Conștienți de faptul că prostul, dacă nu-i fudul, parcă nu e prost destul, niște culeși… pardon, niște aleși din Parlamentul României au decis să nu fie fuduli, ci doar mândri că sunt români. Atât de mare e mândria asta a lor și atât de mult au dorit să și-o exprime, încât au propus un proiect de lege privind înființarea unei Zile a Olteniei. Păi, dacă avem Ziua Europei, Ziua României, Ziua Unirii Munteniei cu Moldova, Ziua Unirii Ardealului cu România, de ce să n-avem și Ziua Olteniei, ce, oltenii e mai proști, dacă e mai mulți?
Că-n rest, drăguții de parlamentari le rezolvaseră pe toate: construiseră spitalul ăla de 3.000 de locuri visat de Dragnea în campanie, construiseră școli, grădinițe, construiseră autostrăzi, așa de multe încât nu puteai să pui piciorul jos din pat, că sigur nimereai cu el într-o autostradă. Construiseră inclusiv conducte pentru lapte și miere, să nu curgă în aer liber și să se brânzească laptele, iar mierea s-o bâzâie muștele până ajungea la gurile îmbuibate ale alegătorilor. Și atunci, ce și-au zis parlamentarii: ”Hai, bă, să facem și o zi a Olteniei!”
Ca să vă dați seama ce prestanță deosebită au inițiatorii, aflați că printre semnatarii proiectului de lege îl regăsim la loc de frunte pe fostul ministru al Culturii, actual președinte al Comisiei de Cultură de la Camera Deputaților, liberalul Gigel-Sorinel Știrbu. Îl știți, domnul acela tobă de carte, intelectual de remarcă, erudit și estet care zicea că ”sunt mândru de numele care mi l-au dat părinții mei”. Așa că cei 27 de deputați și senatori au pus mână de la mână și neuron de la neuron (deci ]n total 27 de neuroni) și au executat și o expunere de motive. Din care aflăm că ”Oltenia este o regiune istorică din nord-vestul României”. Carevasăzică, ea se află undeva între Crișana și Maramureș, dar n-o vedeți pe hartă că-i fac Apusenii umbră.
Ei, dar nu trebuie să ne indignăm prea tare: domnul Gigel-Sorinel e la bază teolog, deci el știe cu Țara Canaanului, cu Tărâmul Făgăduinței, cu d-astea, de unde naiba să fi învățat și geografia României? Că nu se pomenește o iotă despre România nici în Biblie și nici în celebra rugăciune ”Înger, îngerașul meu, ce mi te-a dat Dumnezeu”, pe care garantat Gigel-Sorine o știe ca pe ”Tatăl nostru”. Dar, vorba unui mare clasic în viață, să trecem peste și să citim mai departe propunerea. Autorii ne explică faptul că Oltenia a fost un veritabil focar de cultură și civilizație dacică, fiind stăpânită de regii Burebista și Decebal, apoi de împăratul Traian. Că azi e satrapia împăratului Livius Dorelius Găurelius Dragnea nu se pomenește în expunerea de motive, dar se subînțelege.
Venind mai sus pe firul istoriei, autorii descriu Oltenia ca „sălaș al unor celebri haiduci și panduri”. Printre care, evident, și Tudor Vladimirescu, care, pe 21 martie 1821, a intrat în București, ”coborând Podul Calicilor și ținând în mână o pâine mare, semn al păcii și belșugului”. Cum, mă, să vii la București, să ceri votul calicilor, doar cu o pâine? Dacă ar fi fost pe vremea noastră, domnul Tudor n-ar fi reușit să fie ales domn nici pentru o zi, că l-ar fi întrebat calicii și miticii: ”Bine, bre, pâinea ca pâinea, dar unde-s micii, unde-i muștarul, unde-i berea la pet, nu mai zic că n-ai dat nici măcar o găleată, o bormașină, o ceva, acolo?!”
Așa că nu-nțeleg de ce Ziua Olteniei să fie sărbătorită pe 21 martie, când Tudor din Vladimiri a intrat în București cu una bucată pâine, și nu pe 11 decembrie, când Liviu din Gratia a venit și el la Capitală, dar cu pensii și salarii mărite pentru bugetari, cu mocăciuni la CFR, cu scutiri de o sută și una de taxe și grațiere pentru toți haiducii care au luat de la săraci și au dat la bogați.
Culmea este că, dacă te-apuci să lauzi măcar Ardealul, că-i motorul țării, fiindcă trage după el și regiunile mai puturoase și mai slab productive, imediat te cataloghează românii ăștia mândri că sunt olteni, gen Gigel-Sorinel și Dorel-Găurel, drept ”separatist”, ”iredentist” și ”trădător de patrie”. Ei însă au voie să propună o zi a Olteniei, deși nici măcar n-au habar unde-i Oltenia pe hartă. Nu m-ar mira ca deputații să introducă prin lege și folosirea obligatorie a perfectului simplu, oltenesc: văzui, făcui, băui etc, cu un amendament însă în cazul verbului a fi: numai ei, parlamentarii și politicienii vor avea dreptul să spună „noi furăm”.