AcasăActualitateRevista Tresei: Spartă, spartă, dar să mănânce și gura...

Revista Tresei: Spartă, spartă, dar să mănânce și gura noastră

Creșterea economică din prezent a României este nu doar robustă, ci și sustenabilă, și poate fi și de durată, dacă nu vom face greșeli”, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, într-o conferință dedicată sectorului bancar. Ia să facem noi un stop-cadru pe această declarație făcută pe la sfârșitul lunii mai de către acest Mai-Veșnic-Ca-Iliescu Guvernator al Băncii Naționale. Că n-aș vrea să învăț să-mi număr pe grecește salariul în moneda națională din Bostwana (Cât mai e gogoașa azi”? „Două malaka, la domnu’”)

* "Acum, pentru că lucrurile par să fi fost depășite, le vedem roadele și ele sunt pozitive. Pierderile de producție din perioada crizei au fost în totalitate recuperate, creșterea economică din prezent este nu doar robustă, dar, judecând după standarde actuale la nivel cel puțin european, și sustenabilă", a spus Isărescu. De ce-mi sună a discursul lui ca o gargară de-a lui Tsipras, ăsta al nostru, operatul de la Stambul? Care Țepar, mărește pensii și salarii de pe Facebook, de zici că nu mai are loc și dă pe afară tot bănetul care puiește prin seiful BNR. De aceea dă în popor cu bani mai ceva ca la nunțile cu maneliști. Citisem odată, că sustenabil ar fi o “calitate a unei activități antropice de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare”. Cu resursele solului, subsolului și aerosolului vândute și amanetate de către nen’su Adrian Năstase, sterlinse de către slugoiul amorezat și amnezic Călin Popescu Tăriceanu și sutele de milioane de euro iertate kazahilor de către Mitomanul Plagiator șamd, cam ce și-ar mai satisface generațiile viitoare? Excursii în Grecia presupun. Că toate “realizările” sunt realizate în ciuda românilor care nu înțeleg cum de aceste abundente și frumoase cifre îi fac de trăiesc ca vai de mama lor.

* Și-acum, să dăm pe slow-motion înainte, să vedem, cadru-cu-cadru, imaginile dezastrului anunțat – cel din care ne-au scos, cu prețul a tone de sos de limbă în care au fost tăvăliți, Băsescu și Boc. Deci, Grecia a devenit prima economie avansată care a intrat în încetare de plăți în raport cu FMI. Ei, și? Un cămătar și-a luat-o în bot de la aprigul și inventivul de democrație popor grec, cu ce să ne afecteze pe noi? N-avem inundații, nici înzăpeziri, nu trebuie să scoatem jandarmii să care oamenii în cârcă la crâșmă, micii intreprinzători sunt bine jupuiți de noul Cod Fiscal, ANAF hăituiește eficient babele ce vând usturoi „neapcizat” pe stradă, de frica DNA se fură numai până la opritorul degetului mare șamd. Laptele și mierea curg valuri-valuri pe străzile și câmpiile Patriei. De atâta lapte și miere, băncile străine se retrag, ordonat, în pas de defilare, de pe piața românească. De când ne teleguvernează Plagiatorul Mitoman, au „fugit“ din țară miliarde de euro.

Citim și cităm: “până la finele lui 2014, sumele venite de la grupurile bancare străine către subsidiarele lor din România au scăzut cu 9,1 miliarde de euro, de la 22,1 miliarde euro la finele lui 2008, la doar 13 miliarde de euro în iunie 2014. (…) nevoia de finanţare a fost acoperită însă de o creştere importantă a resurselor atrase pe plan local, adică economii ale populaţiei şi ale firmelor din România. (…) creşterea este similară cu scăderea înregistrată de finanţările de la grupurile mamă. Astfel, valoarea pasivelor interne ale băncilor a urcat, din 2008 până la finele anului trecut, cu exact 9,1 miliarde de euro, adică de la 47,5 miliarde la 56,6 miliarde de euro”. Deci, nu mai există nimic de pus în loc – s-au epuizat banii populației atrași de bănci. În schimb, “Acelaşi document relevă, pe de altă parte, că dependenţa sistemului bancar românesc de banii veniţi de la grupurile mamă continuă să crească. Peste 90% din activele totale ale băncilor româneşti sunt deţinute de grupurile din Austria, Franţa şi Grecia”. Hopa! Grecia?

* Păi, Grecia a ajuns la faliment după decenii de strădanii populiste. Trai neneacă pe fonduri europene, pe minciuni și pe bani luați cu împrumut. Și în Grecia o clasă politică lacomă și inconștientă s-a jucat de-a statul și, mituindu-și asistații – în primul rând propriii angajați, căci statul grec doar mimează capitalismul de la dictatura coloneilor din 1967 și este cel mai mare patron. Numai așa s-au menținut la putere aruncându-și țara în dezastrul actual. Știați că, în Grecia, din 600 de profesii, “clasa muncitoare” se  poate pensiona de la 50 de ani? Ca de obicei, lăcomia a pornit dezastrul. S-au făcut măriri de personal bugetar (că și mătușa Caliope putea să măture 1 ceas pe zi la Ministerul Marilor Călduri pentru două, trei mii de euro lunar). Asta înseamnă că s-au mărit și salariile (și s-au diversificat până la al 14-lea salariu și a 14-a „penzie”); mai mult, să nu ostenească funcționarul de la atâta salariu, a fost pensionat de foarte timpuriu și cu pensii compensatorii fără număr, fără număr.

Numai România, ca o adevărată insulă ce se revendică, fără să tragă învățăminte nici măcar din lucrurile bune care i s-au întâmplat odată, aplică, sprijină, votează și legiferează în ritm alert (arzând etape) aceleași mizerii populiste care duc pe drumul inevitabil al Greciei de azi. Am mărit masa de pensionari, pensionând anticipat. Am mărit salarii, fără nici o fundamentare a priorităților, nu avem nici măcar o analiză onestă a situației financiar-economice, numai politicieni ce fac gargară bătându-se în piept cu statistici măsluite.

* Finalul apoteotic al exit-ului Greciei din Uniunea Europeană este un șut în fundul țeparului socialist Tsipras. Înțeleg că va accepta cam tot ce-i zic creditorii. Bățoșenia lui a ținut până la momentul în care, ca și la Ponta, i s-a arătat cum poate ceda ligamentul încrucișat. Salonul Plagiatorului nostru Mitomna este de două locuri. Morala este că nu se mai poate și cu o mâna-n buzunarul coanei Europa, și cu una pe bulanul ei, dar cu pretenții de sex sălbatic protejat pentru banii luați și bulăneala administrată timp de câteva zeci de ani. A aflat și premierul grec că nu prea se poate. Poate că “grecii” se credeau la agățat pe plajă prin anii ’70-’80, când ei, uscați, virili și arși de soare, pârleau cuconetul blond și decadent (ha-ha-ha!) al Occidentului. Ei, azi cuconetul e în menopauză financiară…

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare