Ori de câte ori apărea în familia mea un bebeluș care se întâmpla să fie o viitoare femeie, toate neamurile se grăbeau să repete, cu un zâmbet de golan în colțul gurii: “Mai ușor păzești o turmă de iepuri decât o fată”.
În Mustang, un unchi agresiv și o bunică speriată de ce zice gura lumii au misiunea de a păzi cinci fete rămase orfane. Amândoi își iau misiunea foarte în serios, mânați de regulile unei societăți în care femeia e un bun folosit pentru troc cu bonus pentru virginitate și talente de gospodină. O zi normală a unui grup de fete și băieți la plajă, ajunge să fie tradusă, prin filtrul vecinilor, o dovadă ostentativă a impulsurilor sexuale greu de ținut în frâu.
Mai greu decât păzitul fetelor se dovedește a fi păzitul libertății și ideilor care apar doar în adolescență, când lumea adulților pare un univers absurd foarte îndepărtat. Deși la început, sechestrate în casă, fetele suferă doar de plictiseală în timp ce împăturesc sarmale, pe nesimțite plictiseala este înlocuită de lupta pentru alegeri proprii. Fiecare fată își alege un drum către libertate, fie că înseamnă resemnare, renunțare, sau riscul dus la extrem, fără să se gândească la consecințe.
Un film despre cum, dacă accepți să-ți fie luată o bucățică de libertate, ea va fi doar prima, niciodată ultima.
Mustang, 2015, o producție Franța, Germania, Turcia și Qatar, regizat de Deniz Gamze Erguven