AcasăInterviuMă-ta are cratimă?

Mă-ta are cratimă?

Melodia „Mă-ta are cratimă”, realizată de Krem&Sector 7, face furori pe internet, bătând toate recordurile de vizualizări, share-uri și like-uri. Motivul nu-i greu de ghicit: băieții fac un mișto crâncen de agramații bipezi care au coborât din pom ca să se urce în rețea… Am stat de vorbă cu doi dintre ei, Gaftoni și Krem, pentru a afla mai multe despre hitul sfârșitului de vară.

 

1. Cum v-a venit ideea asta cu „Mă-ta are cratimă”?

GAFTONI: Ideea ne-a venit în duș. Mă rog, mie mi-a venit în duș. Ideea, vreau să zic. Interacționând ani de zile cu admiratori sau detractori ai Sector 7, eram cu toții exasperați de abundența de greșeli și abrevieri din mediul online. Așa că prin 2010 ne-am gândit să facem o melodie simplă, care să enumere niște reguli elementare de gramatică, și pe care internautul să o poată învăța pe de rost. Versurile inițiale erau întortocheate și abstracte ca gramatica limbii române. Abia toamna trecută am abordat problema pragmatic și ne-am întrebat: ce își scriu oamenii cel mai des pe internet? Înjurături! Și unde greșesc cel mai des? Păi… la morții mă-tii!

KREM: Prin aprilie, Sector 7 căuta un rapper cu care să facă această piesă. O cunoștință comună ne-a pus în legătură. Ei aveau o parte din versuri și linia melodică, precum și un set de idei pe care voiau să le pună în rime. M-am entuziasmat repede, pentru că eram familiar cu clipurile lor și știam cât e de greu să extragi partea ludică dintr-o piesă rap. Eu de când am „născut” stilul Show à la Krem am avut în minte să ștampilez zâmbete pe chipuri, deși în hip-hop prejudecata mare e că trebuie să adopți un stil mai dur, agresiv, „madărfacăr”. Un „parteneriat” cu Sector 7 poate că a adus o rază de lumina în ceea ce privește ambalajul mesajelor mele.

 

2. Vă enervează că sunteți înjurați sau că sunteți înjurați incorect gramatical?

GAFTONI: Înjurăturile fac parte din viața de zi cu zi, fie că le folosim în trafic, la birou sau în pat cu amanta. Dar e ironic și trist în același timp să citești zeci de mesaje lunar, în care ești făcut prost de către un analfabet. Cu toții avem ceva cu mamele, morții, echipele de fotbal sau gusturile muzicale ale celorlalți, dar dacă nu ne exprimăm corect, nu vom înțelege niciodată cine își bagă ce anume în altcineva și de ce.

KREM: Și eu, cu „Românii au talent”, împreună cu activitatea mea anterioară, am trecut prin experiența injuriilor… că deh… sunt „clovnul care face rap” (care la sfârșitul zilei e cel mai frumos compliment). De multe ori, nu pot lua în serios jignirile, pentru că nu pot trece de măcelul aplicat limbii române. Totuși, n-aș vrea să zică lumea că suntem dogmatici. Și noi vorbim cu greșeli, folosim englezisme, facem supradoza de „gen”. Nu avem pretenția să fim apărătorii limbii române.

 

3. Se învață mai ușor limba română cu înjurături? Vor învăța tinerii ceva din piesă?

GAFTONI: Se învață mai ușor cu înjurături, pentru că sunt mai des exersate. E greu să ții minte participii, infinitive, supine, pentru că sunt niște noțiuni abstracte. Dar mă-ta, ca și morții ei sunt printre noi zi de zi! Noi am vrut să lămurim problema asta o dată pentru totdeauna. Mai sus de atât nu țintim, pentru că nu ne permitem. Nu suntem dascăli și nu suntem doxă de gramatică.

KREM: Cu siguranță, de acum încolo tinerii vor ști că mă-ta are cratimă, pentru că brusc a devenit cool să știi acest lucru. La fel cum (sperăm) a devenit cool să NU folosești abrevieri.

 

4. V-a propus vreo editură să scoată discul cu piesa voastră împreună cu manualele de gramatică?

GAFTONI: Încă nu am fost abordați de edituri, dar dacă ne-am pune mintea la contribuție, cu siguranță că am scoate cel mai tare manual de gramatică. Sau de literatură. Sau de matematică. Asta pentru că fiecare dintre noi a prins vreo 7-8 miniștri și 14 reforme, le-am supraviețuit tuturor și ne-am format imaginea de ansamblu: în momentul de față educația e rigidă și plictisitoare. Iar soluția noastră e simplă: noi vrem să facem cultura „cool”.

KREM: Cum ar fi?! Odată cu asta am intra și în manualul de istorie!

 

5. Faceți și o manea ca să-i ajutați pe cei ce vorbește greșit românește?

GAFTONI: Sector 7 a cochetat cu manelele în trecut, lansând hitul intergalactic Sictir Pufos, dar momentan nu vrem să insistăm prea mult pe umorul cu melteni. Ideea voastră e bună totuși – ar trebui luată în consideraţie de doamna Andronescu.

KREM: „Posibil… posibil… toate-s cu putință…” (Actul II, Unchiul Vanea)

 

6. Mergeți la Eurovision cu piesa? Ori să scoateți hituri de genul pentru politicieni ca Vanghelie, EBA, Becali?

GAFTONI: Nu mergem la Eurovision pentru că Sector 7 nu e o „formaţie” sau „trupă”, așa cum insistă televiziunile să ne prezinte. Iar momentan încercăm să stăm departe de politic, e suficientă tragicomedie și fără să ne băgăm noi coada. Dar sperăm ca piesa să fie încorporată atât în playlistul lui Krem, cât și în playlistul celor de la Backstage Hero, acolo unde este vocal Emanuel, cel care cântă refrenul. Ar fi drăguț ca piesa să prindă viață și „live”.

KREM: Vom mai face colaborări pe partea muzicală, sper, iar pe partea de comedie, cu siguranță, pentru că de meserie mi-s actor. Ucenic, dar actor.

 

7. E „vroiam” greșit, sau românul e tipicar?

GAFTONI: „Vroiam” este deocamdată greșit, deși a fost și probabil va fi din nou considerat corect, pentru că uzul se impune. Noi am învățat că, pentru a fi viral, un material trebuie să stârnească vii controverse. Ideea cu „vroiam” ne-a venit după ce am constatat că jumătate dintre comentariile clipului „Cărţi! Te fac neprost!” erau, de fapt, injurii și amenințări reciproce ale fanilor care se certau în legătură cu modul corect de a scrie „’tu-ți ceapa mă-tii”.

KREM: „Voiam/Vroiam” chiar a stârnit o dispută în studioul de înregistrări, dispută pe care am rezolvat-o doar cu DEX-ul. Apoi, când s-a hotărât că o vom lansa cu ocazia Zilei Limbii Române, am decis că ar fi subversiv să mergem cu „vroiam”. Din păcate, nu a avut impactul pe care îl urmăream. Televiziunile nici nu au sesizat. În schimb, varianta „cuminte”, pe care am făcut-o pentru radio, începe cu „voiam”. Dar să fim sinceri… câți dintre noi folosim „voiam” în exprimarea liberă… gen?

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare