AcasăActualitateInternationalCrize, blaturi, zarzavaturi

Crize, blaturi, zarzavaturi

Că vine criza, nu mai există îndoială. O spune cu punct și virgulă însăși președinta Băncii Centrale Europene: Economia mondială se confruntă cu presiuni similare cu cele din anii 1920! Marea întrebare este: sunt românii pregătiți să înfrunte o criză? Dacă este vorba de o criză de isterie, da. Dacă este vorba de o criză economică, ioc. Cum nici pentru o criză politică nu sunt românii pregătiți, pentru că, nu-i așa, avem nevoie de stabilitate. Ce este aceea stabilitate? Adică te naști prost și mori tot prost.

Trebuie să spun că spectrul crizei pe mine unul nu m-a speriat deloc. Dorm ca un prunc: plâng din oră în oră şi mă scap pe mine de vreo patru ori pe noapte! Greutatea, evident, tot pe săraci va cădea, tot ei vor fi nevoiți să strângă cureaua. Eventual, de gât. Și, ca și în perioadele asemănătoare din trecut, guvernul se va da de ceasul morții că vaasigura slujbe pentru şomeri şi pensionari. Ce bine! Și ce dacă slujbele vor fi oficiate de preoţi, episcopi si mitropoliţi?!

Păi ia gândiți-vă: deficitul bugetar pe acest an va fi 6,9% din PIB, deși previziunile experților sunt că va sări peste 7%! Dacă nu sunteți informați vă spunem noi că acest guvern de amatori a prevăzut, în legea bugetului, un deficit de 5%. Și ca incompetența să fie maximă, premierul susține că deficitul se duce în investiții, nu în cheltuieli, și că, vezi Doamne, asta va contribui la creșterea economică a României!

Există însă o chichiță de care nu vorbește nimeni. Și anume că acoperirea deficitului se face prin împrumuturi. De curiozitate, știți la cât se ridică numai plata dobânzilor pentru următorii ani? 600 de miliarde de lei. Pam-pam! Ghici de unde vom lua banii pentru plata acestora? Corect: din alte… împrumuturi care generează… alte dobânzi, care vor fi plătite din… Pentru că strategia în chestiunile financiare cuprinde cele mai moderne și eficiente metode de guvernare: împrumuturile! Amatorismul și incompetența nu sunt însă întâmplătoare. Unde au dispărut profesioniștii din anii 1990 și 2000? De ce nimeni nu ia în seamă elita noastră economică ce ar putea veni cu planuri reale de dezvoltare? De ce s-a ajuns la această guvernare care nu numai că nu reușește să iasă la liman, dar provoacă și mai mult apariția unei crize devenite iminente? Companiile străine v-ar putea răspunde, dar n-o vor face. FMI v-ar putea răspunde, dar tot nu o va face. Îndatorarea unei țări peste limitele de sustenabilitate – avem totuși o datorie de 52,5% din PIB! – înseamnă subjugarea ei atât economică, cât și geopolitică. Mai pe scurt, transformarea ei într-o colonie modernă. Cum vă sună Republica Colonială România?

În politică, precum în fotbal, blaturile sunt la ordinea zilei. Iar în acest sfârșit de an, când avem alegeri parlamentare și prezidențiale, blaturile înfloresc ca bețivii prin șanțuri. PSD și PNL nu vor cu niciun chip să piardă guvernarea, mai cu seamă că… ar putea da seama de dezastrele aduse sub premierii Ciucă și Ciolacu. De-acum se salvează cine poate. Nicolae Ciucă dă cu vâsla în stânga și-n dreapta, anunțându-ne că România nu a atras nici măcar 3% din fondurile europene pentru perioada 2021-2027. Bezna minții! Nici usturoi n-a mâncat (deși l-am văzut cu ochii noștri la Dinescu), nici gura nu-i miroase. Păi cine a fost premier în perioada 2021-2023? Îți stă ceasul. Dar nu vă faceți griji, e doar butaforie, cum butaforie a fost și refuzul PSD de a susține legea liberalilor dată pentru Iohannis, pentru că mare minune să nu le-o fi cerut chiar liberalii! Blatul PSD-PNL este nu numai un atac la democrație, este un atac la perspectivele de dezvoltare a țării, pentru că diletantismul și lipsa de competență ale guvernanților vor aduce o singură creștere: cea a împrumuturilor. Războiul celor două roze, PSD și PNL, este un simplu blat ca rezultatul să fie egal și niciunul dintre celelalte partide să nu se califice în finala guvernării. Încă patru ani de liberalism social-democrat sau de social-democrație liberală, luați-o cum vreți, încă patru ani de împrumuturi. 

Doar că marea criză este pe drum. Creșterea taxelor pentru companiile private și pentru populație nu poate fi evitată. Pentru că nimeni nu se atinge de salariile bugetarilor sau de pensiile speciale sau de companiile de stat care au datorii de miliarde de lei. O mână spală pe alta și amândouă bugetul, doar că în buget nu intră bani spălați. Nici murdari. Intră banii pe care îi vor scoate din buzunar copiii și nepoții noștri. Intră zarzavaturile. Nu ne vindem țara, dar ne vindem urmașii!

Și pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, Marcel Ciolacu le-a botezat „dinamică normală”. Taman expresia folosită recent de prefectul PSD de Prahova: „Tasarea craterului format la Slănic Prahova, în urma surpării unei străzi, se produce într-o dinamică normală”. Carevasăzică asta înseamnă – se tasează după ce se surpă. Acum am priceput. Pârtieee!

Sorin Petrescu
Sorin Petrescu
Sorin Petrescu este un scriitor și traducător român, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Absolvent al Facultății de Filosofie din București, a lucrat ca profesor și referent la Uniunea Scriitorilor, ulterior devenind redactor la Editura Corint. A tradus peste 100 de titluri din engleză, incluzând beletristică și lucrări de psihologie. Ca autor, a publicat zece romane de război sub pseudonimul Mike Hassel și alte romane notabile, precum „Te-am iubit numai duminică” și „Fiul lui Iisus”. În plus, a scris piese de teatru și a colaborat la spectacole de umor difuzate la radio și televiziune. A primit premii naționale și internaționale, fiind recunoscut pentru contribuția sa la literatura și cultura românească.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare