Imediat după eliberarea pe considerente umanitare, familiale, barem de vârstă, comportament exemplar și talent scriitoricesc, fostul deținut politic Adrian Năstase a declarat că a primit o ofertă de nerefuzat din partea unui guvern străin. Justiția băsistă nu-i mai permite valorosului specialist să se dedice ridicării României pe noi culmi ale progresului social, juridic și economic. Din fericire, influența lui Băsescu pe plan internațional a scăzut mult acum, spre sfârșitul dictaturii. Așa că dl. Năstase îşi va pune experiența la dispoziția altui guvern decât cel român, care nici nu știe ce pierde. Guvernul respectiv nu este unul din umbră sau cel mondial, dar identitatea sa rămâne, deocamdată, secretă. Propunem noi unele variante plauzibile, judicios și logic argumentate:
1. Guvernul italian. Deși Băsescul lor, recte (cum ar spune juristul Năstase) Berlusconi, a fost numărat la ouă de Justiția italiană, amintirea vremurilor când cei doi lingeau împreună o înghețată (în răspărul diferențelor doctrinare) este încă vie prin culisele politicii italiene. Asta a facilitat perspectiva ca fostul premier român să fie acum solicitat pe un post important – de bombonel pe pizza dietetică a crizei din Peninsulă. Doctorul în drept Năstase va elabora un nou Cod Penal italian, ce îi va permite vârstnicului Silvio să fie repus în drepturi după aprobare; bunga-bunga va fi instituită drept sărbătoare legală, adoptându-se și varianta cu invitați numai masculini, în cinstea făuritorului noii legislații.
2. Guvernul britanic. Tony Blair este o amintire politică în Regat, dar asta înseamnă că el nu a fost dat uitării. Nici el nu a uitat momentele de tandreţe cu Prim-Ministrul Adrian Năstase, însoţite de bileţele roz şi cântece de dragoste indiene. Un astfel de răvăşel l-a convins pe autoritarul Premier dâmbovițean să se înmoaie în faţa ocheadelor de după cireşi ale lui Lakshmi Mittal, cel cu mai multe braţe oţelit-siderurgice decât Shiva. Şi asta pentru o donaţie către Partidul Laburist de 125.000 lire sterline, sumă de care Năstase-guru râde şi acum cu…mă rog…hohote. Relaţiile laburiste conservate englezeşte ale lui Blair în lumea politică britanică îl recomandă azi pe Năstase pentru un rol activ în casta guvernului insular. Poate câştigă el (cu un comision rezonabil) Wimbledonul, dacă adevăratului Năstase – Ilie – nu i-a ieşit figura.
3. Guvernul austriac. Privatizarea Petrom a fost un mare succes, pentru partea austriacă. Românilor li s-a permis, în sfârşit, să plătească şi ei combustibilul la preţ real, din salariile lor ireale pentru un austriac. La vremea respectivă, dl. Năstase dădea pe guriţă aşa: "Cine controlează Petrom, controlează economia, controlează şi politica". Rezultă că suntem controlaţi de austrieci, nu doar la buzunare. Faptul poate fi considerat deosebit de satisfăcător, având şi noi astfel nemţii noştri adevăraţi, nu doar băsişti deghizaţi ca Iohannis. Să sperăm că nu vor bate în retragere ca strămoşii lor care au administrat cândva Oltenia, exasperaţi de inadecvarea administraţilor la rigoare, disciplină şi ignorarea caprei vecinului. I-am ruga, totuși, pe controlorii austrieci să nu mai bage toți românii în aceeași oală, când rompetul Bombonel își va lua în primire funcția din guvernul lor: domnia sa e consumator de lebede numai în variantele preparate de pictorii impresioniști.
4. Guvernul rus. S-ar părea că Putin personal şi-l doreşte pe Năstase în guvernul său şi le-ar fi spus apropiaţilor: "Contactaţi-l urgent pe gaspadin, nu contează cât costă. La noi se fură numai cu miliardele de dolari; un tip care, în pofida insistenţelor soţiei, nu a reuşit să atingă miliardul ar fi o achiziţie politică de nepreţuit. Să nu ne-o ia chinezii înainte şi să ajungă bietul om să-şi plătească singur glonţul pentru comisioane de toată jena, în fulare Burberry şi termopane chinezeşti. Poate îl conving să ne vândă şi tezaurul din pinacoteca personală, o aripă nouă la Ermitaj ar fi o idee excelentă!"
5. Guvernul danez. Helle Thorning-Schmidt, prim-ministru: "Avem o mare problemă: nu mai ştie nimeni în Danemarca înţelesurile unor noţiuni esenţial-umane ca mita, comisionul ilegal, traficul de influenţă, deturnarea fondurilor şi alte asemenea fundamente sociale istorice. Am considerat că numai un specialist român ca dl. Năstase poate contribui decisiv la revigorarea lor, necesară pentru a nu ajunge să fim consideraţi o lume de roboţi fără discernământ. Îi vom pune aici la dispoziţie tot ce consideră adecvat relansării respectivelor fenomene, inclusiv imunitate deplină. Sperăm că Justiţia Română îşi va face datoria şi îl va elibera rapid şi pe dl. Profesor Voiculescu. Nu se face primăvară în Scandinavia doar cu o roză, fie ea şi de calibrul dlui Năstase!"