În vâltoarea compulsivă a examenului maturității, tinerii (nusuntemsigurică)absolvenți, conduși de un tumult psihologic stresant, cauzat de lenea incomensurabilă resimțită pe parcursul celor patru ani de liceu, au scos din ei tot ce era mai bun, spontan și ayurvedic și au așternut pe foile de examen, la Bacalaureat. Doamne, câte cuvinte inutile și deloc potrivite am folosit în fraza anterioară. Cu toate acestea, este net superior, mai bine, excepțional, mai adecvat decât ce au scos alții din ei la acest examen.
Nu pot, totuși să nu observ că până și aceste perle de la bac au și ele evoluția lor. Sau involuția, cum vreți voi. Așa că am pus față în față, doar cu rol de exemplu, două seturi de perle de la bac, unele din 2012 și unele proaspete de ieri, ca să vedem puțin cum s-a transformat expresivitatea elevului de, spera el, nota 5. Să citim și să analizăm puțin numitorul comun și elementele cheie ale construcțiilor din cei doi ani.
2012:
- "Părerea mea e că Ilie Moromete lua la mişto pe toţi pentru că se credea superior din naştere. N-a avut nevoie de multă şcoală şi de aceea e idolul meu"
Observăm așadar cum cel mai rezistent personaj din istoria literaturii române rămâne bietul Moromete care, de ar fi printre noi probabil și-ar dori să îl cheme Morometry și să fie proaspăt ieșit din UE. Sau să îl cheme Gadung Morometnunga și să caute apă prin Zair, că orice ar fi mai bine decât să fie subiect la Bac în fiecare an, chiar dacă cerința spune altceva.
- "Luceafărul se duce la demagog ( demiurg, n.n.) şi îi cere să-l facă muritor".
- "Soţul o lăsase singură acasă pe Victoria şi femeia nu înţelegea pe unde umblă de atâta vreme, aşa că a încălecat pe cal şi a mers să îl caute. Victoria nu putea să stea liniştită, pentru că calul Bator nu-i oferea iubire şi mângâieri, la fel ca soţul ei. Îi era teamă că o să-l prindă cu o femeie, dar l-a găsit mort"
Ah, ce bine că a murit și nu comitea adulter! O mega ușurare!! În cazul meu a trecut mult timp de când am citit Baltagul, dar sunt destul de sigură că nu făcea nimeni sex cu calul în cartea aia. Cine sunt eu să judec acum… Fiecare înțelege ce vrea din ce a vrut să spună autorul.
- "Eu din ce a zis Lucian Blaga n-am înţeles nimic. O să mai scriu o bucată de comentariu din Moromeţii în loc"
Ah, tu Preda, cine ar fi zis ca vei fi atât de popular vreodată. Nu ești chiar cel mai iubit dintre pământeni, dar ești cu siguranță cel mai citat dintre ei.
- "Mircea cel Mare, care prima dată a fost bătrân, stă la un discurs cu Baiazid. Acesta îl primeşte politicos, dar cu obraznicie, şi-l face în tot felul, ca pe o albie de porci".
- "Baiazid i-a zis cel bătrân lui Mircea să facă mişto de el".
Cât de mare e un ou mic? Cât de bătrân e un Mircea mare? Cel Bătrân e un fel de gansta name pentru Mircea? Mai există albii de porci?
- "Cătălina nu avea probleme financiare pentru că tatăl ei era împărat"
Trăia visul american, așa e.
- "Baltagul este un fel de topor folosit şi în zilele noastre pentru comiterea crimelor. După acest topor a plecat Victoria Lipan, probabil că avea nevoie de el pentru muncile câmpului sau ca să taie lemne"
Acuma na, că a murit bărbată-su…aia e, o da peste altul, dar topor din ăla nu găsești oriunde. BricoDepot ar trebui să ia aminte.
- "Lucian Blaga a ştiut să îşi folosească calităţile şi azi îl sărbătorim pe bancnota de 200 lei. Este una dintre cele mai mari bancnote româneşti, şi a fost răpus doar de 500 lei cu Eminescu care e artist"
- "Luceafărul a coborât pe Pământ şi a făcut sex cu aleasa inimii lui. Cătălina l-a iubit şi i-a dăruit un copil din flori, apoi s-au căsătorit"
Am zis mereu că într-un battle între Eminescu și Blaga, ăsta micu’ își ia corola de minuni și pleacă acasă.
- "N-am stat să număr cuvintele, că mai am puţin timp, dar am înmulţit cuvintele dintr-un rând cu rândurile şi mi-a dat 640"
Lui Moromeții i-ar fi dat mai multe.
Sursa: gandul.info
2016:
- ”Tema iubirii este a frustratului Petru.”
- ”Virugula a făcut o pauză după ce a spus că-l iubeşte de Caterino, Caterino era homo.”
Am încercat să comentez ceva legat de aceasta ultimă cvasi propoziție, dar nu am înțeles-o. Nu pot.
- ”Nu prea ai cum să caracterizezi pe vreo cineva că ei vorbesc despre ceva”
Aaaaa. Ce?
- ”Notaţiile autorului nu există, este gen dramatic, autorul apare la gen epic, deci este dramaturg.”
Am avut patru, am vândut șase, deci mi-au rămas 10.
- ”Lectura are şi părţi bune şi părţi rele, ce naiba să ajute literatura din şcoală.”
- ”Lectura e deosebit de şucară când citeşti despre vedete nu despre frustraţi.”
- ”Romanul psihologic Moara cu noroc îl are ca protagonist pe Ştefan Gheorghidiu care o omoară pe florica cu o sapă. Ea studentă la litere, fiind sensibilă, moare brusc, fără să respire.”
Cum să comprimi toata programa de liceu de limba română în sub 200 de caractere? Exact așa.
- ”Ion este roman psihologic, tratează zbuciumul său când sărută pământul ca pe o iubită.”
- ”Am ales romanul Luceafărul, prezintă psihologia stelei, adică a Luceafărului când scoboară din ceruri. Luceafărul este obsedat de fată şi scoboară la ia când îl strigă.”
Eu vreau să știu ce face Luceafărul când nu e roman și nu se scoboară. Decât atât vreau.
- ”Cratima ajută la formarea unui ritm bun în poezia lui Muşatescu.”
- ”Tema este lungă şi profundă.”
Și nu doar tema.
- ”Iubirea e ceva care îţi trece prin stomac, râgâi când nu mai ai sentimente.”
Eu aș vrea să știu ce o fi fost în sufletul profesorului care a corectat lucrarea ce conține fraza de mai sus. Aș vrea să îi iau un interviu.
- ”Două scene din Moromeţii lui Camil Petrescu este: când îl bate pe ăla cu ciomagu ca-n Moldova frăţioare şi când Nilă o înjură pe soţia lui Catrina.”
- ”Dispozitivele electronice sunt cele mai importante, viaţa mea.”
- ”Ela era îndrăgostită de Harap şi îi taie capul să se asigure că este al ei.”
Emisiunea ”Noră pentru fiul meu” tocmai a ajuns la un alt nivel.
- ”Ion ăla i-o trage ăleia după sobă, cu ta-su de faţă. Aşa fraier era parcă nu mai era altă casă.”
- ”Aia nu se încurcă cu sentimente, se miră ca proasta când zice că simplu şi ăla nu pricepe.”
Abia aici văd dimensiunea psihologică a romanului. Până acum nu eram foarte convinsă, dar acum m-am luminat de sus în jos cu totul.
(Sursa: Adevarul.ro)
Analiza e simplă: ne ducem Baltagului pe suflet. Moromete, iartă-ne.