HomeActualitate„Nu cred că statul român va câştiga de pe...

„Nu cred că statul român va câştiga de pe urma creşterii accizei pe combustibili”

Scumpirea carburanţilor a reprezentat cea mai proastă glumă de 1 aprilie făcută românilor, în ultimii ani. A fost, din păcate, o „păcăleală” cât se poate de adevărată, care n-a amuzat pe nimeni, cu atât mai puţin pe Dragoş Anastasiu, poate cel mai important transportator rutier de persoane din ţară, prin grupul Eurolines. Concluzia discuţiei purtate cu domnia sa? Doar şofer să nu mai fi în România!

 România este al cincilea producător de ţiţei din Europa. De ce atunci la noi motorina se scumpeşte mai mult ca în alte ţări europene?

Asta e o întrebare tehnică şi foarte grea. Pe de o parte ne uităm şi la profitul firmelor care distribuie motorina, fiindcă adaosul comercial este foarte mare în România. Este mult, mult mai mare decât în Germania, de pildă. Apoi, în România şi TVA-ul este mare – 24%, în vreme ce în alte ţări este mai mic, acum se mai adaugă şi acciza, adică încă 7 eurocenţi, şi aşa mai departe.

Băsescu spune că Ponta e de vină c-a scumpit benzina. Ponta spune că Băsescu e şi mai vinovat, că şi el a scumpit-o. Cine are dreptate?

Benzina, de cele mai multe ori, se scumpeşte fără intervenţia statului român, pentru că avem o problemă legată de baril, avem o problemă cu firmele comerciale din România. Jocurile astea politice sigur că se pot face, dar nu cred că sunt relevante şi sunt foarte greu de evaluat sub această formă. Când se măreşte acciza, normal că va creşte şi preţul benzinei, în momentul de faţă este clar, dar pe de altă parte sunt momente în care preţul creşte sau scade în funcţie de variaţia costului barilului.

După introducerea supra-accizei de 7 eurocenţi, benzina şi motorina costă mai scump în România decât în Ungaria. În condiţiile astea o să mai alimenteze vreun şofer străin de la noi?

O să alimenteze cei care nu au încotro. Foarte mulţi o să alimenteze afară, şi noi suntem transportatori internaţionali şi asta n-are legătură cu politica, este o chestiune strict economică. Cred că toţi cei din jurul României – fiindcă nu doar în Ungaria e mai ieftină motorina, şi în Serbia e mai ieftină, şi în Bulgaria, deci toţi cei din jurul graniţelor vor alimenta afară şi toţi cei care fac transport internaţional de persoane şi au posibilitatea să alimenteze în altă parte vor alimenta unde va fi mai bine. Deocamdată, dacă alimentezi, de exemplu, în Austria, e mai ieftin, plus că primeşti TVA-ul înapoi foarte repede şi fără probleme, deci vom alimenta mai mult în afară, dacă vom avea posibilitatea.

Guvernul a anunţat că unii transportatori vor primi înapoi 4 eurocenţi din acciză. Măsura nu vi se pare discriminatorie? De ce eu, ca simplu şofer, nu primesc în schimb nici măcar scuze?

Mie mi se pare discriminatoriu că primim înapoi numai 4 cenţi din 7. Ar trebui să-i primim pe toţi înapoi, fiindcă această breaslă a transportatorilor este foarte chinuită în România, în ultimii 20 de ani. Chinuită cu şosele proaste, cu costuri de reparaţii foarte mari, cu accidente importante. Şi breasla asta nu e profitabilă. Iar introducerea accizei, dacă nu poţi s-o dai mai departe către client, trebuie s-o suporţi. Şi o suporţi din profit. Din care profit, din ăla care nu există? Şi atunci este soluţia, ce poţi alege? Fie evaziunea fiscală, fie falimentul. Deci faptul că transportatorii primesc bani înapoi nu este discriminatoriu, întrucât ceea ce fac ei este de foarte multe ori şi în folos public. Gândiţi-vă doar la transportul public de călători, care nu este un lux. Iar acciza, după cum ştim, ar trebui să fie un impozit pe lux.

Returnarea de bani din acciză ar putea genera abuzuri şi fraude, similare celor comise în ultimii ani cu rambursările ilegale de TVA?

Cu siguranţă că poate genera, mai ales că trăim în România, iar românii sunt destul de „creativi” la capitolul ăsta, dar mai grav mi se pare că această returnare constituie un act birocratic care va da multe bătăi de cap transportatorilor corecţi şi mulţi o să ajungă să-şi blesteme zilele că trebuie să facă această operaţiune. Ideal era să nu se mărească această acciză, pentru că atunci toată lumea avea de câştigat. Sincer să fiu, nu cred că statul român va câştiga de pe urma creşterii accizei pe combustibili. Consumul va scădea, din nenumărate motive, şi deja văd inclusiv la mine la firmă cum s-a discutat şi cum s-a pus problema: toată lumea e împinsă spre economisire. Şi e clar că fiecare român, la el acasă, se gândeşte la fel.

Ca un caz concret, firmele pe care le conduceţi vor fi obligate să scumpească preţul unei călătorii?

În mod clar suntem obligaţi! Întrebarea e dacă putem. Pentru că noi, la transportul internaţional ne izbim pe de o parte de concurenţă, pe de alta ne izbim de zboruri. Or la zboruri, biletul meu câteodată este la fel de scump sau mai scump ca la un low-cost aerian şi atunci nu pot să mai urc prea mult preţul. Căci concurenţa foloseşte kerosen, scutit nu doar de TVA, ci şi de acciză, iar aceasta este discriminare.

Domnişoara Petrescu de la Finanţe spune că returnarea a 4 cenţi la transportatori va duce la o gaură în buget de 80 de milioane de euro. Ce taxă credeţi că ar mai putea inventa guvernul, ca să acopere gaura?

Nu va fi gaură, vor fi mai puţine venituri la buget. Oricum, eu sunt de părere că sunt numeroase locuri în buget unde lucrurile s-ar putea eficientiza. Avem un aparat bugetar foarte stufos şi puţin eficient. De acolo lejer se puteau economisi aceşti bani, dacă se dorea.

Exclusiv online

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare