AcasăVedeteEroul de la Năstasia

Eroul de la Năstasia

Dragul nostru Ilie Năstase, cunoscut mai ales pentru câteva voleuri luate de la poliție fiind prins băut la volan, dar și pentru schimbarea soțiilor ca pe mingile de tenis la serviciu, declară cu mâna pe rachetă: „Ce mai încolo și încoace, sunt un general cu o pensie de 1435. Înseamnă că atât merit”. Firește, Ilie merită mult mai mult, și a și primit recompense nu doar materiale, ci și morale, fiind admirat și iubit de milioane de români. Ce a făcut el cu aceste recompense este însă un alt lucru. Dacă a crezut că recunoștința tuturor îl poate exonera de respectul legii este treaba lui, dar musai să suporte consecințele. Însă, un alt aspect ne aduce aminte de o tristă realitate: cea a împărțirii gradelor de general ca pe mărțișoare, fără a respecta niciun criteriu prevăzut în statutele militare. Ducerea în derizoriu a celui mai înalt grad din Armata Română este un lucru foarte periculos care contribuie la cel mai mare rău: scăderea încrederii în armată.

Să ne amintim de pleiada de generali făcuți pe puncte: Gabriel Oprea, Anghel Iordănescu, Neculai Onțanu, Gheorghe Turda, la care se alătură, firește, Ilie Năstase. Gândiți-vă că, prin lege, un general are atribuții clare, printre altele: să-și perfecționeze pregătirea profesională, să asigure instruirea temeinică și educarea subordonaților și să apere drepturile acestora, să acționeze pentru întreținerea regulamentară și menținerea în stare de operativitate a tehnicii și armamentului. Ei, acum închipuiți-l pe Năstase sau pe Turda „întreținând și menținând în stare de operativitate tehnica și armamentul din dotare”. În schimb, iată-l pe Ilie al nostru plimbându-și haina militară cu grad de general pe la Roland Garros sau pe la Wimbledon, sau la festivități interne, la care adaugă și o eșarfă gri, într-o lipsă totală de respect pentru uniformă. 

Trecerea în derizoriu a unor valori sfinte este un pericol social a cărui amploare nu o cunoaștem încă. Mai ales atunci când peste acești generali se lasă umbra „eroului de la Nassiriya”.

Sorin Petrescu
Sorin Petrescu
Sorin Petrescu este un scriitor și traducător român, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Absolvent al Facultății de Filosofie din București, a lucrat ca profesor și referent la Uniunea Scriitorilor, ulterior devenind redactor la Editura Corint. A tradus peste 100 de titluri din engleză, incluzând beletristică și lucrări de psihologie. Ca autor, a publicat zece romane de război sub pseudonimul Mike Hassel și alte romane notabile, precum „Te-am iubit numai duminică” și „Fiul lui Iisus”. În plus, a scris piese de teatru și a colaborat la spectacole de umor difuzate la radio și televiziune. A primit premii naționale și internaționale, fiind recunoscut pentru contribuția sa la literatura și cultura românească.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare