HomeSocialEt si cetera socialaPaști 2016: Oltenia, între tradiţional şi cirotic

Paști 2016: Oltenia, între tradiţional şi cirotic

Povesteam recent de Moldova și de obiceiurile dubioase de acolo. După care mi-am amintit de sărbătorile petrecute în Oltenia în copilărie și m-am mai liniștit, Moldova e mai ok.  

Oltenia,  locul în care înmormântările se fac cu fanfară și nunțile cu găini vii. Oltenia, această Namibie a Europei, locul unde sunt mai multe săbii decât abecedare. Oltenia, locul în care inclusiv Maria Grapini pare mai puțin agramată.

Mâncare

La capitolul mâncare, despre bucătăria oltenească putem spune doar atât: mai bine nu. Orice vine de acolo e clar în saramură sau conține pește. Și de obicei dacă are pește în ea, o cheamă Marcela, are trei copiii și vreo 6 boli venerice. Băutura tradițională aici este zaibărul, că oricum nu au bani de altceva.

Tradiții dubioase

În joia Paștelui femeile nu au voie să doarmă. Cică vor dormi tot restul anului după, dacă Doamne Ferește pun geană pe geană fix atunci. E ok. După ce mănânci numai leuștean fiert tot postul e numa bine sa închei cu 48 de ore nedormite înainte de vinerea mare când se presupune că ții post negru deci nu mănânci nimic. Yey, sănătate curată!

În Dolj cică trebuie sa dai foc în curte și femeile trebuie sa aducă scaune din casă (câți bărbați au în gospodărie, atâtea scaune) pe care se pun căni de apă și colaci. Nu știm exact de ce, dar așa se face. Să nu uităm că Oltenia e locul în care s-a născut bancul: Ce face olteanul când nu are ce face? Se dezbracă și își păzește hainele.

Se pare că vopsitul de ouă cade în sarcina masculilor în regiunea asta. Probabil pentru că ele sunt obișnuite să facă altceva cu ele. Iar în ziua de Paște feciorii le oferă tinerelor nemăritate ouă încondeiate. Și probabil și unele neepilate, dar nu știm sigur.  

Când se vine de la slujbă cu lumânarea aprinsă nu ai voie să intri în casă până nu ai cules iarba verde din grădină, pe care o așezi pe treptele de la intrare. În timp aceasta tradiție a evoluat și acum ea este fumată.  

Vestea bună

Paștele e totuși o sărbătoare bună pentru olteni. În vinerea mare are loc ritualul scăldatului, cunoscut și ca ziua aceea din an în care florile înfloresc de la aerul proaspăt din regiune. Mai mult, în a doua zi de Paști, virginii stropesc fetele pe care ar vrea să le ia de nevastă cu parfum.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare