HomeSocialUngaria, categoria ”taxe gândite pe budă”: taxa pe internet

Ungaria, categoria ”taxe gândite pe budă”: taxa pe internet

Taxa este pentru Guvern ceea ce o pereche de blugi este pentru garderobă. Ambele sunt nelipsite în orice sezon și mereu e loc de mai multe. Atât că taxele, spre deosebire de blugi, subțiază pe bune talia și fundul.

În vreme ce la noi se poartă pe ultima sută de metri promisiunile electorale, drumurile la DNA și pelerinajele la moaște, vecinii și prietenii noștri maghiari, ceva mai îndrăzneți decât noi, și-au petrecut duminica în familie, la un protest, în centrul orașului Budapesta.

La categoria taxe gândite pe budă, Guvernul ungar i-a luat-o înainte Executivului nostru și a inițiat un proiect legislativ prin care propune taxarea providerilor de internet cu 150 de forinți (aproximativ doi lei) pentru fiecare gigabyte descărcat de către clienți. În limbajul cetățeanului de rând, propunerea se traduce prin suprataxă pe taxă, adică pe lângă abonamentul plătit în mod obișnuit către furnizorul de internet, utilizatorul trebuie să plătească și o taxă suplimentară pentru fiecare GB consumat.

Pătimași din fire, ungurii au ieșit pe străzi și au dat de pământ cu diferite componente ale calculatoarelor. Nu au celebrat violența și nici nu au renunțat la tehnologie în favoarea unei vieți simple, ci au tras un semnal de alarmă asupra faptului că inițiativa legislativă privind taxa pe internet nu este doar antidemocratică, ci este și nedreaptă pentru oamenii nevoiași care nu vor mai avea acces la informație.

Ulterior au apărut amendamente prin care se percep taxe lunare de 700 forinți pentru persoanele fizice și 5000 de forinți pentru persoanele juridice. Protestatarii, nemulțumiți din fire, au declarant că vor ieși din nou în stradă, marți, dacă Guvernul nu va renunța la această taxă.

Nu vă gândiți că oficialii maghiari vor să oprească pirateria, să-i determine pe tineri să pună mâna pe o carte, să crească productivitatea la locul de muncă sau să le reamintească oamenilor că viața reală e mai frumoasă decât aia virtuală. Nu. Ministerul Economiei vrea să introducă această taxă pentru a aduce forinți la bugetul de stat, chiar și cu riscul de supăra Uniunea Europeană și de a submina dezvoltarea rețelelor de telecom din țară.

“Dă-i încolo de unguri, să se lase de porno!”, ar spune românul obișnuit. Dar hai să ne gândim, cum ne-am simți dacă ar trebui să scoatem bani din buzunar pentru fiecare manea descărcată de pe internet, pentru fiecare film sau serial urmărit, pentru zecile de selfie-uri postate zilnic pe rețelele de socializare? În faliment. Nu-l văd pe român să-și rezilieze contractul și să renunțe la internet. Mai degrabă îl văd înlăcrimat, legat de gardul Guvernului, făcând greva foamei sau dându-și foc în timp ce își face un ultim selfie.

Săptămâna trecută, pe lângă taxa pe internet, Guvernul Ungariei a anunțat că începând de anul viitor vrea să introducă o taxă pe produsele chimicale, adică cetățenii să plătească mai mult pentru produsele pentru igienă și curățenie. Nu vreau să fiu rea, dar atunci de ce nu a mai dat nimeni cu săpunul de pământ? De ce nu au ieșit ungurii pe străzi cu șampoanele atârnate de gât?

Sunt foarte mici șansele ca în țara noastră să fie preluate cele două idei de taxe. Singurul loc în care sunt activi politicienii este mediul online și nu cred că ar vrea să plătească pentru minciunile pe care ni le spun. Pe lângă asta, cu siguranță Guvernul nostru va avea idei originale pentru taxele din 2015.  Cât despre taxa pe produsele chimicale, nu-mi fac probleme, căci unii români deja protestează împotriva curățeniei.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare