei religiilor. Copiii trebuie să învețe cum au apărut marile curente religioase, cum au evoluat acestea și care le sunt principalele caracteristici; din păcate, de 22 de ani, în școală se face catehizare, nu educație, iar rezultatele se văd. Conținutul scandalos al unor manuale sau atitudinile absurde și intolerante întâlnite la unii dintre profesorii de religie sunt probleme grave, dar toate acestea nu sunt decât simple efecte ale unei cauze mult mai profunde – predarea confesională a religiei. Oricât s-ar încerca o cosmetizare a programei și „europenizarea” predării, la ce te poți aștepta atunci când îți dorești să îi înveți pe copii, de la vârsta de 5-6 ani, că trebuie să creadă în Dumnezeu și că doar dumnezeul lor este „cel adevărat”? Cum poți să-i educi în spiritul toleranței și al înțelegerii reciproce atunci când împarți lumea în „drept-credincioși” păziți de „îngerii buni” și „necredincioși / păcătoși / eretici”, cărora li se pregătește „scrâșnirea dinților” în iad?

Rep.: Nu vă e frică de Dumnezeu? Dar de BOR?

T.P.: Nu, de astea nu mi-e frică. Ce mă sperie, în schimb, este obtuzitatea, lașitatea clasei politice. Să vă dau un exemplu. Multă lume nu știe, dar proiectul Legii educației naționale, așa cum a fost trimis de guvernul Boc în Parlament, prevedea posibilitatea înlocuirii, la cerere, a orelor de religie, predată confesional, cu ore de istoria religiilor. Era un pas timid, dar era totuși un prim pas în direcția cea bună, o primă încercare de stăvilire a îndoctrinării religioase care se practică de două decenii în școli. Cu puțin timp înainte de intrarea proiectului în dezbaterea Comisiei de educație din Cameră, surpriză! Patriarhul Daniel se hotărăște să trimită, valvârtej, o scrisoare deputaților, prin care îi anunța că a „luat act cu surprindere și îngrijorare de unele prevederi ale proiectului” și „cu prețuire și binecuvântare” îi sfătuiește, părintește, să-și bage mințile în cap. Rezultatul? Varianta guvernului pică cu 29 de voturi contra 3 în comisie și, cu toată luptă de gherilă a câtorva deputați, în plen Puterea (PD-L și UDMR) își dă mâna cu Opoziția (PSD și PNL) și decid cu o majoritate de vreo 80% ca Istoria religiilor să se ducă pe apa sâmbetei!

Rep.: Dacă scoatem ora de religie din şcoli, ce băgăm în schimb? Educaţie sexuală?

T.P.: Se poate preda Istoria religiilor, se pot preda cursuri de etică, ar fi minunate cursuri de gândire critică ş.a.m.d. Da, şi educaţie sexuală ar trebui să se facă; altfel ajung copiii să creadă tot soiul de bazaconii…
Rep.: Până acum ați avut, vreodată, măcar o discuție cu un reprezentant BOR, ori chiar cu patriarhul?

T.P.: Pe 29 martie 2010 – asociația noastră era proaspăt înființată, am participat la dezbaterea publică a proiectului legii educației, organizată la Parlament. După ce s-a terminat ședința, am încercat să port o discuție cu delegația BOR, veniseră trei preoți. N-am apucat să scot două cuvinte, că șeful lor a început să peroreze „Sunteți vânduţi! Sunteți plătiți să distrugeți Biserica!”. De atunci se feresc de noi ca de dracu’! Ce pare să nu înțeleagă BOR este că nu avem nimic nici cu ei și nici cu alte culte. Noi avem ce avem cu clasa politică. BOR și celelalte culte sunt libere să ceară bani și privilegii; problema nu e că ei cer, ci că Statul le dă! Și le dă mult…

Rep.: Cum răspundeţi afirmaţiei că suntem „ţară majoritar creştină”?

T.P.: Foarte bine că suntem! Înseamnă că BOR are suficienți aderenți care să o finanțeze. Şi atunci, de ce mai vrea bani de la stat? De ce nu se finanțează din contribuțiile voluntare ale credincioșilor? E o organizație privată; dacă serviciile ei sunt apreciate, va putea să solicite bani pentru ele, dacă nu, de ce să mai paraziteze statul? Mergând pe această idee, anul trecut am lansat proiectul Legii contribuției bisericești. Pe scurt, propunem ca finanțarea cultelor să nu se mai facă de la bugetul de stat, ci din contribuțiile voluntare ale credincioșilor; în esență mergem pe modelul german. După cum prezintă Patriarhia lucrurile, BOR ar trebui să se bucure, nu? Dacă e adevărat că suntem o „țară majoritar creștin-ortodoxă”, ar trebui să nu aibă niciun fel de probleme financiare; cetățenii României, în marea lor majoritate, vor contribui cu bucurie la fondurile Bisericii.
Rep.: Ce faceţi duminica? Mergeţi la slujbă?

T.P.: Trăim în epocă internetului așa că, dacă e o urgență, pot să lucrez și de acasă, nu trebuie să mă duc până la slujbă. Oricum, prefer să stau cu familia acasă, decât să merg la biserică.
Rep.: Dacă aveţi copil, el ştie că Dumnezeu o să-l pedepsească dacă nu merge duminica la biserică?

T.P.: Ce absurditate!
Rep.: Remus Cernea mai este membru activ ASUR?

T.P.: Remus Cernea nu a fost niciodată membru al ASUR!

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare