HomePoliticGuvernCum ne cântă PNL: “fug pentru tine”. De răspundere

Cum ne cântă PNL: “fug pentru tine”. De răspundere

Că s-a trezit conștiința străzii în fiara liberală care ne cântă despre democrație pe două voci (una a lui Vasile, cealaltă a Bleagăi), că s-a dezlănțuit din lanț și câinele cu numărul patru între puterile în stat să ne cânte pe aceeași temă (a celor două tururi de scrutin necesare la alegerea primarilor), e cazul să punem o întrebare de bun simț: câtă vehemență s-a consumat pe 18 mai, anul trecut, ziua în care Klaun Iohannis a promulgat legea alegerii primarilor într-un singur tur (că despre jurnaliștii lor sub acoperire nu mai pun întrebări, ei devin cu colțul ascuțit numai când le dă sponsorul undă verde)?

Cu măreții liberali ne-am lămurit: la vremea respectivă mai mult ca sigur că aveau un blat în coacere cu PSD-ul și le convenea de minune să scoată de pe piața localelor partidele mici. Apoi, când s-a dovedit că blatul n-are să crească suficient încât să-i scoată din mizeria în care singuri s-au băgat, au început să fie vocali și să ceară vițăvercea, adică contrariul. Chit că ar mai fi și varianta perversă în care se joacă eterna piesă de teatru politic “na-ți-o ție, dă-mi-o mie”, PNL fiind milițianul bun și virginal, PSD fiind milițianul rău și degrabă violatoriu. Vom vedea.

Așa că, re-ca-pi-tu-la-re (ca de pe un bilețel de-al lui Mahalache citit de Klaun): pe 6 mai s-a adoptat legea despre care facem vorbire cu 278 de voturi “pentru” un singur tur și “decât” 22 de voturi în pentru “contra”. Vasile, Bleaga, Trădătoriceanu, Teleormăneanul și ale lor credincioase slugi din Șparlamentul României au făcut să fie bine, ca să nu le fie rău și au votat o lege care să taie orice speranță candidaților independenți sau ai noilor partide. Iar lovitura finală a dat-o Iohannis care nici măcar nu s-a gândit că ar putea retrimite legea la Parlament sau să o conteste la Curtea Constituțională pentru, să zicem, discriminare și îngrădire a dreptului de reprezentativitate a alegătorilor (deh, nu-i scrisese Mahalache nici un bilețel, n-avea el treabă). Așa că a promulgat-o, după numai 12 zile, pe 18 mai 2015. Acuma, ca să fim sinceri, putem face câtă filozofie politică dorim pe marginea textului de lege – CCR a și spus că Parlamentul stabilește câte tururi sunt și că numărul acestora nu afectează dreptul la vot prevăzut in Constituție, dar nu asta ne propunem, ci doar să stabilim ce campioni la fuga de răspundere avem printre politicieni și câți de curling printre noi.

Deci, avem datele de la care cu toții puteau să vorbească, sau pe veci să tacă.

De notat că, în mai, anul trecut, toată lumea se bucura (iar politicienii se băteau cu cărămida-n piept) că s-a introdus legea prin care 3 persoane puteau înființa un partid. La ce le folosea, nimeni nu se întreba. Iar cei din Noua Uniune Social-Liberală ar vrea ca noi să uităm azi că au avut grijă să introducă în lege barierele menite să reducă la maxim rolul pe care l-ar putea juca noile partide, mai ales cele locale. Că le-au îngrădit accesul la subvenţii şi decontarea cheltuielilor de campanie; că le-au impus să strângă un număr imens de semnături (în medie, 3% din alegători, în condiţiile în care Comisia de la Veneţia recomandă să nu fie mai mult de 1%); că au avut grijă ca aceste noi partide să nu aibă reprezentanţi în birourile electorale (acolo unde se fură din greu) şi au avut grijă să introducă în lege modalitatea prin care aceste partide să poată fi radiate în cazul în care nu performează electoral – practic le-au obligat să facă alianţe cu partidele parlamentare, să fie de umplutură. Și toate acestea cu largul consens al politicienilor PNL (PDL) și PSD (UNPR, ALDE, UDMR). Care consens s-a extins și pentru păstrarea prevederilor restrictive ale pragurile electorale şi la alegerea primarilor într-un singur tur. Practic, PSD şi PNL au îngropat așa-zisa reformă electorală lege cu lege.

Ne rămâne, ca și în mai 2015, doar speranța schimbării “dinozaurilor” din administrațiile locale cu ajutorul procurorilor DNA, nu cu a votului poporenilor: “Tudor Pendiuc, Romeo Stavarache, Aristotel Căncescu, Radu Mazăre sau Nicușor Constantinescu conduc municipii și județe de peste 10-15 ani, dar ar putea ieși definitiv din administrația locală din cauza dosarelor penale pe care le au”. Dacă atunci bunii procurori ne-au făcut pe plac și, pe 12 mai 2015, l-au reținut pe Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, pentru o şpagă de 20.000 de lei, îi rugăm să fie amabili și în continuare. Mulțumim!

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare