AcasăVedeteMoise Guran, jurnalist: ”Există o generație care va continua...

Moise Guran, jurnalist: ”Există o generație care va continua să voteze cu PSD și să se uite la Antena 3 până la moarte”

Știe cu economia, cum ar zice comentatorii sportivi, are întotdeauna vorbele la el și, mai ales, e capabil să explice chestiunile economice care pe noi, muritorii de rând, ne cam lasă cu gura căscată, într-un limbaj accesibil. Moise Guran e o voce puternică în peisajul public actual și, spre deosebire de păreriștii și părerologii amatori care ne-au invadat ecranele televizoarelor, el chiar știe despre ce vorbește. Cum vede situația la anul de grație 2016 Moise Guran? Păi hai să vedem!

A trecut ceva timp de la ultima noastră discuție și în politică tot nu te-ai implicat. Când ai de gând să o faci, că pe-ăștia din partidele actuale, dacă nu-i schimbă oameni tineri și capabili, se schimbă tot între ei, n-ai observat?

Păi s-a speculat acuma că am renunțat la emisiunea TV ca să intru în politică. Am niște prieteni care mă tot caută, deși eu evit să le răspund că, na!, nu vorbim aceeași limbă. Eu am renunțat la televizor nu ca să intru în politică, ci ca să pregătesc următoarea generație de alegători să înțeleagă și altceva decât zoologia de la televizor. Uit-o pe aia cu miracolul din toamna asta… Nici eu, nici altcineva nu te poate scăpa acum de această clasă politică. Poate peste cinci sau zece ani să scapi de de-ai ca Dragnea, Ponta, Blaga… Până atunci, tinerii de azi nu vor vota, iar părinții și bunicii lor – nu toți, dar în majoritate, vor continua să voteze mimetic, imitând opțiunile electorale maimuțărite de un grup de golani pe la televizor.

Ai fost un critic fervent al guvernului Ponta și nici pe Cioloș nu-l lași în pace. Ești tu mai cusurgiu din fire sau crezi că se putea face mai mult decât au făcut domnul soțul lui Daciana și domnul Dacian?

Eu sunt doar sincer. Sigur că fiecare dintre noi avem simpatii și antipatii, dar eu cred că cel mai rău lucru pe care îl poate face un jurnalist este să-și facă prieteni printre politicieni sau să facă aprecieri în funcție de simpatiile personale. Dacian mi-e simpatic, dar e ezitant. Cât despre soțul Dacianei, el nu e deloc ezitant, dar a devenit amuzant.

Văd că nici de doamna Prună nu-ți mai place, după ce a zis că ar fi bună o amnistie, că sunt prea mulți scriitori în pușcării. Bun, dar ce facem, tu ce soluție ai, că transpiră oamenii ăia în celulă de-a dreptul inuman!?

Nu mi-a plăcut niciodată doamna Prună. Nu m-a convins. Este prea ușor influențabilă, este de fapt o victimă a campaniilor televizate, la fel ca majoritatea românilor mai în vârstă. Doamna Prună n-are nici măcar scuza vârstei. 

Am avut remaniere guvernamentală, dar mie mi se pare că premierul i-a schimbat mai degrabă pe ăia care au spus prostii, decât pe ăia care au făcut prostii. De ce crezi că nu-l schimbă pe plagiatorul Tobă, bunăoară?

Ai dreptate, i-a dat afară pe cei care deveniseră nepopulari, nu neapărat că ar fi spus prostii, de exemplu Bostan a spus ceea ce mulți dintre noi gândim. El a avut curaj să spună, ceea ce ar trebui să facă orice tehnocrat. Uneori, Cioloș se comportă mai mult ca un politician decât ca un tehnocrat.

Să presupunem că vine zânul din reclame și te transformă chiar acum în prim-ministru. Spune-mi primele trei măsuri pe care le-ai lua.

Nu-mi place insinuarea din această întrebare. Ți-am spus că n-am chef de politică.

Dacă vine iar criza economică, unde mai emigrăm, că nici Spania și nici Italia nu se simt prea bine?

Stai să ne lămurim… Recesiunile sunt ciclice și, probabil, următoarea ne va lovi într-un an sau doi. Dacă n-ai conducători buni, o recesiune se transformă într-o criză și ale noastre au fost crunte tocmai din acest motiv. Spania și Italia se simt mult mai bine decât crezi, problema este că dacă ne mai pleacă un val de tineri activi, rămânem doar cu pesediștii și cu votanții lor pensionari.

E bun BREXIT-ul ăsta la ceva? Pe noi, românii, cum o să ne afecteze? Mie mi-e teamă că englezii o să-i trimită pe ai noștri acasă și nici măcar 300 de euro n-o să le dea, cum le-au dat francezi. Păi de-aia am murit noi la Revoluție, să n-avem dreptul la ajutoare sociale în UK?

Stai liniștit, nu-i vor trimite decât pe cei care nu s-au adaptat acolo. Ar fi chiar bine să ni-i trimită pe cei mai vrednici și mai calificați, dar nu e nimeni prost să scape de astfel de imigranți.

Marea Britanie a ieșit din UE, Olanda și Franța dau și ele din coate și nici Ungaria nu stă potolită. Rămânem noi, să stingem lumina?

UE este doar un nume. Nu ne dă nimeni afară, nu ne stinge nimeni lumina… atâta doar că s-ar putea ca la un moment dat o parte a țărilor membre să-și ia lumina de la alt bec, mai bun, mai scump. N-avem de ce să stingem lumina, dar s-ar putea să rămânem pe factura la curent doar noi și bulgarii.

La toamnă o să avem mai mulți nicușoridani în Parlament sau unul singur, decorativ ca pomul de iarnă?

Probabil că o alianță de partide mici și nou înființate va reuși să intre în Parlament la toamnă. Dar atât. Nu vor conta pentru alianțe guvernamentale în următorul ciclu electoral, dar se vor afirma ca partide de opoziție.

De ce votează românii tot cu PSD-ul? Ce-ar trebui să le facă Dragnea și tovarășii lui ca să-i determine pe votanți să li se acrească de ei și să voteze alt partid sau măcar să stea acasă?

Există o generație care va continua să voteze cu PSD-ul până la moarte. Și să se uite la Antena 3. Vestea bună este că și PSD-ul, și Antena 3 se vor stinge odată cu acea generație. Vestea proastă este că asta nu se va întâmpla până la toamnă.

Dacă revine PSD la guvernare, se pare că vom avea un condamnat penal, pe Liviu Dragnea, în funcția de premier. Asta ar fi o premieră mondială, am fi și noi, în sfârșit, primii la ceva, nu te bucuri?

Nu cred că vom avea un condamnat penal în funcția de premier. Există o șansă ca Dragnea să scape de condamnare până la toamnă. În ticăloșia sa, Curtea Constituțională a recomandat Parlamentului să modifice infracțiunea de abuz în serviciu din Codul Penal și, chiar dacă Dragnea a fost condamnat pentru un abuz în serviciu din Legea Anticorupție, când s-or apuca ăia în Parlament de modificat legi penale, o să fie ca la o beție din vestul sălbatic. Or să tragă în toate direcțiile și, la final, noi o să ne mirăm că a murit și pianistul. Multă lume nu știe cum funcționează lucrurile astea, dar Dragnea va cere revizuirea condamnării, sunt convins.

Trăiești în București și asta presupun că îți mănâncă tot timpul. Cum găsești orașul schimbat, după ce doamna Firea a intrat în pâine?

Nu îmi place Bucureștiul nici cu, nici fără doamna Firea. E posibil ca Bucureștiul și Firea să se merite unul pe celălalt. Eu așa am interpretat rezultatul alegerilor din București.

Americanii au de ales între Hillary și Trump. Ce zici, peste trei ani, la prezidențiale, alegem și noi între Firea și Becali?

Posibil, dar comparația nu e foarte bună. Oricum, la ce ambiții are doamna Firea, nu m-aș mira să candideze la președinția Americii. Chiar m-aș și bucura, mai bine să facă asta, decât să candideze la președinția României.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare