HomeCulturăPrin cenuşa Imperiului

Prin cenuşa Imperiului

De data aceasta nu am mai ratat micul dejun. Ar fi fost și păcat! Sala în care se servea avea un iz antic, puternic oriental și ne-a făcut să fotografiem mai mult decât să mâncăm. Aici l-am reîntâlnit pe Mario, același datorită căruia am băut cea mai bună cafea din ultima lună pe feribotul dintre Baku și Turkmenbashi.

Pur și simplu l-am găsit la hotel, ca să vedeţi ce mică e lumea… Tot el a fost și ghidul care ne-a ajutat să descoperim Bukhara, aflată în imediată vecinătate a hotelului, pentru că da, ceea ce aseară părea să fie marginea orașului, astăzi aveam să descoperim că este inima veche a acestuia.

Ne-am pierdut iarăși pe străduțe, printre negustori și istorie la fiecare pas. Aveam să aflăm că minaretul din oraș l-a lăsat cu gura căscată inclusiv pe mărețul Genghis Khan, care a decis să-l lase în picioare, în rest distrugând tot orașul din temelii. Urmele trecerii lui Genghis Khan nu se văd aici, în schimb Maica Rusia și-a lăsat amprenta peste tot. Inclusiv negustorii vindeau, pe lângă bumbac și covoare, diverse haine militare, cu însemne sovietice.

Am reînceput goana după bucatele locale și am aterizat tot la o terasă comunistă, care servea bere, dar nu și sucuri și am savurat aceeași mâncare tradițională din toată zona – şaşlik. Am plătit din nou o notă de plată prea mare pentru serviciile oferite, ne-am înghesuit cu toții într-un Tico și am ajuns înapoi la hotel.

Am trezit-o pe Yurty și, după o ultima doză de wi-fi, am pornit la drum. Astăzi avem în plan să ajungem la Duşanbe, capitala Tadjikistanului. A urmat un alt drum, nu foarte lin pentru Yurty, pe care am “prins” și primul radar din Asia – având în vedere că ultimul fusese luat în Austria poate era și momentul! Iniţial, ne-am făcut că nu înțelegem despre ce este vorba, dar în momentul în care am văzut-o filmată pe Yurty rulând cu viteza amețitoare de 94 km/h – limita fiind de 70, ne-am “descurcat” și am plecat mai departe.

La Samarkand ne-am despărțit de Naren, care s-a îndreptat către Taşkent. Noi am urmat drumul către punctul de frontieră cel mai apropiat de Samarkand – Panjakent. Era deja noapte când am ajuns acolo, ne-au oprit niște militari care ne-au cerut actele și ne-au dat vestea proastă: “Pe aici nu se trece!”. Am protestat până ne-am plictisit! Nu s-au lăsat clintiți! Chiar nu se trecea! Ne-au spus că avem de făcut un mic ocol –  400 km. Un fleac, nu?

Am plecat plini de nervi către noua destinație – Sariasiya. Tot drumul ne-am întrebat dacă acolo punctul de frontieră o fi deschis și am avut timp berechet să ne punem întrebări, pentru că ne-a luat toată noaptea să străbatem acești 400 de km, drumul fiind groaznic.

Somn ușor tuturor, în România! Pentru noi, aici, a fost o noapte lungă şi albă…

 Exclusiv online

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare