HomeActualitateCătălin Predoiu, candidat PNL la Primăria Bucureşti: „În București,...

Cătălin Predoiu, candidat PNL la Primăria Bucureşti: „În București, orice vot pentru alt candidat de centru-dreapta în afară de Cătălin Predoiu este un vot dat PSD-ului!”

Deși se spune că pruncul cu moașe multe rămâne cu buricul netăiat, uite totuși că PNL a reușit, după lupte seculare care au durat fix vreo cinci luni, să moșească un candidat pentru Primăria Generală a Capitalei. Îl cheamă Cătălin Predoiu, a fost ministru, deci știe cu ce se mănâncă politica dâmbovițeană și acum susține că e foarte priceput și în bucătăria internă a Bucureștiului, oraș din care ne promite să facă o adevărată capitală europeană. Evident, dacă bucureștenii nu se oferă Voluntari să le facă Gabi Firea menajul.

Sunteți al patrulea candidat al PNL la Primăria Bucureștiului, după Bușoi, Orban, Marian Munteanu. Sigur nu ne face PNL vreo surpriză și vă înlocuiește în ultimul moment?

Știam eu că vă pasionează istoria. O să înțelegeți, deci, că în materie de Ludovici, al II-lea e mult mai bine decât al XVI-lea. Pe de altă parte, ne-am propus, de la început, să nu trecem de 10 candidați. Lucrăm în sistem decimal și suntem în grafic…

Dincolo de glumă, însă, vă garantez că nu numai că rămân candidat, ba chiar și ies primarul Capitalei. Și ce aș reține eu din toată enumerarea făcută de dumneavoastră este că PNL nu numai că a rămas unit și și-a gestionat bine propriile ezitări, ba chiar a ieșit mai puternic din asta. Acest lucru nu poate decât să mă mulțumească – atât din postura de candidat cât și din postura de lider PNL și președinte al PNL București. Partidul este unit și este alături de mine în campanie.

Ați lăsat impresia că n-ați fi prea încântat de candidatură. E asta o stratagemă electorală inedită, cum folosea personajul lui Mușatescu, care spunea ”Nu mă votați, fraților”, ca pe urmă să-l voteze toți?

Mușatescu însuși a fost în vederile noastre. Am vrut să-l punem candidat dar ne-a spus cinstit: nu mă desemnați, fraților! Ar mai fi fost Trump dar ne-a spus că la București e prea greu, că el e cam comod și că rămâne în America, să se facă Președinte.

Oricum, eram eu încântat de ideea candidaturii, așa că toate căutările au fost sistate. De felul meu, când decid să mă arunc într-un proiect o fac fără regrete, după ce gândesc și analizez. Așa că sunt încântat de această candidatură și știu că pot fi un bun primar pentru București.

În momentul de față, toate sondajele o dau ca favorită pe Gabriela Firea, pentru că dreapta nu are un candidat comun. Ați încercat să purtați o discuție cu ceilalți candidați ai dreptei – Nicușor Dan, Daniel Barbu, Robert Turcescu – și să desemnați un singur candidat capabil să o învingă pe Firea? Noi, unii, am fi mai deștepți și am ceda, Dreapta să iasă!

Să vedeți cum a fost: Eu am auzit că Nicuşor Dan ar vrea să îi cedeze locul lui Turcescu. Iar Turcescu lui Daniel Barbu. Până la urmă, s-au înțeles să i-l cedeze lui Firea. Așa s-a vădit că sunt toți Voluntarii lui Firea. Eu nu sunt. Realitatea ne arată că sunt singurul care o poate învinge pe Gabriela Firea. Acum, contracandidații mei de centru dreapta văd că au preluat din retorica tradițională a PSD și ne tot vând sondaje mincinoase. În exclusivitate și în premieră îi informez pe cititorii Academiei Cațavencu: sunt singurul candidat care poate învinge candidatul PSD. Diferența între mine și următorul candidat de centru dreapta este atât de mare încât este de nerecuperat. Prin urmare, le spun cititorilor dumneavoastră care știu că sunt mai inteligenți decât noi, că un vot pentru un alt candidat de centru-dreapta altul decât Cătălin Predoiu este un vot pentru PSD în București.

Ați fost ministru al Justiției. E de ajuns pentru a face dreptate și bucureștenilor?

Voi fi Primar și Ministru al Bucureștiului. Mai exact, un Primar care stă la masa Guvernului și obține bani și decizii. Așa arată dreptatea pentru tot Bucureștiul și pentru toți bucureștenii. După epoca Oprescu setea de dreptate știu că este mare. Și eu sunt bucureștean, și eu îmi cresc copiii în București. Să nu credeți că eu, ca bucureștean, nu simt nevoia de dreptate. Că văd risipa din banii pe care oamenii acestui oraș i-au muncit, firmele din orașul ăsta i-au produs. La câți bani produce Bucureștiul ar trebui să arate ca un bibelou. Dar nu ca cel de pe televizorul cuplului Firea-Pandele.

Din discuțiile pe care le-ați avut cu oamenii, care au fost principalele trei nemulțumiri ale cetățenilor Capitalei? Cum le veți rezolva doleanțele, aveți soluții concrete sau le improvizați, din mers?

Trafic, RADET și siguranță pe stradă și în case. Le pot rezolva, numai dacă scap teafăr din acest interviu. Prima măsură va fi să câștig alegerile. A doua: să iau lucrurile pe rând. Fără gargară și șosele suspendate.
Îl las pe Nicușor Dan să se ocupe de trecerile de nivel pentru veverițe, că sunt și ele importante, și pe Firea să pună Răpirea din Serai pe Arcul de Triumf. 

Eu vă zic sincer că vreau ca seara să stau cu ai mei, și nu în traficul ăsta oribil din București. Și mai vreau ca toți bucureștenii să ajungă să își spună, în numai câțiva ani, că ajung mult mai repede și la fel de confortabil cu transportul în comun unde au treabă. Că acum degeaba le zic oamenilor din Drumul Taberei să ia metroul sau bicicleta și să își lase mașinile acasă. Lucrările alea la metrou sunt aproape de a împlini un cincinal. Iar cu bicicleta nu poți merge organizat pe șantier. Să ne gândim numai că dacă terminăm centura Bucureștiului și Pasajul de la Piața Sudului viața ne-ar fi mult mai ușoară. Deci: sistematizăm traficul, facem din transportul în comun unul civilizat, facem loc pentru transportul alternativ, biciclete sau orice altceva mai ajunge să fie la modă, facem parcări și ducem infrastructura orașului în zilele noastre, că acum nu prea este.

Cât despre RADET, devine o urgență pentru București. Asta dacă nu vrem să ne întoarcem în timp cu vreo 30 de ani în ce privește temperaturile din case. Că sistemul este pe cale să cedeze. Au simțit cei din Drumul Taberei și Militari pe pielea lor lucrul ăsta iarna trecută când afară crăpau pietrele iar în casele lor caloriferele. La cât de bogat e Bucureștiul, nu se poate să nu fie bani pentru un proiect de prioritate zero.

Am avut un primar doctor și ca atare în Primărie mergeau șpăgile ca la sala de operații. Dacă vom avea un primar avocat, e asta o garanție că n-o să mai dea nimeni șpagă, de teama legii?

Oprescu a operat fără anestezie la buzunare. Eu voi închide cel mai tare departament al Primăriei: Serviciul Legalizare Șpăgi. Voi  respecta legea, cu precizarea că bucureștenii care dau sau iau mită nu au ce căuta în Primărie.

Ce faceți cu funcționarii din Primărie, dispuși să mai primească și ei câte o atenție, pe tradiția balcanică: îi dați afară și aduceți incoruptibili sau îi recalificați la locul de muncă și fără bacșișuri?

Simplu. Cine ia, poate pleca.
Cine dă, n-are de ce veni în Primărie.

Dacă veți câștiga alegerile, dar PSD va deține majoritatea în Consiliul General, ce atitudine veți adopta: veți bate palma sau vă veți lupta cu ei, de teamă să nu creadă electoratul liberal că ați refăcut USL-ul?

Ați uitat o variantă: realitatea. În politică, realitatea e că aproape nimeni nu are majorități la picioare. De când s-au pomenit primari și parlamentari, cei mai mulți trebuie să se descurce cu majorități de altă culoare și ostile. Așa că voi discuta, voi negocia și voi obține tot ce se poate obține în plus pentru cetățeni. În așa fel încât ei să nu mai fie nevoiți să negocieze în fiecare zi cu gropile, cu traficul, cu spitalele infectate.

Cum rezolvați problema găurilor negre de genul RADET sau RATB? Mai pompați bani în ele sau le tăiați subvențiile?

Fac două lucruri: asigur căldură și transport bucureștenilor. Cu sau fără inițiale și embleme. Avem nevoie de transport și căldură? Dacă răspunsul este da, atunci trebuie să meargă. Mult mai bine ca acum. Nu o să vă zic precum contracandidatul meu Nicușor Dan că o să cresc prețurile la transport cu 50 la sută. Că eu cred că transportul este deja prea scump pentru cât oferă în acest moment în București.

Mulți bucureșteni restanțieri la plata taxelor și impozitelor spun că nu vor să plătească fiindcă nu au habar unde se duc banii lor, deci nu există niciun fel de transparență. Cum le veți dezamorsa temerile, dacă veți fi ales primar?

Prin transparență. Dar, ca să vorbim românește, orice ban luat prin taxe și impozite va fi justificat. Oricine va putea verifica unde se duc banii. Ce înseamnă oricine?  Înseamnă, justiția, presa și publicul larg. Cum? Pe net și în scripte, transparent și cu toate cărțile pe masă.

De ce l-ar vota bucureștenii pe liberalul Cătălin Predoiu și nu l-ar vota pe liberalul Daniel Barbu?

Ca să nu o voteze pe Firea. Ca să nu dea Bucureștiul PSD-ului. Voluntari e, deja, prea mult!

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare