HomePoliticPiedone-i fată mare, dar l-apus de soare vor să...

Piedone-i fată mare, dar l-apus de soare vor să mi-l omoare

Respins de judecători în două rânduri, după ce ar fi clonat semnăturile pensionarilor din sector care mai voiau niște mocangeli, Piedone și-a vărsat năduful pe Facebook. Însă nu pe judecători, ci pe Liviu Dragnea, pe care-l consideră groparul – răposații știu de ce! – social-democrației din România. Pentru că Piedone a băut cerneală în școala generală, fiindcă uitase mămica lui să-i dea pachețelul cu biscuiți populari, din mesajul lui nu se înțelege mare lucru. Sau, mă rog, se înțelege dacă bei de la un litru de țuică electorală în sus, i-auziți: „Țăranului nu îi mai plac bombonicile, vrea savarine proaspete cu multă frișcă, iar în lipsă de linguriță să vadă și adversarul lui politic bărbăția, după mustățile lui și el, el exemplu de moralitate? Un condamnat, un divorțat, îndrăznește să rostească cuvântul integritate, eu spun în continuare că nu are nicio vină, dar respectăm sau nu în România hotărîrile judecătorești”. Ei, ați înțeles ceva, în afară de aluzia aia fină, cu Dragnea care bagă mustața la savarină tinerică? Și, ca să vedeți totuși că Piedone, deși om din popor, e cult, el bagă, pe finalul postării, și niște versuri din balada ”Miorița”, așa, să crape baciul teleormănean de ciudă: „Că l-apus de soare vor vor sa mi-l omoare pe cel moldovean, ca are votanți mai mulți si oameni mai bărbați si prieteni învătați, si Dragnea tu sa nu îmi pui fluierași de soc de la tine… nu cinta cu foc, ci să mi pui fluierași de fag, dintre noi doi, pe mine oameni mă vor cânta cu drag. Vă cer Demisia, domnule Dragnea!”. Emoționant, atâta sensibilitate pe omul ăsta și judecătorii nu i-au mai dat voie să halească și el un mandat… Ce-o să se aleagă de bietul Piedone, acum, când l-au debranșat de la țâța bugetului? Probabil o să fie un deznodământ tragic, tot ca-n Miorița: „Tu să-i spui curat că m-au arestat și la nunta mea n-a căzut o stea, ci asteroidul, c-am pierdut Partidul!”

Pentru că Internetul a făcut dreptate tuturor analfabeților, dându-le posibilitatea să-și exprime ideile fixe și puține prin cuvinte și mai puține, haideți să aflăm și ce-a scris Marian Vanghelie la aflarea veștii că a căzut ”trupul mândru ca un copaci” al colegului lui Mihai Viteazul, Valerică Zgonea: „Iata ca i-a venit randul si lui Zgonea sa-i cada capul de pe umeri, chiar daca era mai greu de crezut avand in vedere ca are niste umeri mai solizi, adica parca ar fi metalici, sau cel putin asa suna. Daca nu ma credeti, puteti sa-i intrebati si pe colegii mei de partid. Cum te loveai putin de el, pe vreun culoar, cum se auzea un zgomot de tabla…” Bănuiam noi că e ceva în neregulă cu Zgonea, dar chiar așa, să sune a gol când îl ciocăni pe spate, ca fătucile alea pe care le ciocănea Louis de Funes în „Jandarmul și extratereștrii” nu ne imaginam să fie. Și cine știe câți alieni din ăștia sub acoperire or mai fi prin PSD? În continuare, Vanghelie a explicat parabola aia cu antilopele gnu și crocodilii, spusă de Dragnea, dar, fiindcă el nu se uită la Discovery, că fuge repede scrisul, n-a înțeles mare lucru: „Un poet ar spune că Zgonea a fost ca un gazel care a vrut să înoate contra curentului. Din nefericire, greșeala lui a fost că a înotat contra curentului de stânga, iar asta nu se face, Zgonea. Ce e mai tragic pentru el este că a fugit de crocodili dar s-a înecat în apă până la brâu. Eu mă gândeam că știe să înoate. Măcar câinește”. Deci, ce avem noi aici? Avem un Vanghelie care a auzit că gazelul are ceva legătură cu poeții, dar el știa deja că gazela e și un fel de antilopă, adică din alea de zisese Dragnea de ele, deci, apud Vanghelie, gazelul e masculul gazelei! Cine zicea că e grea limba română?

Și, că tot veni vorba de limba română, nu putem să nu pomenim de perdaful pe care i l-a tras cea mai mare specialistă în limbă din Parlamentul European, doamna Maria Grapini, unui neica-nimeni, unui coate-goale, unui mațe-fripte pe numele lui Andrei Pleșu. Evident, Pleșu a început smardoiala, întrebându-se cum de s-a ajuns ca specimene precum Grapini să reprezinte poporul român, iar madama vizată s-a simțit datoare să-l pună la punct: „Sunteţi un frustrat domnule Pleşu. Aţi fost în vreo trei guverne ministru, aţi fost mare consilier prezidenţial şi nu aţi făcut NIMIC. Puteţi spune când aţi ajutat un tânăr talentat, un copil bolnav, un bătrân? Puteţi spune dacă aţi sădit un pom, aţi făcut o fântână, aţi ajutat la construcţia unei case mistuită de flăcări, aţi creat un loc de muncă? Sau, să revenim la sfera dumneavoastră intelectuală – aţi susţinut editarea unui tânăr scriitor? Vă consideraţi mai presus de alţii şi cu aerul unui om plin de el (aveţi şi unde pune, dacă ne uităm la gabarit) persiflaţi pe toată lumea!” Are dreptate doamna Grapini: când a ajutat Pleșu ăsta un tânăr talentat, așa cum a făcut domnul Dragnea, de pildă, care a luat-o pe tinerica aia talentoasă la dat din buric și a făcut-o ditamai deputata? Sau când a ajutat un copil, cum a făcut Adrian Năstase cu micuțul Titulescu, de a făcut din el copilot și premier cu acte în regulă? Nu mai zic că nici bătrâni n-a ajutat să voteze de zece ori într-o zi, cum face PSD-ul de douăzeci de ani încoace? Păi, și dacă n-ai făcut toate astea de ce te iei de sărmana femeie, băi, Pleșule? Și mai ești și plin de tine, umflatule, nu ca subțirica de doamna Grapini, care numai limba e de ea!

Articol apărut în Academia Caţavencu, nr. 7 (1206) – 9-22 mai 2016

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare