HomeInterviuCristian Pârvulescu: „De obicei, la alegeri fură mai bine...

Cristian Pârvulescu: „De obicei, la alegeri fură mai bine cei care sunt la guvernare!“

Cristian Pârvulescu este profesor, politolog şi analist politic, fiind nelipsit de la dezbaterile televizate din ultimii ani, fapt care i-a determinat pe mulţi să-l includă printre „tonomate“. Că preşedintele ProDemocraţia nu e nici tonomat, nici tolomac o demonstrează recenta şi vehementa luare de poziţie contra modificării sistemului electoral de către USL. Ceva îmi spune că n-o să-l mai vedem la Antene…

 

Reporter: Trece clasa politică clasa la politologie?

Cristian Pârvulescu: Cu foarte puţine excepţii, nu! Problema e că un politician nu trebuie să fie neapărat şi expert în politologie, dar nu-i strică şi specializarea asta!

 

Rep.: Din păcate, majoritatea oamenilor politici de la noi nu ştiu prea multe despre politică.

C.P.: Oamenii politici de la noi sunt dependenţi de consilierii de imagine şi nu au încredere în politologi, având impresia că ei ştiu politică mai bine decât cei care o cercetează!

 

Rep.: De ce votează moldovenii cu stânga?

C.P.: Cele mai sărace regiuni din Europa sunt judeţele Vaslui şi Botoşani, or, votul pentru stânga este, în mod tradiţional, dependent de starea de sărăcie.

 

Rep.: Care mogul vă e mai drag?

C.P.: N-am moguli care să-mi fie dragi!

 

Rep.: E Băsescu dictator?

C.P.: Nu, dar are cu siguranţă un spirit autoritar. Fiind, pe vremuri, comandant de navă, era obligat să fie autoritar, dar cred că în politică asta nu e întotdeauna o calitate.

 

Rep.: Ați mâncat vreodată la bufetul Antenelor?

C.P.: Nu. Nici nu ştiam că există… Când merg pe acolo, doar vin la emisiune şi plec imediat! La Realitatea am băut cafea pe vremuri, aveau un bufet… Acum am impresia că s-a desfiinţat. Ce vreţi, vremuri sărace, nu mai e ca înainte de criză!

 

Rep.: Nu vi se pare că Ponta e un copilot cam hiperactiv?

C.P.: Probabil că acum, când a devenit prim-ministru, consilierii de imagine îl sfătuiesc să fie prezent permanent în media, pentru a pleca de la o bază mare de încredere, ca să aibă de unde să scadă.

 

Rep.: Ce au în comun Crin Antonescu și Ion Antonescu?

C.P.: Absolut nimic, în afară de nume!

 

Rep.: Ce-aveți cu icoanele? Să n-aibă și elevii cui se ruga la bac?

C.P.: Ba da, pot să se roage, dar la biserică! Eu cred că spaţiul public trebuie să fie unul neutru, cum a fost şi în perioada interbelică. Pentru că, în afară de ortodocşi, în această ţară mai trăiesc şi oameni de alte orientări religioase, care au aceleaşi drepturi. Ce facem, transformăm şcolile în altare pentru toţi?

 

Lui Hrebe nu i-a ieşit „revoluția arabă” în Piața Universității pentru că n-avea arabi?

C.P.: Nu fac parte dintre oamenii interesaţi de ce spune Hrebenciuc! Ar fi totuşi absurd să punem pe seama PSD-ului greşelile lui Traian Băsescu, fiindcă dacă preşedintele nu l-ar fi atacat pe Arafat, nu s-ar fi creat oportunitatea acestor demonstraţii! Totuşi, trebuie subliniat că politicienii nu înţeleg că oamenii din Piaţă vor, de fapt, o altă politică, vor ca politicieni de tipul lui Hrebenciuc să se odihnească…

 

Rep.: Cine o să fure mai bine de data asta, PDL sau USL?

C.P.: De obicei, fură mai bine cine e la guvernare. Dar, dacă societatea e puternică, alegerile nu se fraudează!

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare