HomeCulturăSă dăm cu zaru’ ce-i al Cezarului, zice Godot...

Să dăm cu zaru’ ce-i al Cezarului, zice Godot Café

Oamenii câteodată stăpânesc al lor destin; vina, Brutus, nu-i în astre că noi suntem sclavi, ci-n noi.” La care vorbă nemuritoare, probabil că toate Uraniile și Netty Sandele de la televizor și-ar pierde pâinea, făcându-ne, în sfârșit, diminețile mai liniștite. Ceea ce nu înseamnă că sclavii din noi n-ar continua să dea la galerele acestei corăbii scufundânde care este România.

Dar să lăsăm paralela strâmbă dintre astrele veșnic nefavorabile dâmbovițenilor și neonul care o arde pe cerul dramaturgiei universale mai constant ca un non-stop. Și nu, nu e vorba de Dinu Săraru, ci de însuși Shakespeare. Cu a cărui operă, Iulius Caesar, nu numai că și-au adjudecat recent frații Taviani Ursu’ de Aur la Berlin, dar vă voi reține și eu atenția datorită spectacolului cu același nume de la Godot Café.

Acuma, povestea e bine cunoscută, iar fiorul liric, așa cum îl transpune surprinzătoarea limbă română, la fel. Dar punerea în scena off-TNB de la Godot merită ceva atenție. Aș începe cu distribuția, unde Tudor-Aaron Istodor creează un Cezar foarte OK, cu o lumină suficient de nepământeană în ochișorii albaștri, à la Robert Powell în Jesus of Nazareth, încât să ne facă să credem că ar putea fi unul din cei mai barosani tirani.

Vinovat de asta însă e și regizorul Eugen Gyemant, care probabil că a rânit suficient la distribuție încât să scoată nu numai un Cezar memorabil, ci și un Brutus (Lucian Iftimie), un Marc Antoniu (Emilian Oprea) și niște senatori (Dan Rădulescu, Andrei Seușan și Ionuț Grama) foarte mișto. Dintre toți însă, Andrei Seușan dovedește că e un actor excelent în momentul când schimbă perspectiva mărunt-conspirativă de până atunci pe un Octavian imperial și absolut remarcabil.

De ce ne place, una peste alta, piesa lui Gyemant? Păi, pentru că reușește să îmbrace lirismul genuin, de secol 16, al lui Shakespeare cu țoale de cabaret și să mai și iasă bine. Vă recomand, așadar, să aruncați zarurile în incinta Godot Café, fără teamă că n-o să dați un șase-șase cât campania galică a lui Cezar. Ci numai 25 de lei pe bilet, care vă asigur că merită.

 

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare