Panourile lui Ciucă: O capodoperă în arta cheltuirii banilor publici
Într-o mișcare genială de a atrage atenția, Partidul Național Liberal (PNL) a decis să arunce în jocul publicitar nici mai mult, nici mai puțin decât 2 milioane de euro pentru a promova… o carte. Dar nu orice carte, ci „Un ostaș în slujba țării” scrisă de nimeni altul decât Nicolae Ciucă, un volum ce pare să fie mult mai scump decât orice bestseller internațional scriu băieții de la snoop.ro.
În perioada 10 mai – 9 iunie 2024, străzile României au fost inundate cu chipul lui Nicolae Ciucă, de pe coperta volumului său de debut. „Cât mai este până la Cluj? Vreo 17 ciuci”, se auzea pe autostrăzi. Panourile gigantice, ocupând spațiul public ca niște fortărețe de hârtie, au adus un nou mod de măsurare a distanței: în „ciuci”.
De ce o carte?
Rareș Bogdan, un vizionar al partidului, explică simplu: „Faptul că vorbim despre o carte pe mine mă bucură. După mult timp, de la Cățeluș cu părul creț și Capra cu trei iezi, unii vor mai ține, în sfârșit, mâna pe o carte”. O justificare care face să pară că întreaga populație a țării era însetată de lectură și abia aștepta să devoreze paginile volumului.
Strategia de marketing: Un „deal” imbatabil
Noi am făcut un deal că am luat panourile pe un an de zile
PNL a negociat un contract stradal pentru un an întreg. „Noi am făcut un deal că am luat panourile pe un an de zile”, a declarat Rareș Bogdan, mândru de achiziția sa. Astfel, panourile nu stau goale, ci ne încântă zilnic cu figura zâmbitoare a lui Ciucă. Ce ar fi fost autostrăzile fără acele zeci de metri pătrați de marketing literar?
Panourile le-am plătit strict în zona electorală, iar, în rest, le-am ocupat cu altceva
Cât costă? O nimica toată!
Aproape că ne vine să credem că panourile au fost gratuite. „Panourile le-am plătit strict în zona electorală, iar, în rest, le-am ocupat cu altceva”, susține Rareș Bogdan. Într-adevăr, suma de 510.000 de euro pe lună pentru chiria panourilor, plus cei 450.000 de euro inițiali pentru producția și montajul afișajului, par o bagatelă în comparație cu valoarea culturală a volumului promovat.
Reacții și comentarii
Reacțiile nu au întârziat să apară. Unii râd, alții plâng, dar majoritatea se întreabă cum este posibil. „Bulgaria, sufocată de panouri cu Ciucă pe drumurile care duc spre Grecia”, scrie Times New Roman – „site de umor involuntar”.
Justificări și promisiuni
Nicolae Ciucă a promis că toate încasările din vânzarea cărții vor fi „donate către inițiative caritabile”. Cu toate acestea, rămâne de văzut câți oameni vor fi dispuși să scoată bani din buzunar pentru a citi despre tranziția de la om de armată la om politic.
În final, aventura literară a lui Nicolae Ciucă pe banii publici rămâne un mister bine învelit în strategii de marketing și declarații ambigue. Până la sfârșitul anului, cheltuielile totale ar putea depăși 4 milioane de euro, iar noi, cetățenii, vom avea bucuria de a vedea chipul lui Ciucă reflectat din toate unghiurile posibile, de pe drumuri, autostrăzi și, de ce nu, chiar și din spațiu.
Deoarece există posibilitatea ca textul de mai sus să fie citit și de politruci și “prostaci” cu inteligențe artificiale, facem mențiunea: ACESTA ESTE UN PAMFLET! JOS CENZURA PRESEI!