AcasăActualitatePSD și Liviu Dragnea – cine sunt cei pe...

PSD și Liviu Dragnea – cine sunt cei pe care i-am votat

Alegerile s-au încheiat iar românii și-au dat singuri sentința. Pentru cetățenii condamnați astfel să își repete istoria o rememorare a faptelor pentru care președintele infractor Dragnea încasat nițică pușcărie cu suspendare ar fi mai mult decât utilă.

În 2012 Căcărău nu mai avea răbdare

Contextul în care s-au derulat faptele cercetate de procurori era unul special, în care PSD devenise alături de PNL o mașinărie cu ajutorul căreia cele două partide transformaseră țara în tarla. Venită la putere în urma unei lovituri de palat orchestrată pe baza unor lupte de stradă violente și a unor proteste organizate pe bază de zilieri plătiți, gruparea infracțională PSD-PNL-UDMR-UNPR se pregătea să intre în alegerile parlamentare de la sfârșitul anului 2012 călare pe procente electorale incredibile. Cum chestiunea guvernării părea asigurată, gangsterii USL și complicii lor au dorit să elibereze funcția de președinte înainte de alegerile la termen din 2014 pentru ca nu cumva Crin Căcărău Antonescu, nominalizat drept candidat al bandiților, să riște să rămână pe din afară. De fapt Căcărău nu avea încredere că PSD se va ține de cuvânt și după doi ani îl va mai susține să ocupe funcția. Așa că băieții s-au apucat de treabă și au pornit la suspendarea președintelui încălcând flagrant toate legile posibile și trecând cu șenilele majorității peste Constituție și instituții.

 Lovitură de stat fulger

În numai 72 de ore, respectiv în intervalul cuprins între 3-6 iulie 2012, majoritatea formată din cele 4 partide au modificat la foc automat mai multe acte normative. Exact ca spărgătorii de case care înainte de a da lovitura taie curentul și telefonul obiectivului, bandiții conduși de Dragnea și Ponta au destructurat instituții, au schimbat persoane și au făcut inoperabil orice control de constituționalitate al ordonanțelor de urgență adoptate la foc automat. Asaltul a început pe 3 iulie, când Avocatul Poporului Gheorghe Iancu a fost schimbat ilegal din funcție și a fost înlocuit cu pesedistul Valer Dorneanu. Mutarea a vizat scoaterea din joc a singurei instituții care ar fi putut ataca la Curtea Constituțională legalitatea actelor normative pe care infractorii doreau să le adopte. Apoi au adoptat o Ordonanță de Urgență prin care au interzis Curții Constituționale să se pronunțe pe hotărârile parlamentului. În aceeași zi au revocat din funcție președinții Camerei Deputaților și Senatului. Cei destituiți n-au avut nicio pârghie să se opună, Curtea Constituțională fiind scoasă din joc. Ulterior OUG respectivă a fost declarată neconstituțională, dar faptele se comiseseră.

Pe 4 iulie infractorii au depus la Parlament cererea de suspendare a președintelui în care i se imputau niște tâmpenii inventate ce nu se încadrau nici măcar formal în cerințele legale pe baza cărora se putea declanșa acest proces. O zi mai la data de 5 iulie, gașca de penali condusă de Puie Monta adoptă o OUG prin care referendumul poate fi validat cu majoritatea voturilor exprimate și nu cu majoritatea simplă a voturilor calculată la numărul de alegători din listele electorale, cum prevedea anterior legislația. Pe 6 iulie Curtea Constituțională informează că la adresa judecătoarei Aspasia Cojocaru au fost proferate amenințări. Ulterior s-a demonstrat că amenințările proveneau de la un deținut aflat în arest care avea acces la un telefon mobil și la numărul judecătoarei. Serviciul secret al Ministerului de Interne, celebra UM 0215, era suspectată că s-a implicat în scandal.

La data de 10 iulie, în ciuda amenințărilor USL, Curtea Constituțională se pronunță asupra OUG care modifica pragul de validare declarând modificarea comisă de Puie Monta drept neconstituțională.

Pe 29 iulie are loc referendumul, votarea fiind prelungită până la ora 23.00 după ce Traian Băsescu și-a îndemnat susținătorii să boicoteze referendumul. Cvorumul nu este atins, la urne prezentându-se doar 46,2% dintre alegători. Pe 6 august miniștrii Rus (PSD) și Paul Dobre(PNL) își dau demisia acuzând presiuni din partea USL pentru diminuarea numărului de alegători din condei. Cei doi afirmă textual că nu doresc să-și petreacă bătrânețea în pușcărie. Circul ia sfârșit la 21 august 2012, când CCR invalidează referendumul pe motiv de lipsă de cvorum.

Hoție la urne marca Liviu Dragnea  

Activitatea infracțională a grupării USL s-a intensificat la urne după ce, la presiunile UE și SUA praful de validare a referendumului a rămas neschimbat.      

„ Nicolae-Liviu Dragnea și-a folosit autoritatea și influenta scopul obținerii pentru USL a unui folos nepatrimonial necuvenit, constând în asigurarea, prin mijloace ilicite, a unei prezențe a alegătorilor de 50%+1 la votul din cadrul referendumului din 2012, condiție formală care ar fi permis validarea referendumului de către Curtea Constituțională”. Așa încep procurorii DNA rechizitoriul prin care Dragnea a fost trimis în judecată, în septembrie 2013, pentru săvârșirea unor infracțiuni care au vizat fraudarea referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Alături de grangurele pesedist au mai ajuns în boxă 74 de gușteri care au executat ordinele baronului penal. În ziua votării hoarde USL au bântuit prin secțiile de votare cu scopul de a scoate oamenii la vot indiferent prin ce mijloace. Miza este descrisă de procurorii DNA în rechizitoriu:

„…..învinuitul a cerut persoanelor aflate în sfera sa de influență și autoritate să săvârșească o serie de acte interzise de lege cu scopul de a crește artificial participarea alegătorilor la procesul electoral. În acest mod, diferența dintre numărul de alegători care s-ar fi prezentat în condiții obișnuite la urne și cel urmărit a fi atins prin folosirea mijloacelor ilicite, care ar fi permis validarea referendumului și atingerea obiectivelor asumate de Uniunea Social Liberală, are caracterul unui folos necuvenit pe care învinuitul intenționa să îl obțină prin folosirea influenței și a autorității sale”.

Indicații prețioase de la Baron

În timpul așa zisei campanii electorale baronul de Alexandria a fost desemnat șeful campaniei electorale. Rechizitoriul DNA descrie cu lux de amănunte ce a înțeles Dragnea despre campania de informare a cetățenilor. Două circulare trimise în teritoriu la organizațiile PSD din țară demonstrează ghiolbănia cu care s-a încălcat legea. Prima adresă conține dispoziții exprese prin care primarii și prefecții USL erau îndemnați să înființeze secții de votare în stațiunile turistice. Așa au apărut locuri de votare în spații improprii, greu de supravegheat, în care useliștii și-au făcut de cap cu urnele cum au vrut:  

„Având în vedere perioada concediilor de vară care poate afecta buna desfășurare a Referendumului național din 29 iulie 2012 în ceea ce privește posibilitatea exercitării dreptului la vot, vă rog urgent ca propunerile pe care le fac primarii  pentru delimitarea  secțiilor  de votare în  vederea  emiterii ordinului. Prefectului să aibă în vedere ca secțiile de votare să fie organizate şi în staţiunile turistice care nu sunt unități administrativ-teritoriale”.

Cea de-a doua adresă conținea indicații exprese privind mita electorală pe care primarii să o plaseze alegătorilor prin intermediul mass media sub formă de concursuri la care electorul să ia acasă un ac, un brici sau un carici, potrivit obiceiurilor locului:

„Participarea alegătorilor într-o proporţie covârşitoare (min. 60%) la referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu reprezintă obiectivul major al campaniei electorale. În acest scop, folosind toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziţie, vă solicit:

Organizarea         în fiecare localitate, cu sprijinul unei organizații neguvernamentale, a unei tombole cu premii la care vor participa alegătorii   care s-au prezentat la referendumul din 29 iulie 2012. Vă recomandăm ca premiile oferite să nu fie mari ca valoare, dar în număr cât mai mare. ATENŢIE: Participarea la tombolă nu va fi condiționată de opțiunea alegătorilor cu privire  la votul de la referendum, ci numai de participarea lor. Tombola va fi una singură la nivel de județ, cu un singur model de talon de participare dar  cu  premii specifice pentru fiecare localitate. Taloanele de participare vor fi distribuite în fiecare localitate prin intermediul propriilor reprezentanți! Stabilirea câștigătorilor tombolei se va face la nivelul fiecărei localități, în urma extragerii din taloanele completate de alegătorii din localitatea respectivă…..

Încheierea unor acorduri cu ziare şi posturi radio-TV locale pentru organizarea unor tombole şi concursuri prin care să promoveze prezența la vot. Acestea pot oferi, de exemplu, bilete la concerte, filme, cărți, vacanțe, cartele de telefon etc.

Tragerea la sorți se face în ziua referendumului, imediat după închiderea urnelor, iar acordarea premiilor va fi condiționată de prezentarea dovezii participării la referendum.

Organizarea de evenimente în ziua votului, unde accesul va fi condiționat de dovada participării la vot (timbrul de pe cartea de identitate) de genul:

•        Intrare liberă la ștrand/club etc.

•        Un post local/regional/naţional de radio sau TV organizează în toate municipiile mari un „Summer party” pentru cei care au votat.

•        Organizarea în apropierea unor secţii de votare a unor spectacole sau locuri de joacă (evenimente cu clowni, baloane, zâne, biciclete etc.) pentru copiii ai căror însoţitori fac dovada participării la vot.”

După ce adresa lui Dragnea a ajuns în presă baronul brazilian și-a dat seama de tâmpenia pe care a comis-o și a cerut anularea tombolelor. Restul  măsurilor s-au aplicat însă. 

 SMS-uri otrăvite

Printre probele zdrobitoare ale procurorilor împotriva baronului Livache se regăsește o colecție de SMS-uri descoperite de procurori la percheziția informatică derulată în sediul de campanie al PSD. Mesajele arată fără dubii că Dragnea personal și ceilalți trepăduși care utilizau sistemul de comunicații al partidului au acționat premeditat instigând flaușații din teritoriu la încălcarea și sugerându-le că vor fi protejați: 

–        Orele 15:20:49: „Echipele noastre vor merge acasă la cetăţenii care nu au venit până acum şi îi vor aduce la vot”.

–        Orele 15:21:10: „Repet: vor merge la ei acasă să-i aducă la vot. Arătaţi aceste mesaje şi celor de la PNL”.

–        Orele 16:47:42: „PSD-SG: Coordonatorii PSD şi PNL de la fiecare secţie de votare să meargă ACASĂ la familiile care nu au venit la vot şi SĂ LE ADUCĂ SĂ VOTEZE!”.

–        Orele 18:49:12: „Liviu Dragnea: Ieşiţi cu caravanele şi îndemnaţi cetăţenii să iasă la vot. Difuzaţi alternativ <<Deșteaptă-te române>> cu mesajul pe care îl veți primi imediat!”.

–        Orele 18:50:51: „Premierul Ungariei a cerut maghiarilor din România să nu voteze ca să nu valideze referendumul. Vreţi ca peste români să decidă Ungaria? Veniţi la vot!”.

–        Orele 22:11:10: „Urgent! Luaţi toate măsurile necesare ca toţi oamenii care stau la coadă la secţia de vot să fie consideraţi în incinta SV ca să poată vota” (n.n.: mesaj transmis la toate secţiile de vot – mii de SMS-uri)

–         Liviu-Nicolae Dragnea: Băi, am înţeles, dar organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe …

Faptele și încadrarea lor

Având la dispoziție probe evidente procurorii au reușit să creioneze cu exactitate faptele comise de bandiții implicați în acest dosar. Expunerea procurorilor nu poate fi combătută, chit că Dragnea a încercat să se apere invocând ca proasta-n târg nedreptatea conținută în sentința de condamnare. Iată cum explică rechizitoriul golăniile lui Dragnea:

„Astfel, folosirea caravanelor electorale pentru a îndemna cetăţenii să iasă la vot (comunicările de la 18:49:12 şi 18:50:51), prin folosirea imnului României şi a unui mesaj mobilizator, reprezintă o formă clară a propagandei electorale, prohibită de art. 4 alin. 2 din Hotărârea Parlamentului nr. 34/20012 după  momentul oficial al încheierii campaniei electorale.

Folosirea reprezentanţilor USL din cadrul secţiilor de votare pentru a identifica persoanele care au ales să nu îşi exercite dreptul de vot şi a întocmi liste ce urmau a fi folosite de către activiştii de partid în scopuri electorale (comunicările de la 15:20:49 şi 16:51:15) reprezintă o încălcare a dispoziţiilor art. 5 din Legea nr. 677/2001 privind protecţia datelor cu caracter personal ale acestor persoane, precum şi a prevederilor Legii nr. 3/2000 privind confidenţialitatea votului.

Din comunicările tip SMS transmise către sediul central al PSD rezultă că în secții se cunoștea exact numărul de voturi exprimate pentru DA sau NU, ceea ce demonstrează că secretul votului a fost violat.

Solicitarea repetată ca activiştii de partid să se deplaseze la locuinţele persoanelor care nu s-au prezentat la vot pentru a-i aduce la secţiile de votare (comunicările de la 15:20:49, 15:21:10, 16:47:42, 16:51:15, 17:37:32 şi  19:34:17) reprezintă, la rândul lor, încălcări vădite ale dispoziţiilor art. 4 alin. 4 din Legea nr. 35/2008 privind interdicţia oricăror presiuni sau constrângeri pentru a determina alegătorii să participe la alegeri.

Totodată, comunicarea de la ora 22:11:10, cuprinzând solicitarea ca persoanele aflate la rând în afara secţiei de votare la momentul încheierii votării să fie considerate în incinta secţiei pentru a-şi putea exercita dreptul de vot reprezintă o încălcare directă a dispoziţiilor art. art. 42 alin. 24 din Legea nr. 35/2008, care prevăd că această procedură derogatorie se aplică exclusiv persoanelor aflate în interiorul secţiei.

Referirea la numărarea voturilor „cu curaj” (comunicarea de la ora 22:53:14) reprezintă o formă de a reaminti persoanelor implicate în mecanismul coordonat de învinuit nevoia de a folosi orice mijloace pentru a obţine rezultate care să permită atingerea obiectivului urmărit şi o garanţie implicită a susţinerii pe care urmau să o primească aceste persoane în situaţia unor eventuale repercusiuni ulterioare. Frauda extinsă la nivelul secţiilor de votare, descrisă în capitolul următor, nu ar fi putut avea loc în lipsa unei asemenea garanţii implicite, asumată de o persoană a cărei poziţie făcea protecţia credibilă”.

Sentința finală a picat sec, dar blând.  Majorează pedeapsa principală aplicată inculpatului Dragnea Liviu Nicolae pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.13 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.5 Cod penal, de la 1 an închisoare la pedeapsa de 2 ani închisoare. Menține modalitatea de executare a pedepsei și majorează termenul de încercare de la 3 ani la 4 ani. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi 22 aprilie 2016.”  

Prea blând, având în vedere circumstanțele în care o gașcă întreagă derbedei au pus la pământ în numai câteva zile statul de drept cu tot cu instituțiile lui. Infracțiunile lui Dragnea sunt cu atât mai grave cu cât au avut consecințe asupra garantării unui drept fundamental al cetățenilor, respectiv dreptul la vot. Întreaga manevră USL din 2012 a costat bugetul peste 20 de milioane de euro. Instabilitatea provocată de acești cretini, mulți dintre ei candidați și acum pentru un loc în parlament, a adus prejudicii imense. Unele nu s-au reparat nici în ziua de astăzi.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare