HomeActualitateDr Letiţia Coriu, Alianţa Medicilor: “Prin legalizarea şpăgii, politicienii...

Dr Letiţia Coriu, Alianţa Medicilor: “Prin legalizarea şpăgii, politicienii vor să-i facă pe pacienți să plătească de două ori pentru același serviciu medical”

În vreme ce unii medici s-au îmbătat cu apă rece, ascultând promisiunile aiuritoare ale prim-mincinosului Victor Ponta privind mărirea salariilor, legalizarea şpăgii etc, etc, alţii, probabil mai buni cunoscători ai simptomelor mitomaniei în fază avansată, nici nu le-au băgat în seamă, ci au început să se organizeze, pentru a-şi cere cu adevărat drepturile. Ce vor ei? Ne-a explicat dr Letiţia Coriu, unul dintre liderii acestei mişcări, intitulate “Alianţa Medicilor”.

Ponta a promis că o să vă dea 25% la salariu, plus şpagă cât puteţi duce, dar cu impozit pe ea. Ce ziceţi, e bine, că nea Nicu nu v-ar fi dat mai mult de o sută de lei?

Promisiunile din partea Guvernului au părut a fi fost făcute la repezeală, cu scopul de a potoli valul de pe Facebook. Ele însă și mai tare i-au revoltat pe medici, dovadă că grupul „Medici gata de greva generala” a crescut cu peste 10.000 de membri de când Guvernul a făcut promisiunile respective. Referitor la propunerea legalizării şpăgii date medicilor de către pacienți, pentru a suplini salariile mizerabile ale cadrelor medicale, aceasta a fost primită ca un act de dispreț din partea politicienilor față de cine suntem și ce facem, ceea ce și mai mult i-a incitat pe medici. Nemulțumirea a fost apoi amplificată de faptul că sindicatele și Colegiul Medicilor au fost de acord cu o astfel de propunere aberantă. Alianța Medicilor a fost de la bun început categoric împotriva acestei practici neavenite, care nu are ce căuta într-un sistem medical modern, fiind degradantă atât pentru medic, cât și pentru pacient. Pacienților deja li se percepe din salariu o taxă pentru sănătate, deci prin legalizarea acestei mite politicienii vor, de fapt, să-i facă pe pacienți să plătească de două ori pentru același serviciu medical. Aceste propuneri ale Guvernului au coborât discuția despre medici și problema catastrofală din sănătate la un nivel care e nedemn și iresponsabil pentru cât de serioasă e problema. În momentul acesta există o lipsă de 13.000 de medici în sistemul medical din România, numai în ultimii 4 ani plecând 7.000 de medici din țară. Mai puțini medici înseamnă mai mulți oameni bolnavi și, implicit, mai multe morți care puteau fi evitate.

Lumea spune: “mai lasă-i încolo de medici, or avea salariile mici, dar au halatele pline de plicuri”. Chiar aşa e, aveţi halatul burduşit?

Aș spune că halatele ne sunt, de multe ori, uzate de prea mult lucru, nu burdușite de plicuri. Că veni vorba de „plicuri”, am remarcat o situație foarte interesantă. Multă lume critică această practică și e normal. De partea cealaltă, însă, mai multe persoane membre a grupului nostru au mărturisit că, dacă refuză plicul de la pacient, acesta are impresia că nu va fi tratat bine. S-a ajuns în acest moment că normalul să fie anormal, iar anormalul – normal. Remarcați că și discuțiile publice sunt numai despre şpagă și nu despre ce se poate face pentru a îmbunătăți situațiile din spitale. E important, în acest context, să li se explice oamenilor cum funcționează un sistem medical modern și normal: pacientul vine la medic care îi prestează un serviciu, în urma căruia medicul sau spitalul este remunerat de către asigurarea pacientului sau de pacientul însuși, dacă e vorba de coplată. În nici un sistem medical modern nu există aceste blestemate de plicuri și „atenţii”. Eliminarea acestei practici pornește în primul de la educație.

Ce-şi propune organizaţia “Alianţa Medicilor”, pe care aţi înfiinţat-o: să declanşeze greva generală în Sănătate, să dărâme guvernul, să-i facă lui Ponta transfuzie cu serul adevărului?

Alianța Medicilor va întreprinde toate acțiunile legale și democratice, inclusiv greva, pentru a-și atinge obiectivul final, care e modernizarea sistemului medical din România. Rolul nostru că medici nu este să dărâmăm guverne, ci să ne asigurăm de sănătatea pacienților noștri. Asta nu va însemna însă că, atunci când va fi cazul, nu vom fi critici față de declarațiile și acțiunile tuturor politicienilor, indiferent că se află la putere sau în opoziție. În fond, deciziile lor afectează sănătatea și viața a milioane de români, ca atare ni se pare normal ca, în calitate de medici, să spunem când anumite decizii ale lor vor afecta sănătatea pacienților noștri. Convingerea mea este că, împreună cu ceilalți colegi aliați în jurul acestor principii, vom reuși să impunem modernizarea sistemului medical, astfel încât pacienții să se bucure de servicii de cea mai bună calitate, iar medicii de condiții optime în care să își poată desfășura activitatea performant, în folosul pacienților.

Vor accepta medicii şpaga supremă, asta venită de la guvern pe principiul “vă dăm nişte bănuţi ca să vă închidem gura”, sau se vor simţi jigniţi şi o vor refuza, pe principiul “sărac, dar curat”?

Se pare că Guvernul încă nu a înțeles cu cine are de-a face acum. Până recent, am fost reprezentanți, chipurile, de diverse sindicate, care nu au făcut mare lucru pentru noi. Dacă aceste sindicate erau interesate de soarta cadrelor medicale și a pacienților, sistemul medical românesc nu s-ar fi aflat în această situație dezastruoasă. Acum am văzut că sindicatele au negociat cu Ministrul Sănătății, la mare. Mă întreb ce au căutat acești reprezentanți la mare când nouă ni se spune că nu sunt bani pentru salarii decente pentru medici și pentru modernizări în spitale? Situația, însă, s-a schimbat, când ne-am revoltat pe Facebook, ne-am adunat pe grupul „Medici gata de greva generala”, am discutat, am argumentat, ne-am mai și contrazis pentru că toți așteptau acțiuni concret de pe o zi pe alta. Presiunea a fost enormă, pentru că am fost și noi luați de val. Dintr-o dată ne-am trezit trei colegi, medici anesteziști, că am generat un val al schimbării care scutură tot stabilimentul sistemului medical din România. După ce a trecut prima euforie, am analizat lucrurile foarte atent și am demarat un plan metodic pentru a construi o alternativă la tot ce a fost până acum ca reprezentare în sistemul medical românesc. Alianța Medicilor se dorește a fi o voce care nu numai să reprezinte interesele medicilor și să lupte pentru drepturile lor în societate, dar și o organizație care să propună și să susțină soluții concrete de modernizare a sistemului medical din România, astfel încât toți pacienții să aibă parte de un serviciu medical de calitate. În privința salariului, solicităm să fim recompensați pe măsura muncii și responsabilității pe care o avem. Înainte de a vorbi despre vreun procent de mărire a salariului unui medic, vreau să-i întreb pe cititorii dumneavoastră: ce salariu și ce pregătire ar dori ei să aibă un medic în mâinile căruia își încredințează propria viață?

Analiştii spun că guvernul tocmai ce a deschis Cutia Pandorei şi acum va fi obligat să dea bani şi profesorilor, şi funcţionarilor publici, şi altor categorii. De unde ia Ponta bani? Dă drumul la tiparniţa de bancnote şi, implicit, la inflaţie, sau se-apucă să tragă la xerox nişte bancnote, că are experienţă?

Am văzut câteva astfel de reacții alarmante, atât de la economiști, cât și de la lideri politici, care spuneau că o eventuale mărire a salariilor pentru cadrele medicale va genera urcarea taxelor, creșterea inflației, ba chiar că România va ajunge în situația Greciei. Aceste reacții au fost nu doar iresponsabile, dar au arătat că întreaga clasă politică este în acest moment incapabilă să vină cu soluții concrete de modernizare a sistemului medical românesc. Mai grav este că s-a încercat inocularea ideii că trebuie să se ia bani de undeva pentru a mări salariile cadrelor medicale, iar asta s-a făcut cu scopul de a crea disensiuni între diverse categorii sociale, ceea ce este inadmisibil. Soluția Alianței Medicilor a fost să vedem cum putem administra fondul de sănătate deja existent, astfel încât banii să ajungă atât pentru salarii decente medicilor, cât și pentru modernizări în spitale. Mi-e greu să cred că în țara aceasta nu se găsesc oameni responsabili și profesioniști care să administreze eficient un buget de miliarde de lei anual.

Doar 4 milioane de români plătesc asigurări de sănătate şi de patru ori mai mulţi nu dau în sfanţ. Cine-i de vină: ăia care plătesc, că-s fraieri şi plătesc, ăia care nu plătesc, că-s şmecheri şi nu plătesc sau regimul comunist, care le-a băgat în cap că serviciile medicale sunt gratuite?

Pentru a crește numărul celor care plătesc asigurări de sănătate ar trebui să se creeze mai multe locuri de muncă, ceea ce ar lărgi baza plătitorilor de taxe. Ce ar trebui făcut concret, însă, pentru crearea de mai multe locuri de muncă este în afara ariei mele de expertiză, eu fiind medic. Vă sugerez, însă, să le adresați această întrebare decidenţilor politici, pentru a lămuri opinia publică în această privință. Sunt convinsă că și mulți medici ar fi interesați să cunoască răspunsul. Legat de serviciile medicale, să știți că acestea nu sunt deloc gratuite, nici în România și niciunde. În primul rând, te costă medicii. Ca să ajungi medic  primar ai nevoie de 16 ani de studiu. Acest studiu, însă, nu se oprește aici, ci continuă mereu, până când ieși la pensie. Medicina evoluează, nu te poți plafona la ceea ce ai învățat în urmă cu 20 de ani, când ai ieșit din facultate. Cărțile, congresele științifice, pregătirile, toate costă. Apoi, pentru a avea servicii medicale optime, ai nevoie de condiții moderne în spitale, de investiții în infrastructură, aparatură.  Lipsa acestor dotări, uneori elementare, este suplinită de multe ori de medic prin fel și fel de improvizații. Medicina modernă nu se mai poate face improvizând, sau practicând-o după principiul „merge și aşa”. Orice pacient care a fost într-un spital din România și din afară poate să facă diferența. Și în România am putea avea condițiile din exterior dacă banii din sănătate ar fi bine administrați.

Judecătorii de la ICCJ au decis că medicii sunt funcţionari publici. Dacă vă vine în Urgenţă un judecător accidentat, ce faceţi: staţi peste program şi-l băgaţi în operaţie sau îi ziceţi că sunteţi funcţionar public şi aţi terminat programul, să revină mâine?

Decizia Înaltei Curți a spart un buboi plin de puroi care era pansat an de an de la o guvernare la altă. Pentru a înțelege starea noastră de spirit, o voi cita pe Flavia Groșan, o colegă de pe grupul nostru discuții:  „Eu cred că este un privilegiu pentru noi, cei rămaşi acasă, să asistăm la frământările unui sistem și să vedem cum se naște altul. Am pornit de la o decizie a unei Instanțe și acum vorbim despre reforme care pot schimba totul. O singură dată în viață poți trăi una ca asta. Și dacă reușim, vom spune că n-am trăit și muncit degeaba.” Doresc să mulțumesc, din acest motiv, judecătorilor de la Înalta Curte că au rupt pisica. Bună, rea, dacă nu era decizia lor, azi nimeni nu vorbea despre problema tragică din sănătate. În ceea ce privește tratamentul în spital, sunt convinsă că toți colegii mei sunt profesioniști de excepție și ar face tot posibilul să-i ofere un tratament medical de calitate oricărui pacient, indiferent dacă este judecător sau nu.

În Polonia exodul medicilor a încetat şi medicii au început să revină în ţară doar când li s-a dublat salariile. Credeţi că, dacă mâine unui medic român i se promit 1000 de euro, o să se întoarcă din Marea Britanie, unde câştigă 3000 de lire?

Exodul medicilor din Polonia a încetat când clasa politică poloneză și-a dat seama că vor avea un popor bolnav dacă acel exod continuă, așa că au venit cu soluții concrete de modernizare și optimizare a sistemului medical din Polonia, care a condus la reîntoarcerea multor medici polonezi acasă. Din păcate, clasa politică românească a căzut din nou examenul maturității și responsabilității când vine vorba de sănătatea populației. O parte din clasa politică a spus că „nu se poate” face nimic, și să ne mulțumim cu lucrurile așa cum sunt, iar cealaltă parte a dorit să legalizeze şpaga și să o impoziteze. Ne e greu să credem că dintre toți liderii politici din România chiar nimeni nu a putut veni cu o soluție viabilă de a scoate sistemul medical din această situație critică. În ultima instanță, dacă clasa politică din România chiar nu are o soluție de modernizare a sistemului medical românesc, poate înainte de a ne aștepta la întoarcerea medicilor români acasă va trebui să importăm câțiva politicieni din Polonia…

Mulţi medici impun un tarif şi-ţi zic de la obraz: “Nu dai atât? Să fii sănătos, cu tumora ta cu tot”. Cu ăştia ce facem?

Medicii care condiționează actul medical nu doar că încalcă legea, dar își încalcă propriul jurământ, depus atunci când au intrat în această profesie. Trecând, însă, chiar și peste problemă legală și etică legată de condiționarea actului medical, nu știu ce om ar putea sta pasiv să vadă un alt semen suferind, să știe că-l poate ajuta, dar să-i condiționeze, contracost, ajutorul. Pentru mine, atât că om, cât și ca medic, o astfel de atitudine este de neînțeles. Pentru eliminarea acestei practici e nevoie de o conlucrare între Colegiul Medicilor, autorități și pacienți. Pacienții ar trebui să raporteze cazurile de condiționare a actului medical și să-și aleagă alt medic, autoritățile să investigheze aceste cazuri, iar Colegiul Medicilor să judece cazurile din punct de vedere etic. Alianța Medicilor este categoric și fără echivoc împotriva legalizării şpăgii, mitei, „plicului”, „atenţiei” din principiu, indiferent că este dată înainte sau după actul medical. Salariile decente și incriminarea acestei practici ar face ca, în timp, puținii medici care ar condiționa actul medical să dispară.

Ar exista vreo soluţie coerentă pentru revigorarea sistemului medical românesc sau mergem pe premiza “ultimul stinge lumina”?

Soluții există, pentru că aceleași probleme le-au avut și alte țări din fosta Europă comunistă, dar le-au rezolvat. Am propus, de exemplu, un audit al modului cum sunt cheltuiți banii din Sănătate și eliminarea risipei. Am propus apoi ca toți banii care intră din taxele de Sănătate să rămână în Sănătate. Pentru implementarea acestor soluții, însă, e nevoie de voință politică. Unul dintre scopurile Alianței Medicilor este să se folosească de toate opțiunile democratice pentru a sensibiliza decidenții politici să susțină modernizarea sistemului medical din România. Noi nu vrem să plecăm de aici, mai degrabă îi trimitem noi pe ei.   Şi nu doar că lumina va rămâne aprinsă, dar sunt deciși să o facem să lumineze și mai mult. Vorba cuiva, e timpul să ne luăm și noi țara înapoi!

Şi o ultimă întrebare: ca medic, unde credeţi că trebuia operat Ponta: la genunchi sau la cap?

Fiind medic anestezist, și nu chirurg, nu vă pot răspunde dacă premierul trebuia să fi fost operat la cap sau la genunchi. Ce pot să vă spun, însă, este că, indiferent unde ar fi fost operat, dacă venea în Spitalul nostru nu doar eu, dar toți colegii mei ar fi avut grijă de dânsul, așa cum avem grijă de oricare pacient. Am decis să ne facem medici pentru că ne pasă de semenii noștri, dorim să facem bine oamenilor și să salvăm vieți. Nu există remunerație pe această lume care să compenseze salvarea unei vieți. Din păcate, domnul premier, la fel că mulți alți politicieni români, a mers să se opereze în străinătate, în timp ce spitalele din România sunt slab dotate. La aceasta se adaugă lipsa acută a medicilor, care creşte timpul de așteptare al pacienților. Dacă politicienii români s-ar trata în spitalele din România, ar ști realitata crudă de care se lovește marea majoritate a pacienților și și-ar da interesul să o rezolve. Profit de această ocazie să transmit un gând de apreciere tuturor colegilor mei, cadre medicale, care știu că fac un efort suprauman să țină în spate acest sistem medical slab finanțat și slab dotat, în schimbul unor salarii de mizerie și al multor umilințe. Doresc să-i asigur că Alianța Medicilor va face tot ce e necesar pentru ca această situație negativă să se schimbe.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare