HomeCulturăInterviu Tudor Gheorghe: „Dacă te dai mare, înseamnă că...

Interviu Tudor Gheorghe: „Dacă te dai mare, înseamnă că eşti destul de mic”

Nu are rost o descriere a lui. E cunoscut și recunoscut. Despre Tudor Gheorghe se pot scrie romane. Iar dacă el însuși ar scrie o carte, ar avea, poate, zece mii de pagini. Atent, desăvârșit, liniștit, Tudor Gheorghe se așează ca să-mi răspundă foarte succint la întrebări.

1. Trăim într-o Românie de poveste. Politicienii ne spun povești, mass-media ne spune povești. Povestea dumneavoastră care este?

Am să îți răspund simplu și foarte concentrat: drumul devenirii mele nu este o poveste, e viață. O viață de om.

2. De unde veniți și unde vreți să ajungeți?

De fel, eu vin din comuna Podari -Dolj. Cât despre partea a doua, crede-mă că am ajuns unde trebuia.

3. Zeci de ani de carieră. Mii de spectacole. Cu ce se dă mare Tudor Gheorghe dupa toată aceasta perioadă comunistă și post comunistă?

Nu aș putea să fac o diferență și nici nu ar fi mult de povestit. Dacă te dai mare înseamnă că ești destul de mic.

4. Ce face Tudor Gheorghe într-o zi în care nu are spectacol și vrea să lase partea artistică deoparte, pentru 24 de ore?

Oamenii nu cred că se diferențiază între ei. Însă fiecare realizează în viață ceea ce își dorește. Tocmai de aceea Tudor Gheorghe se gândește la ceea ce va face în următoul spectacol.

5. Aveți 3 turnee mari în fiecare an. Cum rezistați de atâta vreme? De unde atâtea creativitate pentru fiecare nou spectacol trimestrial?

Să știi că nu e atât de ușor, dar tot ceea ce contează este să ai încredere ca lucrurile se vor aranja și se vor realiza. Îmi pun mereu o țintă la care trebuie să ajung. Și mă zbat să ajung.

6. Ce face Tudor Gheorghe atunci când vine acasă, în propria casă?

Gătește!

7. Ce înseamnă maturitatea autentică a artistului? Cum se simte asta și cum se manifestă ea în percepția spectatorului care vine să vadă spectacolul?

Pentru fiecare artist, simțămintele sunt diferite. Sunt oameni și suntem diferiți. Pentru mine reprezintă liniștea interioară de după fiecare reprezentație și bucuria din ochii spectatorilor la plecarea din sală.

8. Aveți sute de piese compuse. Există totuși unele mai apropiate. Care sunt cele pe care le păstrați adânc în suflet și de ce?

E ca și cum ai întreba stupid la care dintre copii ți mai mult.

9. Cum e Tudor la vârsta de 7 ani, 15 ani, 25 de ani, 50 de ani, în prezent?

Mi se pare că există un ciclu al vieții. Dar, cu toate astea, eu, personal, mă simt întotdeauna ca la șapte. Ani, bineînțeles.

10.  Ce gânduri are Tudor Gheorghe seara, când pune capul pe pernă?

Fac destul de multe lucruri pe parcursul unei zile. Iar cel mai frumos este când tot ceea ce ți-ai propus se realizează. Atunci ai mai puține gânduri. Tocmai de aceea adorm instant.

11. Cea mai tâmpită zi pe care a trăit-o domnul Tudor, care să fie?

Meditație. Multă meditație.  Cea mai tâmpită zi a fost 23 august, 1944. Cu un an înainte de a mă fi născut.

12. Un cuvant de incheiere pentru cititorii Academiei Catavencu.

Oameni buni, fiți siguri că sloganul celor de la Academia Cațavencu e adevărat: ai noștri, românii, sunt mai inteligenți decât ei.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare