AcasăSocialSanatate si alte boliDezvăluiri AC: Sănătatea la perfuzii sau cum secătuiește bugetul...

Dezvăluiri AC: Sănătatea la perfuzii sau cum secătuiește bugetul cumetria toxică dintre medici și industria farmaceutică

În România consumul de medicamente este de circa 100 de euro pe cap de locuitor și, potrivit șmecherilor din Asociația Română a producătorilor Internaționali de Medicamente, suntem în rahat până-n gât și din acest punct de vedere. Păi da, că acești flăcăi din această asociație românească de companii farmaceutice străine (nu pricepem cum dracului vine asta) susțin că media europeană este 400 de euro per cap de locuitor tocați pe hapuri care mai de care mai toxice. Deci trebuie să ne majorăm urgent contribuția la profiturile imense ale industriei farmaceutice, industrie care bate la cur afacerile cu armament sau petrol. În anul 2015 circa 45% din bugetul Ministerului Sănătății s-a dus pe plata medicamentelor. Din acești bani, circa 36% provin din bugetul CNAS, adică direct din buzunarele asiguraților. Pentru alte 45% au contribuit direct asigurații și neasigurații care au dat năvală în farmacii pentru a cumpăra pilule iar restul de 10% din buget a fost asigurat de giganții farmaceutici prin taxa de clawback. Așa se face că într-un sistem în care salariile medicilor fără funcții sunt mici, statul și baronii sănătății deturnează mai bine de jumătate din fonduri către industria farmaceutică.  Se vede cu ochiul liber că, de câte ori un medicament se ieftinește el dispare pur și simplu de pe piață. La fel se întâmplă și cu medicamentele eliberate fără rețetă, care ajung să coste dublu sau triplu față de țările din UE. Sugrumată din interior, industria românească de profil a lăsat locul marilor corporații străine care au intrat ca-n brânză pe piața mioritică. Și nu fără ajutor, care a venit din partea unor eminențe căcănii ale sistemului sanitar.

36 de milioane de euro au încasat anul trecut baronii care controlează mălaiul din sistemul de sănătate al țărișoarei noastre

Potrivit informațiilor publicate de digi24.ro în cadrul unei ample campanii pe care nimeni n-o vede, 102 de companii farmaceutice au achitat peste 180 de milioane de lei către diverși „profesioniști” ai sănătății care au promovat la greu consumul de hapuri. Și nu numai că au participat la prezentări de medicamente sau campanii de promovare prin mall-uri, ci au și prescris la capul gol produsele companiilor care le-au sponsorizat participările la congrese medicale în toată lumea. Circa 20 de milioane de lei  au ajuns la spitale sub formă de donații. Sa-u donat medicamente, care ulterior au fost cumpărate în cantități considerabile de spitale, dar și aparatură medicală, care a necesita ulterior mentenanță și consumabile la prețuri fără concurență. Și aici statul a închis ochii și a permis tot soiul de inginerii financiare mai mult sau mai puțin infracționale care au lăsat găuri monumentale în bugetul cârpit al sistemului de sănătate. Și în vreme ce medicii fără ștaif făceau gărzi plătite la nivel de muncă necalificată (câțiva lei pe oră), baronii cu spate și funcții își umflau anual conturile cu sute de mii de lei proveniți din „donațiile și sponsorizările” industriei farmaceutice.

Șeful Colegiului Farmaciștilor a pus-o cel mai gospodărește în anul 2015

Potrivit dezvăluirilor digi24.ro care citează  siteul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, prof. univ. dr. farmacist Dumitru Lupuliasa a încasat în 2015 circa 55.000 de euro din colaborări comerciale cu șmecherii din industria farmaceutică. 21 de companii i-au asigurat acești bani iar aceste plăți probabil că nu au nicio legătură cu faptul că omul este membru al Consiliului Științific al Agenției Naționale a Medicamentului. Adică fix locul prin care un medicament pătrunde pe piață. Ia priviți ce atribuții minunate are organismul în care activează bosul farmaciștilor:

„ Misiunea ANMDM este aceea de a contribui la protejarea si promovarea sănătății publice prin:

– evaluarea la cel mai înalt nivel de competenta științifică a documentației de autorizare în vederea punerii pe piață a unor medicamente de uz uman de bună calitate, sigure și eficace;

– supravegherea siguranței medicamentelor de uz uman aflate în circuitul terapeutic prin activitatea de inspecție și farmacovigilență;

– asigurarea accesului profesioniștilor din domeniul sănătății, industria farmaceutica, al pacienților si publicului larg la informații utile și corecte privind medicamentele de uz uman autorizate de punere pe piață în România”.

Cercel. Streinu Cercel

Un alt baron al sănătății furajat la greu de companiile farmaceutice este Adrian Streinu Cercel, fostul ministru al sănătății care ne-a găurit și la propriu și la figurat cu vaccinul împotriva gripei porcine. Cercel și fiica sa au umflat în 2015 peste 276.000 lei de la șapte companii farmaceutice. Absolut întâmplător Cercel este managerul Institutului Matei Balș, unde de altfel activează și fiica sa.

O gașcă întreagă de profesioniști ai sănătății de la Spitalul Universitar au săltat bani frumoși din „colaborările comerciale” cu industria hapurilor: Mircea Cinteză (41.024 lei) și Dragoș Vinereanu (105.169 lei), ambii de la Cardiologie, pe Ana Maria Vlădăreanu de la Hematologie (35.288 lei), Horia Bumbea de la Unitatea Transfuzie Sânge (86.736 lei) și pe Ovidiu Băjenaru de la Neurologie I (50.666 lei). Important de reținut este că toți acești profesioniști ai sănătății, cum le place să se numească, au salarii de peste 100 de milioane de lei lunar. Și cu toate aceste băieții nu s-au dat în lături să încaseze și sume ridicole. De exemplu șeful clinicii de Medicină Internă de la Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, membru al Senatului Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara și trezorier al Societății Române de Cardiologie, prof. dr. Daniel Florin Lighezan a primit, în 2015, suma totală de 191.367 lei. Ai spune că omul joacă pe mize mare. În iunie 2015, pentru un eveniment desfășurat la Poiana Brașov Lighezean a încasat fix 45 de lei pentru transport!

Un alt flăcău cu mâna greblă este  prof. dr. Dan Dobreanu. Șef al secției Cardiologie 1 a Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș și vicepreședinte al Societății Române de Cardiologie, nenea Dan a încasat în 2015 sponsorizări de 184.842 de lei. Dar s-a uitat și la ridicola sumă de 162 de lei pe care a încasat-o pentru decontarea unei cazări la un eveniment. Acest domn are venituri anuale de peste 180.000 de lei.

Mama ei de lege, dar potrivit ei asemenea combinații nu prea sunt permise. Legea sănătății, la art. 811, prevede ce înseamnă publicitatea pentru medicamente: „stimularea prescrierii sau distribuirii medicamentelor prin oferirea, promiterea ori acordarea unor avantaje în bani sau în natură, cu excepția cazurilor în care acestea au o valoare simbolică”.

Absolut toți baștanii furajați de companiile farmaceutice au explicat senini că banii primiți au fost utilizați pentru instruire și deplasarea la congrese medicale pe care altfel nu și le-ar permite. Numai că aceeași lege a sănătății prevede că publicitatea pentru medicamente este și sponsorizarea congreselor științifice la care participă persoane calificate să prescrie sau să distribuie medicamente și, în special, plata cheltuielilor de transport și cazare ocazionate de acestea.

Ministerul Sănătății n-a prea vibrat la aceste combinații invocând prevederile, chipurile, ambiguii ale cadrului legal. N-au existat reacții nici în cazul baronilor care activează în unități medicale de urgență pentru care interdicția este și mai clară. Cităm ca să nu ne auzim vorbe: „medicii și asistenții-șefi ai unităților de primire a urgențelor nu pot fi sponsorizați și/sau finanțați, direct sau indirect, pentru participare la conferințe, congrese și alte tipuri de manifestări, de către firmele care comercializează produse farmaceutice și/sau materiale sanitare ori firmele care reprezintă interesele acestora și nici de către firmele de aparatură medicală”. A dracului coincidență, sponsorizările au curs numai pentru medicii care posedă și pârghii pentru a impune achiziția anumitor medicamente revoluționare și inovative de la companiile care au plătit sute de mii de lei medicilor. Pentru populimea medicală banii sunt mult mai puțini iar activitățile prestate seamănă cu publicitatea făcută cu mascote, pe stradă. Pentru câteva sute de lei medicii fără ștaif sunt trimiși să popularizeze medicamentele prin mall-uri sau farmacii. În opinia sistemului, medicii fără funcții de conducere care nu semnează pentru achiziții nu au față de congrese.

Să furăm civilizat din banii pentru tratare a cancerului cu profesioniștii sănătății

Mecanismul de sponsorizare este foarte bine camuflat. Congresele au loc în locații scumpe sau insule exotice iar baronii cu halat primesc bani pentru transport, cazare, masă și cheltuieli mărunte. Ce fac băieții care se califică pentru astfel de sponsorizări? Pentru care fapte primiesc ei astfel de sponsorizări generoase? Ia să vedem!

28 iulie 2015. DNA face percheziții în locații din 7 județe și municipiul București: "Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, efectuează cercetări într-o cauza penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție si asimilate celor de corupție, comise în perioada 2012 – 2015. În cursul zilei de 28 iulie, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare in 61 de locații situate în municipiul București și județele Ilfov, Sibiu, Mureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Timiș, reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice".

Ancheta DNA viza un caz de corupție în care erau implicați 16 medici, șefi de secții de oncologie și specialiști oncologi dar și companii farmaceutice.

În ciorbă erau implicați un președinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mureș, care controlează farmacii, și 10 reprezentanți zonali ai firmelor de medicamente. Anumite firme de medicamente ar fi oferit unor medici din județele Mureș, Sălaj, Sibiu, Bistrița și Cluj sponsorizări prin achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane și congrese internaționale, excursii în diverse țări, bunuri, foloase și alte servicii, condiționând-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie. Profesioniștii sănătății urmau să opteze pentru varianta medicamentelor mai scumpe în locul unor medicamente generice, echivalente, care au aceeași compoziție chimică și același efect terapeutic, însă ar fi fost mai ieftine. Congrese medicale la care baronii au participat s-au desfășurat în Las Vegas, Paris și Marele Canion. Zeci de medici oncologi din toata tara au beneficiat de excursii la Paris sau Las Vegas plătite de firme de medicamente, aceste "sponsorizări" fiind de fapt o mită mascată, în schimbul prescrierii anumitor medicamente bolnavilor de cancer.

Congresul de Ottawa s-a ținut la Paris

În 2014 un producător de medicamente a achitat suma de 4,1 milioane lei unui operator de turism pentru a organiza excursii în străinătate pentru medici. Procurorii au identificat facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate în orașele Ottawa (perioada 12-16 februarie 2013), San Diego (perioada 24-31 octombrie 2013). Firma de medicamente a încheiat contracte de sponsorizare cu medici. Procurorii au descoperit că presupusul eveniment organizat la Ottawa în februarie a avut loc în realitate la Paris, în luna ianuarie 2013, fiind de fapt o deplasare în scop turistic. La excursie au participat aproximativ 30 de profesioniști în domeniul sănătății, fiind decontate cheltuieli de cazare, masa, transferuri, bilete de avion și bilete de spectacol. Și în cazul evenimentului ce apare în acte ca fiind organizat la San Diego, în octombrie 2013 a fost vorba de fapt tot de o excursie. Profesioniștii sănătății s-au distrat la San Diego (4 nopți) și Las Vegas (3 nopti). În acte firma de turism a trecut doar San Diego, la cererea reprezentantului unei firmei de medicamente. Congresul de la San Diego a avut ca tema reumatologia. Medicii romani au fost cazați inițial în San Diego și Las Vegas. În timpul petrecut în Las Vegas, medicii nu au participat la nici un congres, ci au făcut o excursie la „Grand Canyon".

Hai și una de la ANAF că intră la fix în demonstrația noastră

În iunie 2015 ANAF a anunțat că  o reprezentanță a unei mari companii producătoare de farmaceutice a prejudiciat bugetul de stat cu 44,49 milioane de lei. Adică vreo 10 milioane de euro. Printre alte, compania este acuzată că a „camuflat” niște plăți în scopul participării unor medici și farmaciști la evenimente medicale interne și internaționale. „Firma specializată în comerțul cu produse farmaceutice a prestat pe teritoriul României servicii de marketing, promovare și autorizare pentru firma mamă din spațiul UE, dar le-a facturat ca și când activitatea s-ar fi desfășurat în țara respectivă. Astfel, a fost posibil să beneficieze, pe nedrept, de scutire de la plata TVA. Pentru aceste servicii a solicitat deducerea TVA, prezentându-le sub forma unor acțiuni de sponsorizare și donație, deși scopul real era de promovare a produselor proprii pe piața românească. În acest mod, s-a evitat și colectarea TVA aferentă medicamentelor acordate gratuit ca și donații către spitale, cămine, fundații sau ca mostre către medici, dar care, în fapt, au fost acordate în scopul efectuării ulterioare de comenzi către distribuitorii de medicamente”. Și pentru că este vorba despre o companie multinațională, ANAF n-a găsit de cuviință să ne explice cine a comis golănia. Nominalizarea păcătosului se face doar pentru Georgică SRL, caz în care păcătosul ar fi fost și arestat. În acest caz, jurnaliștii de la SECUNDA TV susțin că firma se numește “BERLIN-CHEMIE și este o filială germană a Grupului MENARINI fondat în 1886, cu sediul central în Florența.

Ce ziceați, că sistemul de sănătate este subfinanțat? Mă, nu cumva este suprafurat?

Articol apărut în Academia Caţavencu, nr. 12 (1211) – 12-25 septembrie 2016

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare