E avocat pentru că i-a plăcut meseria şi deputat pentru că, deşi nu i-a plăcut, l-a rugat un prieten (Dan Diaconescu) să fie şi a acceptat. Şi într-o calitate, şi în cealaltă, Daniel Fenechiu e genul de om care are întotdeauna cuvintele la el şi ştie să le folosească.
Reporter: Parlamentarii PP-DD au început să se ciocoiască. Cu ce-i momeşte PSD de le ia minţile?
Daniel Fenechiu: În primul rând, acest traseism este o problemă legată de calitatea parlamentarilor PP-DD. Şi aceasta nu e numai problema noastră, ci, în general, o problemă a întregii clase politice româneşti, pe care nimeni nu a dorit cu adevărat, în atâtea legislaturi, să o rezolve, o dată pentru totdeauna. Este clar că, fiind un partid tânăr, pe listele noastre electorale s-au strecurat şi oameni care n-au avut niciodată de gând să rămână în partid. Printre noi au existat oameni de bună credinţă, dar şi arivişti şi chiar infiltraţi din alte partide, care acum se întorc la matcă, fie atraşi de interese materiale, fie pentru că şi-au îndeplinit misiunea…
Le luaţi milionul de euro traseiştilor sau rămâneţi şi fără parlamentari, şi fără bani?
Dan Diaconescu a venit cu propunerea ca, dacă oamenii vor pleca de la noi, să despăgubească partidul, cumva, deci să instituim o penalitate. Evident că am avut discuţii cu specialiştii, evident că ştiam că această convenţie încalcă mandatul imperativ, dar, pe de altă parte, gestul parlamentarilor PP-DD de a pleca la alt partid încalcă grav Constituţia, întrucât aceşti oameni au înşelat încrederea cetăţenilor care i-au ales. Numai uitându-te la cazul Tudor Barbu, care ani de zile l-a înjurat pe Dan Voiculescu, pentru ca acum să se înscrie în PC şi îţi dai seama că, poate, această penalitate este meritată! Oricum, noi îi vom acţiona în judecată pe traseişti şi rămâne ca justiţia să se pronunţe dacă ei vor plăti sau vor plăti penalităţile asumate. Oricum, trebuie ştiut că nu Dan Diaconescu se va îmbogăţi cu aceşti bani, întrucât aceşti bani vor reveni organizaţiilor PP-DD din teritoriu, de acolo de unde traseistul a plecat.
De ce n-a putut şi OTV să dobândească influenţa Antenei 3, n-a avut suficienţi „gâzi“ şi „ciuvici“?
Eu vă contrazic, cred că OTV a fost mai tare decât Antena 3! A fost singurul caz din România ultimilor 23 de ani când un cetăţean, având o televiziune, înfiinţează un partid şi în doar un an şi jumătate îl duce la 15% din voturi. Antena 3 a canalizat nemulţumirea faţă de Băsescu, dar este incomensurabil aportul ei la succesul USL. USL a luat 70% din voturi, dar nu putem şti cât anume din electorat au votat cu ei fiindcă a fost influenţat de Antene. Oricum, Dan Diaconescu a făcut, de unul singur, mai mult decât Ciutacu, Badea şi ceilalţi la un loc.
Crin Antonescu i-a numit, în derâdere, pe parlamentarii PP-DD trecuţi la PSD „murături de iarnă“. E gelos că n-a putut să-şi pună şi PNL „murături“ sau se teme că lui o să-i rămână „morcovul“?
Neîndoielnic în declaraţia lui Crin există o doză de nemulţumire. Pentru că PNL n-are măşinăria PSD, nu poate pleca la mercato, să-şi cumpere parlamentari în maniera în care o face PSD. Dar asta e părerea lui. Dacă un parlamentar, de multe ori, înseamnă o cartelă de vot, de ce aş fi supărat pe Crin, care în loc să folosească termenul „cartelă“, a folosit „murătură“? El nu se referea însă decât la cei care se vând, la cei care acceptă postura de murături.
Vrea guvernul să bage ceva în gura presei? Pumnul, eventual?
Toate guvernele româneşti de după 1989 au avut ceva cu presa. Şi Năstase, şi Boc, dar ceea ce vrea să facă azi guvernul Ponta cu insolvenţa e puţin prea mult… Ei spun că insolvenţa, de multe ori provocată, e o metodă de a frauda statul, motiv pentru care trebuie să luăm măsuri. Perfect, dar măsurile astea trebuie luate peste tot, nu doar în domeniul presei. O colegă a mea spunea că, dacă admitem că presa este câinele de pază al democraţiei, guvernul Ponta nu vrea să facă altceva decât să-l eutanasieze.
Da, dar nu-i eutanasiază pe toţi, pe unii chiar îi adoptă!
E adevărat, dar pe urmă o să vină alt guvern, care o să-i eutansieze şi pe ăştia! Şi tot aşa, până ne trezim că nu mai avem deloc câini de pază. Poate se doreşte ca singurul câine să rămână TVR, dar din câte văd, ăsta va fi unul din primii câini care va muri…
Unde vă vedeți în 2013? Aveți dreptul la trei încercări: PP-DD, PSD, PNL.
Nu fac parte din categoria „relocaţilor“, întrucât, ca avocat, respectul, fidelitatea şi consecvenţa sunt calităţi fără de care nu poţi reuşi. Eu cred că voi fi tot în PP-DD. Oricum, nu sunt un om de stânga şi nu voi fi niciodată atras de structurile de stânga, întrucât cred că menirea politicienilor de la noi e să-l înveţe pe român să nu mai stea cu mâna întinsă.
Cine credeţi că o să fie preşedinte în 2014: vreunul din cei trei „-escu“ – Antonescu, Oprescu, Diaconescu – sau vreunul din cei „Ponta“ – deputatul, premierul, doctorul?
Niciodată n-am avut veleităţi de prezicătoare… Cred totuşi că Oprescu a ieşit din joc, după povestea cu maidanezii. Nu ştiu dacă PSD va avea un candidat şi nu ştiu dacă acesta va fi Ponta şi nu… Isărescu. Pentru că vizita liderilor grupului Bilderberg reflectă faptul că pe plan extern există o teamă şi faţă de ceilalţi doi „escu“ enunţaţi, Crin Antonescu şi Dan Diaconescu, iar acesta este un motiv serios pentru a fi scos la înaintare un alt „escu“ – Mugur Isărescu. Dacă Isărescu va intra în joc, lucrurile se vor complica, dar dacă nu va intra, Ponta îşi va respecta cuvântul, iar dreapta nu se coagulează, cred că finala se va da între Antonescu şi Diaconescu, Antonescu având cele mai mari şanse de câştig.