HomePoliticParlamentCosette Chichirău, USR: ”Dacă Dacian Cioloș se va hotărî...

Cosette Chichirău, USR: ”Dacă Dacian Cioloș se va hotărî să intre în politică, USR mi se pare singura lui opțiune!”

Ca să nu-i mai acuze lumea că nu se implică în viața Cetății, o mulțime de tineri au decis, în decembrie 2016, să-și pună pe ei niște haine mai rezistente, să-și tragă în picioare cizmele de cauciuc, să se țină cu degetele de nas și să intre în politica românească, poate-poate or mai curăța ceva. Pe majoritatea îi regăsim astăzi în Uniunea Salvați România, partidul-revelație al ultimelor alegeri. Chiar dacă sunt foarte puțini, comparativ cu clasicii baroni din Parlamentul României, prezența lor activă e suficientă pentru a-i scoate din sărite pe aceștia, după cum s-a văzut și la recentele proteste din plen. Acolo, ”capul răutăților” a fost, printre alții, deputata Cosette Chichirău, care le-a făcut zile fripte lui Tăriceanu, Ciordache și celorlalte autorități (in)competente. Ce-o mână pe Cosette în luptă vă spune chiar ea, în rândurile următoare.

 

Ați stat 16 ani în America și v-ați întors în România. Nu v-a zis nimeni că Ceaușescu n-a murit, este Dragnea travestit?

Nu mi-a zis nimeni, dar nu mi-a luat mult timp să mă prind și singură. Totuși, să recunoaștem că situația, în ansamblul ei, e mult mai bună. “Binomul” are voința lui – nici de binom nu-mi spusese nimeni, am aflat când m-a înjurat cineva pe Facebook ce înseamnă acest termen – și avem mai multe partide, chiar dacă toate par la fel!

Știu că ați fost, alături de alți membri ai USR, sufletul protestelor din Parlament. Numele de Cosette e de vină că sunteți așa de revoluționară?

Nu cred că e atât numele (putea să mă cheme și Maria și tot atâta scandal făceam) cât cărțile pe care le aveam prin casă când eram mică, inclusiv “Mizerabilii”. La începutul anilor 80, viața nu era foarte interesantă. Nu erau telefoane și tablete, nu era nimic la televizor. Părinții mei aveau destul de multe cărți bune – romane, istorie, filozofie, critică literară – iar eu am învățat să citesc la vârsta de 3 ani. Influențele au fost de așa natură că eu vroiam să mă fac general roman când cresc mare, chit că Imperiul Roman încetase să existe de multe sute de ani. (De observat că nu voiam să mă fac împărat!) Undeva într-un colț al imaginației mele probabil încă mai vreau să mă fac general și să conduc o armată, metaforic vorbind, către victoria civilizației. Așa cum au făcut romanii drumuri în toată Europa, cine știe, poate facem și noi câteva în România.

Ce a urmărit protestul USR din Parlament? Ați vrut să-i enervați pe feseniștii ăia îmbătrâniți în rele, poate dă infarctul în ei?

Protestul din Parlament a urmărit, în mod concret, abrogarea ordonanței 13 și, în mod simbolic, transmiterea mesajului că nu suntem ca ei, că reprezentăm oamenii din stradă și că politicienii corupți nu mai sunt la adăpost în Parlament. Și că noi, cei de la USR, n-o să facem blaturi cu ei. Eu cred că am reușit de minune! Sunt oameni care îmi trimit mesaje zicând că ne pierdem vremea cu protestul, că oricum îi lasă rece pe cei de la putere. Ei bine, nu-i așa. Un coleg USR-ist l-a văzut pe un parlamentar PSD cu mâinile tremurând de furie. (Tocmai strigasem “Hoții!” în plen.) Șerban Nicolae și CP Tăriceanu și-au ieșit din minți când i-am urmărit pe holuri cu pancarte pe care scria “Rușine!” A fost un mesaj către cei corupți că n-au ce căuta în fruntea României și, totodată, un mesaj către oamenii cumsecade din PSD să se dezică de grupul infracțional din partidul lor, să se apuce de guvernare și să lase prostiile. (În a doua zi de proteste, am avut pancarte cu “Îndrăznește să-i spui NU lui Dragnea” și “Țara mai presus de Dragnea”.) Majoritatea oamenilor ne trimit mesaje de încurajare, de mulțumire și de susținere. Ne felicită pentru curaj. Ne spun că se simt reprezentați de noi. Nu-mi pot imagina un compliment mai mare pentru un ales al oamenilor. Vor fi patru ani grei și sperăm să nu ne dezamăgim publicul, iar când greșim sau nu suntem la înălțime să ne corectăm repede și cu scuzele de rigoare.

Niciun ales al USR nu a dezertat, până acum, la alte partide, în condițiile în care traseismul e elementul de bază al politicii românești. Aveți vreo rețetă a integrității morale, să o împrumutați și celor din PSD, ALDE, PNL, PMP, UDMR etc?

Am auzit că s-au făcut oferte monetare către unii din parlamentarii USR imediat după alegeri, dar n-a cedat nimeni. Cred că avem o rețetă diferită pentru România: în timp ce noi ne imaginăm o țară bazată pe principii, muncă și cooperare, celelalte partide încă mai trăiesc în epoca baronilor și supușilor și se comportă ca atare. De fapt, testul pentru USR nu este dacă vom avea dezertori din rândurile noastre (nu e nimeni perfect și nu putem anticipa ce vor face oamenii), ci dacă vom accepta persoane compromise din alte partide. Aici avem de ales. Și nu vom alege pe bază de relații, pile și șpăgi, ci pe bază de competențe, valori și o viziune comună asupra României moderne. Asistăm la apusul erei feudale în România și mă bucur enorm să văd colapsul vechii ordini din primul rând! Și să mai și dau o mână de ajutor!

Să recapitulăm: Cosette avem, spirit civic avem, Mizerabili în guvern sunt destui, ce ne mai trebuie ca să facem o revoluție ca-n cărțile lui Victor Hugo?

O armată de rebeli! O armată de cetățeni activi, informați, implicați, care nu așteaptă să li se dea, să fie îndrumați, salvați, întreținuți. Care își iau soarta în propriile mâini și nu mai așteaptă reforma aparatului administrativ, ci o forțează. Un val de tineri care candidează la consiliile locale, la primării și la Parlament ca să-și facă proiectele care-i obsedează – încurajarea industriilor creative, asocierea micilor fermieri, piste de biciclete, parcuri, muzee de știință, creșe moderne, educație digitală etc – și nu ca să trăiască din banul public fără să facă nimic. Eu abia aștept să mă întâlnesc cu alegătorii din Iași și să văd ce îi preocupă, ce vor ei să ofere comunității și cum pot eu să îi conectez la viața politică și civică.

Toată lumea îl înjură pe Liviu Dragnea. N-ar trebui, mai curând, să-i mulțumească? La urma urmei, omul ăsta ne-a unit, nu?

Cum zice și internetul, #BravoLiviu. Cel mai tare organizator de “evenimente” din țară. Acuma, serios vorbind, a încercat o chestie foarte urâtă. Încă nu i-a ieșit. Eu sunt convinsă că nu se oprește aici. Pierdem atâta energie pe o luptă care ar trebui să fie deja câștigată. Suntem cu ochii în patru, nu dormim nopțile, nu mai apucăm să mâncăm. Partea pozitivă din aceste evenimente este că dacă societatea învinge, nu cade doar Liviu Dragnea, ci se clatină întreg sistemul clientelar care se ocupă cu jaful banului public.

De ce iese lumea în stradă, să înghețe ore în șir, când putea să iasă la vot și-n zece minute rezolva problema?

Când ieși în stradă, nu dai un vot de încredere nimănui. Nu ieși pentru altcineva, pentru un partid sau o persoană. Ieși pentru tine, pentru valorile tale, pentru durerile tale, pentru familia și viitorul tău. Când ieși în stradă n-ai niciun dubiu. Ești sigur pe tine, știi ce te doare și ceri să se oprească. Pe când votul cere încrederea oamenilor, iar oamenii nu mai au încredere în nimeni. Partidele sunt pline de traseiști și infractori. Iar noi, ăștia mai noi, nu avem încă resursele să ajungem cu mesajul nostru la o mare parte din electorat și nici nu avem un trecut lung care să demonstreze capacitatea noastră de a formula și implementa politici publice.

La momentul de față, singura opoziție care se vede, în Parlament, este USR. PNL a intrat iar în non-combat cu PSD sau ordonanțele le convin de minune și multor liberali?

Eu zic că e un pic din amândouă. E clar că ordonanțele le convin unor liberali, dar mai e și “colegialitatea” asta prea caldă între cele două partide, de pe vremea USL-ului sau poate chiar dinainte, când nu era oficială.

Înainte și imediat după alegeri se vehicula ideea că USR se va destrăma, fiindcă sunt prea multe capete și prea multe păreri. Vă mai spargeți sau nu vă mai spargeți?

Numai în figuri!  Eu am mai zis asta: USR nu se va dezbina, ci dimpotrivă va crește din ce în ce mai puternic. Vă pot spune că marea majoritate a membrilor și parlamentarilor USR sunt dispuși să facă sacrificii mari de ideologie pentru a lupta pentru modernizarea țării, pentru eliminarea clasei politice corupte și mincinoase, pentru eliminarea jafului din banii publici. Vă pot spune că în grupul de deputați USR (suntem 30), toți suntem gata să sacrificăm sau să facem compromisuri pe axa stânga-dreapta sau tradițional-progresist pentru a atinge niște scopuri concrete, pe proiecte, pentru transparență și onestitate. Dacă cineva încearcă o dezbinare, este pur din motive de putere personală și nu de ideologie.

Unii miniștri din cabinetul Cioloș se regăsesc azi în USR. Pe Cioloș când îl vom regăsi?

Când va vrea să facă politică. Ușa noastră este deschisă. De altfel, dacă Dacian Cioloș se va hotărî să intre în politică, USR mi se pare singura lui opțiune. Jumătate din PNL pare să nu-l vrea. Să vedem ce se întâmplă și cu Platforma România 100, noul ONG pe care l-a anunțat.

Am urmărit activitatea aleșilor USR în Parlament și am văzut că au avut multe inițiative bune, dar care nu s-au adoptat. Nu vă bateți cu morile de vânt, în condițiile în care dinozaurii sunt majoritari?

Cam asta e soarta opoziției în orice țară, mai mult sau mai puțin civilizată. Misiunea noastră e să împiedicăm derapajele grave ale puterii și să educăm electoratul de ce ideile și proiectele noastre sunt mai bune astfel încât data viitoare să câștigăm noi alegerile. Aceste idei și proiecte nu vor trece în Parlament, dar măcar vor fi prezentate publicului. Pe de altă parte, eu deja observ că simplul act de a cere informații, transparență și profesionalism are un impact mare. E adevărat că nu ți se dă ușor, că trebuie să insiști, să repeți același lucru de multe ori, să urli la colegii tăi, să întrerupi persoane cu poziții de autoritate, să fii nepoliticos, să-ți uiți manierele și să intri într-o zonă de disconfort psihologic. Nici mie nu-mi place să fac asta, dar uneori e necesar. Am spus, de exemplu, cu voce foarte ridicată, lucruri precum “Vă bateți joc de noi!” “Vă bateți joc de poporul român!” “Abuz! Abuz! Treceți cu tancul peste democrația românească!” și altele. Și oamenii se adaptează. După o perioadă, se comportă mai bine. Dușmanul cel mai mare este Cutuma. Așa s-a făcut până acum pentru că nimeni n-a cerut ceva mai bun. Pare bizar, dar marea majoritate a parlamentarilor, oricât de bine intenționați, când se află față în față cu Marea Cutumă, cedează.

După toate cele întâmplate, dacă mâine ar fi alegeri, credeți că se va repeta absenteismul din decembrie?

Cred că nu. Un efect extraordinar al acestor ordonanțe a fost că toată lumea a început să discute chichițe avocățești – ce e constituțional și ce nu, cum produce o lege efecte, ce înseamnă abrogare și cum se poate face. Bașca chestiuni de cultură generală, cum ar fi: care sunt puterile din stat, care controlează pe care, ce atribuții are fiecare. Zilele trecute, o doamnă pe Facebook îmi cerea să îmi dau demisia din guvern. A trebuit să-i explic că eu nu sunt în guvern, că Parlamentul e o instituție diferită, că există și opoziție acolo (adică poți să pierzi alegerile și tot să fii în Parlament). Deci nivelul de educație civică în România este încă foarte scăzut. Dar Guvernul Grindeanu a ridicat cu mult nivelul de cultură juridică al populației aproape instantaneu! Oamenii au început să înțeleagă concret puterea unei majorități parlamentare și cred că ar ieși să se exprime în numere mai mari.

Mugur Ciuvică v-a acuzat că din cauza dvs nu avem autostrăzi. După patru ani de guvernare PSD există riscul să fiți acuzată la Antena 3 și RTV că din cauza dvs n-a putut Dragnea să construiască spitale și școli, cum a promis?

De fapt, eu sunt responsabilă de mult mai multe decât lipsa de autostrăzi, spitale și școli, și mă simt un pic insultată că nu mi se dă credit. Printre realizările mele aș vrea să menționez Revoluția Franceză și debarcarea din Normandia, și nu mai înșir și altele că nu-mi place să mă laud.

Prin acțiunile din ultimele săptămâni, liderii PSD au dat impresia că fac tot posibilul să-i enerveze pe aliații României din UE și NATO, doar-doar ne-or da afară. Fac asta fiindcă sunt uneltele lui Putin sau doar fiindcă vor să fure în voie?

Eu zic că Putin și-ar fi ales niște unelte mai bune, pare un tip inteligent. În plus, nici n-are nevoie de unelte că ne-o facem singuri cu mâna noastră. Deci merg pe varianta a doua!

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare