HomeActualitateDați câte-un Oscar de persoană, să ajungă la toată...

Dați câte-un Oscar de persoană, să ajungă la toată lumea!

Pe vremuri, când filmele erau filme, iar corectitudinea politică nu exista, la Oscar erau premiați cei mai buni actori fără ca vreun domn sau vreo doamnă din sală să se întrebe dacă respectivii actori au părul creț, pielea tuciurie, ochii migdalați sau prepuțul lipsă. Astăzi, Oscarurile au ajuns să fie un fel de supremă manifestare a corectitudinii politice, în care toate minoritățile trebuie să primească un premiu, că altfel se supără și boicotează festivitatea de premieră. Așa cum au anunțat recent că vor face mai mulți actori de culoare, de-a dreptul cătrăniți (mă rog, e un fel de a spune, ei sunt cătrăniți din naștere) că anul ăsta niciun confrate maroniu sau tuciuriu nu a fost măcar nominalizat la Oscar.

Ca lucrurile să fie și mai hazlii, chiar președinta Academiei Americane de Film, la rândul ei o duduie de culoare, și-a cerut scuze pentru că membrii juriului (niște rasiști, evident!) n-au catadicsit să includă printre nominalizați nici măcar un negru, de prăsilă. Deci ce înțelegem noi de aici? Că pe viitor, ca să nu mai fie probleme, s-ar putea alcătui un fel de cote de participație, de genul: la trei actori albi, să primească Oscarul și unul negru; la cinci actori albi, să se dea un Oscar și unui asiatic; la șapte actori să primească statueta și un gay sau o lesbiană (dar nu Jodie Foster, că asta a luat destule, lasă, să mai ia și altele, are balta pește). Rămâne de studiat dacă să se acorde, pe același principiu al reprezentativității, câte un Oscar și pentru alte minorități, ca de pildă Comunitatea colecționarilor de capace de bere, care s-ar putea simți discriminată, ori Comunitatea zoofililor veseli, care, de asemenea, s-ar putea plânge că, la câte animale joacă în filme, e chiar de porc să nu primească nici unul Oscarul. Nu mai zic că PETA, echivalentul american la al asociației ”Patru lăbuțe”, ar putea organiza chiar de anul ăsta manifestări de protest: la cum a jucat ursul ăla din The Revenant, sigur merita Oscarul mai mult decât DiCaprio!

Și, fiindcă oricum avem noi, românii, talentul să copiem totul, ori din Occident, ori din China, după caz, nu m-ar mira să văd că la Gala Gopo premierea se va face la fel: la trei actori albi, o să fie și-un țigan, la cinci actori români o să fie și-un maghiar, și la șapte actori cu copii acasă, o să mai ia și Bendeac ceva, că și el e om, ce dacă e nițel altfel, nu? Iar în privința regizorilor să se procedeze la fel. O să-mi spuneți acum că noi n-avem regizori țigani. Ei, aș! Păi mai mare regizor decât Ion Iliescu, cu thrillerul ăla sângeros numit ”Decembrie 89” nici nu cred că există. Iar, dacă nu-i dați premiul că e țigan, atunci dați-i-l măcar că e criminal: vreți să vă acuze Asociația Criminalilor Liberi și Fără Frontiere, cu sediul la Moscova, că faceți discriminare?

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare