Una dintre temele de campaniei electorală ale grupării rusofile PSD-PRU este aceea că marile companii multinaționale din vestul Europei fraudează țărișoara iar justiția ticăloșită se face că nu observă tunurile de sute de milioane de euro date în dauna statului. Și, completează lătrăii, asta în vreme ce firmele românești sunt cocoșate de fisc și închise în urma unor anchete penale care le blochează activitatea.
Chipurile apărători ai capitalului autohton, pesediștii au orbul găinilor. Căci nu scot o vorbă despre fraudele rusești comise pe teritoriul național, la care guvernele PSD au stat de șase favorizând tunuri de miliarde de euro.. Scandalul Lukoil, declanșat în 2014 de o anchetă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești este unul de manual, în care mitomanul național Puie Monta, prim ministru la acel moment, s-a răstit la procurori ca la bocanci alături de ambasadorul Federației Ruse atunci când aceștia au încercat să pună sub sechestru bunuri și conturi ale sovieticilor într-un dosar în care se ancheta o evaziune fiscală de 230 de milioane de euro.
Ajuns pe rolul Tribunalului Ploiești în ianuarie 2016, dosarul Lukoil are un nou termen de judecată pe 21 decembrie anul curent. Plecat de la o evaziune fiscală de circa 230 de milioane de euro comisă prin exporturi către firme fantomă din Republica Moldova, dosarul a intrat pe rolul instanței cu un prejudiciu estimat la 1,7 miliarde de euro.
În octombrie 2014
are loc o descindere spectaculoasă la sediul din Ploiești al companiei rusești Lukoil. „….o echipă complexă formată din procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, ofițeri de politie din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, inspectori din cadrul Direcţiei Generale Vamale, inspectori din cadrul Direcţiei Naţionale Antifraudă şi lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Prahova, se află în desfăşurarea unui număr de 23 de percheziţii la sediile societăţilor comerciale SC Petrotel LukOil SA Ploieşti, SC LukOil Energy & GAS România SRL, SC LukOil Lubricants East Europe SRL, SC Agenţia Lukom-A-România SRL, SC TP LOG Services SRL, toate situate în municipiul Ploieşti”. La acel moment existau suspiciuni că gigantul sovietic comisese o evaziune fiscală de circa 112 milioane de euro și spălase alte 118 milioane de euro în perioada 2010-2014. Ca măsuri asiguratorii procurorii au pus sechestru pe cantități importante de petrol aflate în proprietatea Lukoil și depozitate în conductele Oilterminal precum și asupra conturilor companiei până la concurența sumei de1,03 miliarde de lei. Reacția rușilor a fost promptă. Eu au declanșat proceduri de concediere colectivă și au demarat operațiunile de închidere a rafinăriei.
Concomitent cu aceste manevre ambasadorul Federației Ruse reacționează după model sovietic aruncând pe piață o minciună. Într-o declarație publicată pe site-ul Ambasadei Rusiei, Oleg Malginov susține că „o preocupare aparte o provoacă faptul că în cadrul măsurilor de anchetă s-a dispus ca uzina să oprească producția ceea ce a pus în pericol funcționarea întregului lanț de producție al companiei „Lukoil" din România”. Informația este inexactă, procurorii limitându-se doar la indisponibilizarea unor bunuri.
Puie Monta intră în scenă
și, sub pretextul protejării celor aproximativ 3000 de locuri de muncă oferite de rusnaci, dă de pământ cu procurorii: ”Totuşi, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o maşină şi indisponibilizăm maşina, aici să indisponibilizezi conducte…bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România. Dar justiția este independentă îşi face datoria şi bănuiesc că, dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni o să vină la mine, că aşa e cu justiţia. Eu doar sper şi ne dorim să se găsească soluția legală prin care, pe de-o parte, să fie sancționați cei vinovați, să se recupereze prejudiciul fără să aruncăm în aer acea chestie cu "Fiat Justitia Pereat Mundi" ("Să se facă dreptate chiar dacă moare lumea"-n.r.)…eu sper să fie doar cu "Fiat Justitia", fără să piară şi lumea numai din asta". La nici 24 de ore de la această declarație procurorii dau înapoi și ridică sechestrele instituite asupra conturilor și cantităților de petrol. Ponta exultă și o face public, ca nu cumva să existe dubii asupra persoanei care a salvat situația: „Îmi doresc ca, ori de câte ori este vorba de locuri de muncă, să avem o poziţie foarte clară, de salvare a acestora. Vreau să spun încă o dată – şi îl rog pe ministrul Justiţiei să transmită corect ceea ce am spus – e foarte bine ca justiţia să îşi facă datoria, ca cei care au păgubit statul să plătească şi să recuperăm prejudiciile. Îi felicit pe toţi procurorii şi judecătorii care ne ajută să îi pedepsim pe cei vinovaţi. În acelaşi timp, trebuie să avem grijă – că noi suntem Guvernul, nu e treaba procurorului sau a judecătorului – de…în cazul Lukoil sunt 3.500 de angajaţi. Mă bucur că o să îşi primească salariile vineri şi să avem de fiecare dată o gândire de a salva locurile de muncă şi interesele economice".
Faptul că din cei 3500 de angajați doar vreo 400 lucrau la rafinărie, restul fiind plătiți de compania care deține benzinăriile, Lukoil România și care nu avea nici un fel de probelă la acel moment nefiind inclusă în ancheta procurorilor.
Încurajați de protecționismul lui Ponta
rușii bagă la înaintare sindicatul și pornesc ofensiva epistolelor. Sindicatul muncitorilor a atacat prin manevra clasică, invocând spectrul șomajului și cerând sprijin pentru continuarea activității infracționale: "Nu ne opunem anchetei în curs de desfășurare, este normal ca organele în drept să îşi desfăşoare activitatea specifică pentru respectarea legii şi protejarea intereselor statului. Dar, ca urmare a blocării conturilor, nu se pot face achiziţii de chimicale, nu se pot plăti furnizori şi antreprenori şi chiar şi salariile salariaţilor, ceea ce ar face ca peste 2.500 de salariaţi de pe platformă să rămână fără obiectul muncii, mărind numărul şomerilor". Nu ne opunem dar ne opunem. Cam așa sună misiva oamenilor muncii adresată lui Ponta, asta după ce pe rolul instanțelor s-au înregistrat sute de litigii de muncă între sindicaliști și compania rusească. Pas de mai înțelege ceva!
La rândul lor mahării din conducerea companiei i-au scris și ei mitomanului. Inculpatul Andrey Bogdanov a mizat pe cartea „too big to jail” invocând, patetic, valoarea investiției sovietice: „Vă rugăm să ne sprijiniți în repornirea Rafinăriei Petrotel -Lukoil și în stabilizarea situației economice în limitele legislației în vigoare și să aveți în vedere că Lukoil nu ar fi riscat niciodată o investiție de peste un miliard de dolari pentru o sumă de 230 de milioane de euro, prejudiciile de imagine și consecințele fiind deosebit de mari". Argumentul este beton. Numai că datele finale ale afacerii indică faptul că rușii au exportat din România peste 2 miliarde de euro de la începuturile activității lor și până în prezent. Și asta cu largul concurs al guvernărilor PSD.
Mafia rusă pe filiera olandeză
În perioada 2008-2014 S.C.Petrotel Lukoil S.A. a făcut plăți externe de peste 15 miliarde de euro și a avut încasări din străinătate de peste 11 miliarde de euro. Diferența de peste 4 miliarde de euro este export ilegal de profit. Sau, pe românește, evaziune fiscală. Până la acest moment procurorii au constat un prejudiciu cert de 1,7 miliarde de euro în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Ploiești. Ingineriile financiare din jurul acestei afaceri rusești sunt însă mult mai ample.
Numai în relația cu firma mamă, LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda, Petrotel Lukoil a făcut plăți de peste 2 miliarde de euro, mai exact 1.526.293.530,93 dolari SUA și 552.977.284,35 euro. Justificarea plăților o reprezintă rambursarea unui așa zis împrumut. Cifrele din contabilitatea rușilor spun însă o altă poveste.
Pentru învestiții, compania mamă din Olanda a virat în conturile prăvăliei rusești din România 30 de milioane de euro și 300 de milioane de dolari. În activul societății Petrotel apar însă doar 48 de milioane de euro. Pentru majorarea de capital din Olanda au fost virați 480 de milioane de euro. Raportările contabile ale Petrotel arată un capital de doar 100 de milioane, adică de patru ori mai puțin. Mai mult, datele procurorilor arată că la maxim 48 de ore de la primirea sumelor Petrotel vira banii înapoi în Olanda cu titlul de rambursare împrumut. Așa s-au scos din țară peste 2.007.000.000 euro. Procurorii susțin că și contractele comerciale încheiate în interiorul grupului Lukoil ar fi fost în defavoarea rafinăriei ploieștene. Peste 83% din valoarea pierderii totale cumulate în perioada 2011-2014 s-ar fi datorat acestor tipuri de înțelegeri.
Cârdășia politică evidentă
care a permis aceste golănii financiare are în prim plan PSD. Activitatea Lukoil în România a început în 1998, când FPS a vândut rafinăria Petrotel grupului rusesc Lukoil. Tranzacția s-a derulat motivat de faptul că grupul rusesc urma să fie achiziționat de americanii de la ConocoPhilips, ceea ces-a dovedit a fi o cacealma. Statul român a încasat de la statul rus suma de 16 milioane de dolari, tranzacția derulându-se prin intermediara Lukoil Europe Limited Anglia. Prin contractul de vânzare rușii s-au angajat să investească 200 de milioane de dolari în retehnologizare și ecologizare în perioada 1998-2008.
La data privatizării Petrotel avea o datorie de aproape 54 milioane de dolari către fosta Bancorex. La scurt timp după perfectarea contractului, Guvernul Radu Vasile a dat o ordonanță de urgenţă prin care plata datoriei a fost amânată cu 25 de ani. Datoria rafinăriei către Bancorex a fost și ea ștearsă și, ulterior, introdusă ca suprataxă de 1 cent pe litru de carburant pe care o plătim și astăzi deși achitarea integrală prin această metodă s-a produs de mult.
În 2002, Guvernul Năstase a șters prin Ordonanță de Urgenta, datoriile rafinăriei. În plus, prin ordonanța 92 din 2002, Grupul Lukoil primește peste două milioane de euro sub formă de scutire la plată a unor majorări pentru neplata accizelor (2.188.895 euro) și pentru neplata TVA (106.914 euro).
În 2014 Victor Ponta blochează un sechestru asigurator asupra unor bunuri vandabile ale companiei și asupra unor conturi. Procurorii au sechestrat acțiunile Petrotel Lukoil, care în cazul condamnării companiei vor valora fix 0 lei.
Această mega-escrocherie rusească vegheată de PSD nu este singura. Procurorii de la DIICOT anchetează fără tragere de inimă dosarul KazMunaiGas –Rompetrol în care Ponta este acuzat că ar fi facilitat kazahilor (niște ruși mai mici) evitarea plății datoriei istorice de 600 de milioane de dolari către statul român ca urmare a preluării pasivului grupului Rompetrol.
Pote ne spune gruparea filorusă Dragnea –Ponta –Ghiță cum devine cazul cu multinaționalele care fură din România. Fraudele rusești nu ne doare?