HomeActualitateInternationalDe Ziua Drepturilor Omului, UE a omologat o nouă...

De Ziua Drepturilor Omului, UE a omologat o nouă mâncare pentru toți cetățenii europeni: Taci și-nghite!

Ilustrație: Marian Avramescu

Cu ocazia Zilei Drepturilor Omului, celebrată în fiecare an la data de 10 Decembrie, Uniunea Europeană (UE) a recunoscut un nou preparat tradițional, care va deveni etalon pentru toate statele din spațiul comunitar.

Este vorba despre deja răspânditul preparat “Taci și-nghite!”, despre care mulți spun că își are originile în Germania, de pe vremea cancelarului Angela Merkel.

“Taci și-nghite!” are arome africane și arabe, în unele zone din vestul Europei servindu-se flambat.

Produsul a devenit însă unul piperat pentru țări precum Germania, Franța și Belgia.

Totuși, Austria a salutat omologarea noului produs, Viena anunțând că este pregătită să ofere vagoane întregi de “Taci și-nghite!” României.

Oricum, încă de la intrarea lor în UE, românii și bulgarii au fost obișnuiți cu gustul “Taci și-nghite!” servit pe tavă, la rând, de Germania, Franța sau Olanda.

Totuși, aromele orientale fierbinți tind să fie consumate tot în vestul Bătrânului Continent.

Ungaria continua să facă gura mare, dar, paradoxal, de la Bruxelles nu i se pregătește un festin de “Taci și-nghite!”, măcar cu influență ucraineană.

Istoric

Ziua de 10 decembrie 2023 marchează cea de-a 75-a aniversare a unuia dintre cele mai inovatoare angajamente globale din lume: Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Acest document emblematic consacră drepturile inalienabile la care fiecare persoană este îndreptăţită ca fiinţă umană – indiferent de rasă, culoare, religie, sex, limbă, opinie politică sau de altă natură, origine naţională sau socială, proprietate, naştere sau alt statut, evidenţiază www.un.org.

Declaraţia a fost proclamată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la Paris la 10 decembrie 1948 şi stabileşte, pentru prima dată, drepturile fundamentale ale omului care trebuie protejate universal. Redactată în peste 500 de limbi, declaraţia este cel mai tradus document din lume.

”Declaraţia Universală arată calea către valori şi abordări comune care pot ajuta la rezolvarea tensiunilor şi la crearea securităţii şi stabilităţii la care lumea noastră râvneşte.”, a punctat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cu ocazia lansării Iniţiativei ”Drepturile Omului 75”, în decembrie 2022.

Iniţiativa ”Drepturile Omului 75” urmăreşte să schimbe busola înţelegerii şi acţiunii către o mai bună cunoaştere a universalităţii Declaraţiei şi a activismului asociat cu aceasta, subliniază sursa citată.

”Acest moment semnificativ al adoptării Declaraţiei a venit după o eră turbulentă, încărcată cu războaie, genocid, ameninţări nucleare şi instabilitate economică. În pofida acestor provocări, naţiunile s-au reunit pentru a face o promisiune solemnă: de a proteja şi dezvolta drepturile fiecărui individ. În 1993, pe măsură ce Războiul Rece s-a dizolvat şi internetul s-a extins rapid, Declaraţia de la Viena şi Programul de acţiune au jucat un rol crucial pentru consolidarea principiilor drepturilor omului. Atât Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cât şi Declaraţi de la Viena au fost făclii de inspiraţie ce au aprins o schimbare semnificativă.”, a subliniat comisarul ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, într-un material publicat pe https://www.ohchr.org/, la 6 decembrie 2023.

Anul ce se încheie s-a concentrat pe universalitate, progres şi implicare şi culminează cu un eveniment la nivel înalt, care anunţă angajamente şi idei globale pentru o viziune asupra viitorului drepturilor omului. Tema anului 2023 este: ”Libertate, Egalitate şi Justiţie pentru toţi” (Freedom, Equality and Justice for All).

În deceniile de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului (UDHR), în 1948, drepturile omului au devenit mai recunoscute şi mai garantate pe tot globul. UDHR a servit de atunci ca fundaţie pentru un sistem extins de protecţie a drepturilor omului care se concentrează astăzi şi asupra grupurilor vulnerabile, cum ar fi persoanele cu dizabilităţi, popoarele indigene şi migranţii. Cu toate acestea, promisiunea UDHR, a demnităţii şi egalităţii în drepturi, a fost supusă unui asalt susţinut în ultimii ani. Pe măsură ce lumea se confruntă cu provocări noi şi în curs – pandemii, conflicte, inegalităţi explozive, sistem financiar global falimentar din punct de vedere moral, rasism, schimbări climatice – valorile şi drepturile consacrate în UDHR oferă ghiduri pentru acţiunile noastre colective care nu lasă pe nimeni în urmă.

”Mişcări precum Black Lives Matter, #MeToo, Fridays for Future, activismul pentru indigeni şi protestele femeilor au împuternicit oamenii să se ridice pentru drepturile lor şi să înfrunte nedreptatea. Tinerii, în special, au îmbrăţişat limba drepturilor omului pentru a-şi face cunoscute îngrijorările şi unele tribunale ale statelor au tras la răspundere nelegiutorii, recunoscând dreptul la un mediu sănătos. Ideea unei economii bazate pe drepturile omului câştigă teren, oferind o modalitate de a ataca inegalităţile globale şi de aliniere la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Totuşi, încălcări ale drepturilor omului continuă în multe părţi ale lumii, adesea fără consecinţe. Provocări precum schimbările climatice, conflicte, discurs de ură, spaţiul tot mai mic pentru angajare civică şi guvernanţa noilor tehnologii solicită soluţii ce provin din principiile drepturilor omului. Îmbrăţişând limbajul universal al drepturilor omului, o limbă care promite libertate, egalitate şi dreptate pentru toţi, putem trece peste provocările care par insurmontabile”, a explicat Volker Turk, cu ocazia celebrării zilei, în 2023, subliniind totodată: ”La celebrarea a 75 de ani de la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, să ne amintim că nu este doar un document istoric, ci un testament viu al umanităţii noastre împărtăşite, un ghid atemporal. În pofida conflictelor care ne pot diviza, cu scopul atingerii păcii, dreptăţii şi egalităţii avem de descoperit baza noastră comună. Împreună, putem vizualiza un viitor unde drepturile fiecărui individ sunt asigurate, conflictele sunt rezolvate prin dialog şi pacea prevalează.”

Un alt apel lansat pe contul YouTube UN Human Rights, cu ocazia celebrării celor 75 de ani, evidenţiază: ”În prezent, ne confruntăm cu multe dificultăţi: dezinformare, foamete, sărăcie în creştere, nedreptăţi ale schimbărilor climatice, atacuri asupra oamenilor offline şi online. Se disipează drepturile noastre? Unde stau drepturile omului? Stau în fiecare dintre noi. Avem şanse de a şti, de a revendica şi de a ne apăra drepturile.”

”Declaraţia Universală a Drepturilor Omului încă ne vorbeşte tuturor. Cele 30 de articole ale sale transcend valorile, culturile şi graniţele, declarând că toţi suntem umani şi egali în demnitate şi în drepturi. Declaraţia Universală a Drepturilor Omului ne uneşte. Pentru a combate atacurile curente asupra drepturilor omului, avem nevoie de alianţe mai puternice şi mai extinse care să ne implice pe toţi – guverne, apărători ai drepturilor omului, media – toţi”, a evidenţiat comisarul ONU pentru drepturile omului, cu ocazia apelului lansat în 2022, odată cu Iniţiativa ”Drepturile Omului 75”.

Laurentiu Musoiu
Laurentiu Musoiu
Laurențiu – Mihail Mușoiu a renunțat la cariera de dascăl când a realizat că (re)neforma școlii românești nu mai permite corectarea viitorilor politicieni și a beizadelelor actualilor prin lecția cu arătătorul sau rigla de lemn la palmă. Așa că s-a alăturat Redacției Academia Cațavencu, unde Calul Bălan îi așteaptă pe toți, indiferent de culoarea politică.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare