Nu știu dacă urarea din titlu este specifică tiriștilor români sau este una internațională. M-am uitat pe Youtube la câteva filmulețe cu tiriști din afară și nu i-am auzit spunându-și „drumuri bune, colegu’!”. Vă rog să mă corectați dacă nu-i așa, însă cred că asta spune multe despre starea șoselelor românești. Sau, mai degrabă, non-starea lor. N-am auzit niciun camionagiu român spunând ambreiaj întins, servodirecție ușoară, vânt din pupa sau drum bun. Accentul este pus pe drumuri. Și cred că nu e nevoie de explicații suplimentare.
Ei bine, dacă ați vrut vreodată să vedeți cum e să fii tirist, dar v-a fost frică să întrebați, sau sunteți curioși să vedeți cum se circulă prin Europa, acum aveți ocazia să experimentați viața de camionagiu pe propria piele, căci, de vreo două săptămâni, pe piața jocurilor video a apărut Euro Truck Simulator 2. Cei versați în jocuri știu că ETS2 este produs de o mică firmă cehească, SCS Software, cunoscută pentru seria 18 Wheels of Steel cu camioane americane, Euro Truck Simulator, German Truck Simulator și UK Truck Simulator. Nava amiral a companiei este însă ETS2, care, într-un mod absolut dubios, e un un joc incredibil de relaxant. Spun asta pentru că scopul jocului e simplu: să transporți marfă din punctul în A în punctul B, recte între orașele europene reconstruite la scară. Nu, România nu este încă inclusă, însă stați liniștiți, pentru că lipsesc și Spania, Portugalia și vreo trei sferturi din Italia. Orașe, drumuri, șosele și autostrăzi sunt îndeajuns pentru a vă face o idee despre cum ar trebui să arate acestea și prin părțile noastre. Cel mai important este că ele există.
După o zi de muncă, în care ați vrut să luați la omor pe toată lumea sau v-ați făcut praștie planetarele pe drumurile românești, vă recomand o plimbare cu camionul prin Europa. Dacă la început ai doar permisul și transporți chinezării cu camioanele altora, după ce ai făcut câțiva bani și-un împrumut la bancă îți poți cumpăra propriul camion. Sunt 7 mărci disponibile dintre care patru sunt licențiate, Scania, MAN, DAF și Renault. Restul sunt IVEDO (oricum, nimeni nu conduce IVECO, căci sunt un fel de FIAT mai mare), Valiant (Volvo, păcat de licență…) și Majestic (Mercedes care, între noi fie vorba, reușește să scoată camioane mai frumoase decât automobilele, iarăși, păcat de licență). Spre bucuria noastră, acum îți poți tuna camionul: o grămadă de lămpi, girofaruri, faruri, grile, plăcuță de înmatriculare cu numele tău și alte chestii, care nu-ți folosesc practic la nimic, pentru a putea să te simți cu adevărat precum un tirist. Singura dezamăgire este că nu poți pune în cabină fanioane, zaruri, cruciulițe, perdeluțe cu ciucurei ori să scuipi semințe pe geam ca orice camionagiu care se respectă! Poți însă să faci asta la tine în sufragerie și să-ți lipești mătănii pe monitor. De asemenea, îți poți încărca nişte mp3-uri cu manele. Pe lângă bucuria de a merge pe drumuri cu adevărat bune, trebuie să pui și motorină din când în când (1,56 EUR!) și să faci opririle obligatorii pentru odihnă. Camioanele sunt limitate ca-n realitate la 90 km/h și, deși există câteva moduri care elimină limitatorul, nu le-aș recomanda, căci măgăoaiele astea au tendința să zboare după 110 km/h. În concluzie, un joc care reprezintă o mult mai bună alternativă la frecat de mentă decât solitaire. Aștept cu nerăbdare harta României, să vedeți atunci cum crește dificultatea jocului!