HomePoliticParlamentStăpâne, stăpâne, ne tai şi la câne?

Stăpâne, stăpâne, ne tai şi la câne?

 

– Ciobănelule ungurean, ce tot moșmondești acoloșa în gazetă?  Că nu te-am văzut până acuma să te strofoci cu obiceiul domnesc al cetitului!

– Păi n-auzirăți, neinformaților, ce ne-au clocit domnii de la Bucuresci?

– Cui, nouă?! Cine ne bagă pe noi în seamă aicea, în creierii munților?

– Nişte creieri v-ar prinde bine, moldovenilor! Chiar domnii din Divanul Domnesc ne-au luat la refec. Cică avem prea mulți câini la stâne și trebuiește musai să-i împuținăm. Cum blana berbecului și-or fi dat seama? Am fost turnați, v-am mai zis io că Miorița vorbește prea mult! De trei zile-ncoace, gura nu-i mai tace!

– Las-o pe Miorița, că-i mai credincioasă decât oricare câine din turmă. Io v-am spus de mult că bate la ochi să ai turmă de câini și o singură oaie, plus berbecul de pază! E drept că Vasile își face treaba ca nimeni altul, da' cum arată o turmă de câini fugăriți de un berbec?! Cei de la Stăpânire nu-s chiar toți berbeci!

– Vrâncene, asta-i situația, mergem și noi pe economia de piață. Dacă se cere carne de câine de când ne-au năpădit chinejii, carne de câine le livrăm. Merge minunat afacerea, că de-aia ne-am făcut stâne cu turnulețe!

– O să mai livrăm pe dreacu, ăștia au dat ucaz cu câți câini avem voie la stână. Noi, că pășunăm turma la munte, avem dreptul la cei mai mulți. Trei!

– Aoleu, ne bagă în falement exploatatorii! Cine-a mai văzut turmă de câini cu doară trei bucăți?! Numa pentru comanda viitoare ne trebuiesc 50!

– Ungurene, tu ai neamuri prin Divan, boierii udemeriști. Fă ceva, nu te tângui ca moldoveanul în balada aia la mișto în care cică îl tăiem noi să-i luăm turmele!

– Am pe dracu, ceia numa la păduri se gândesc! Au cetit ei că codrul ar fi frate cu românul și taie la el de mama focului! Mai bine-l trimitem pe moldovean la Divan, cu niscaiva pungi, că moldovenii lui fac mereu majoritatea la Stăpânire!

– Ba nu mă duc nici să mă tai, boierii mă bagă în samă doară când e să le dau sufragiul. Mamă, ce mă mai laudă și cinstesc atuncea, p-ormă mă mai observează când e de dat birul!

– Fiți atenți aicea la ce vă spun io acuma, că-i foarte important! Io mi-s cioban din Găgeşti şi le ştiu pe toate! O rezolvăm așa: anul ista e recesământ la animale, declarăm toți câinii drept oi și ne vedem p-ormă liniștiți de treabă. Ce, ţâganii nu se declarează rumâni? Îi băgăm în față p-ăia mai creți când vine numărătorul și-l omenim pe om cu niscaiva galbeni, plus o pulpă, două, de oaie. Nu se există în Țările Rumâne dregător care să rezisteze la plocoane!

– Te-ai bolunzit la cap?! O singură mioriță avem, și aia vorbitoare, și tu vrei s-o tăiem? Îl măcelărim pe Vasile, destul suntem noi berbeci pe acilea!

– Cum să-l tai pe Vasile, nu mai găsim berbec care să strunească așa măiestru o turmă de șarle! În plus, dac-o tranșăm pe Miorița eliminăm și pericolul ca să vorbească cineva despre păcurăria noastră cu javre pe post de oi.

– Băi, io propun să adoptăm cum scrie la gazetă că se face în politichie, adicătelea o soluțiune de compromis: îi promitem numărătorului că-i dăm de toate și mai târziu îi dăm ce le dădea baciul machedonean procororilor înainte de a-i da ei lui. Miala-n bot, să-i treacă de tot! Dacă cârâie ceva, hop cu behăiala la Agia DNA!

– Păi și dacă ne dă el primul în gât acolo? Nu belim berbecu' ca oile?

– Nu belim nimic, o punem pe Miorița să depună mărturie cum a luat el foloase necuvenite de la noi. Așa cică se pârăsc și ăia mari de ajung la DNA, unii pe alții, ca măgarii, doar-doar or scăpa de belele și beleală. N-ați cetit că ăstfel l-au priponit și pe berbecul de Prins Pol? E jale mare în Țara Rumânească, dacă se jugăneşte și față regească!

– Fraților, lăsați dreacu planurile istea, că nu mai sunt fezabile deloc! Vasile a auzit când nărodul voia să-i ia beregata și mi-e că ne dă în beregată. A împrăștiat oile pe câmp și ele au mâncat toți iepurii! Nu ne mai scapă niminea de legea aia nici cu o mie de pungi, am păgubit rău fondul cinegetic al boierilor. Auziți… da' dacă candidăm și noi pentru Divan, să ne facem singuri legea, ce beteșug am avea? Ciobani suntem, hoți suntem, tichie de mărgăritar ne mai trebuie!

 

Citeşte şi:  Mioriţă laie, o făcuşi de oaie!

 

 

 

 

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare